ARTIKEL

Bristol Sound & Vision 2006

René van Es | 09 maart 2006

Het vliegveld van Bristol was gehuld in een natte, druilerige sneeuwbui toen Easy Jet ons zacht schommelend aan de grond zette. Bristol Airport is niet voorzien van de luxe slurven die Schiphol heeft en daarom haastte iedereen zich naar binnen naar de kofferband, om vervolgens kleumend op de bus naar het centrum van Bristol te wachten. Gelukkig maar dat de Sound & Vision show de moeite van het bezoeken en het natte pak waard bleek.

Bristol Sound & VisionHet was in het Marriott een gezellige drukte, die zich geheel volgens Engelse traditie in de middag concentreerde in de bar, waar menige pint achterover geslagen werd. Terwijl uw verslaggever zich nog van kamer naar kamer begaf om de nieuwe ontwikkelingen te zoeken en de neusjes van de zalm te vangen.

Trouw aan mijn eigen bezoekmethode, boven beginnen en afzakken naar beneden, begint de vrijdag in een ruimte van Naim Audio waar een set staat te spelen die direct een glimlach op het gezicht tovert. Een CDX2, een NAC202 voorversterker met PSC digitale voeding, een NAP200 en een set Allea’s maken snelle, diepe en zuivere muziek. Drums knallen, er klinkt een snoeiharde gitaar en het volume moet de hele gang zo ongeveer wakker schudden. In de tweede Naim kamer staan een paar mastodonten.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingKlik hier voor een vergrote afbeeldingKlik hier voor een vergrote afbeelding

Een Naim DBL zie je niet elke dag. Ze winnen het in geluiddruk van de Allea’s. De kamer is een maatje te klein voor dit formaat kast en ik moet zeggen dat de Allea beter bevalt in deze omgeving. Naim komen we andere verdiepingen ook tegen, waar de CD555 wordt getoond en het n-Vi DVD/CD home entertainment center. Vooral de n-Vi heeft veel aandacht van de bezoekers. Standaard heeft de n-Vi Dolby en DTS processing aan boord. DVI aansluiting. Levert 5 x 50 Watt aan 8 Ohm via klasse T digitale versterkers.

Bristol Sound & Vision

Sim2 toont op de 10e verdieping naast elkaar twee projectors. De Grand Cinema HT3000 1080p DLP en de 720p C3X. De single chip projector is rechtstreeks te vergelijken met het 3-chip top model door van kamer naar kamer te lopen. Jammer dat niet in beide kamers dezelfde film wordt gedraaid, toch is te eenvoudig zien dat de verschillen best groot zijn. Beide projectors bieden geweldige kleuren gepaard aan een heel hoge resolutie. Diep zwart met een hoge lichtopbrengst.

Bristol Sound & VisionZoals velen op de show laat Spendor zich beluisteren op een Naim set. Dit jaar slechts één luidspreker in de demoruimte, de S8E, die zich voor surround laat combineren met bijvoorbeeld een S5E, SR5 en C9E. Zoals gebruikelijk bij Spendor wordt de demo gegeven op een normaal geluidniveau en blinken stemmen in zuiverheid uit.

Buurman Rega stelde de nieuwe Apollo CD speler op en combineerde die met een Brio versterker en R3 luidsprekers. Samen een set vormend onder de 1300 pond. Het geheel levert een vreemd beeld op. Bekkens die zich net boven de grond bevinden terwijl stemmen juist het plafond van de kamer zoeken. Misschien moet Rega te rade gaan bij hun distributeur Joenit die een dergelijke kleine set altijd de sterren van de hemel laat spelen. Voor het eerst is er geen enkele draaitafel in de Rega kamer te vinden. Is het digitale tijdperk nu echt ingetreden?

Bristol Sound & Vision

In Nederland worden we door B&W altijd verrast met een geweldige demonstratie van diverse modellen. In Bristol koos men voor een heel simpele opstelling van het Mini-Theatre MT-30. Bestaande uit vijf M1 satellieten en de ronde PV1 subwoofer. Aardig maar het viel in het niet ten opzichte van wat de concurrentie toonde. Vremd dat er op de gehele show verder geen B&W te vinden bleek.

Bristol Sound & VisionGroots aanwezig was dit jaar Vienna Acoustics. Maar liefst vier ruimtes kreeg Sumiko USA ter beschikking. Twee waar geluisterd kon worden, twee waar informatie werd gegeven. Indrukwekkend, in uiterlijk en prestatie, zijn de Vienna Beethoven Concert Grand luidsprekers. Een drie-weg systeem met drie 7” woofers. De Beethoven zag kans een compleet orkest in de kleine kamer te persen. Zeker met hulp van twee forse subs. Is dat te groot voor u dan biedt Vienna een aflopende lijn tot aan de Haydn Grand, een bescheiden twee-weg monitor.

Het viel op dat in elke Vienna ruimte REL subwoofers aanwezig waren. Navraag leerde dat de oprichter van REL, Richard Lord, met pensioen is en zijn bedrijf heeft verkocht aan Sumiko USA. Je mag rustig stellen dat onder de nieuwe directie het roer aardig is omgegooid. Zo is de Q-reeks gestopt en is er een R-Range (205,305 en 505 van 200, 300 en 500 Watt ) die met zijn glimmende uiterlijk niets meer weg heeft van de soms saaie Engelse kasten van Richard. Gebleven zijn de vele aansluitmogelijkheden en de unieke wijze waarop een REL aan de bestaande speakers kan worden aangepast.

Bristol Sound & Vision

Voor ons onbekend is Leema Acoustics die met kleine monitors een heel volwassen geluid wist neer te zetten. De luidsprekers bestaan al langer, de elektronica is zo nieuw van Leema dat er alleen voorlopige specificaties beschikbaar waren. Bristol Sound & VisionHet uiterlijk moet u aanspreken. In ieder geval was de weergave lekker snel en direct. Goed voor zeer serieus muziek beluisteren. Zelfs in de surround opstelling die Leema had gekozen. Geheel bekabelt met Nordost klonk een muziek DVD prima.


EDITORS' CHOICE