Een rockmuseum met de uitstraling van het Louvre. Het klinkt raar, maar de enorme glazen piramide van de Rock and Roll Hall of Fame lijkt als twee druppels water op de toegangspiramide van die immense Franse cultuurtempel.
Het is echter niet zo vreemd, want de architect is één en dezelfde persoon – de Chinees-Amerikaanse Ieoh Ming Pei. Maar verder berust elke overeenkomst op puur toeval natuurlijk… Rob van Ginneken maakte tijdens zijn vakantie een zomerse road trip in de Verenigde Staten, en bracht verslag uit van zijn bezoek aan de Rock and Roll Hall of Fame.
Eerlijk gezegd is het al weer een aardig tijdje geleden dat ik in het Louvre rondwandelde. Toegegeven: als het om kathedralen en schilderijen gaat, schuilt er een beetje een cultuurbarbaar in me. Alleen het Museum of Modern Art in New York en Petra in Jordanië staan wat dat betreft wel met stip genoteerd. Een museum op het adres ‘1100 Rock and Roll Boulevard, Cleveland’ heeft natuurlijk een magnetische werking op iedere zichzelf respecterende audio- en muziekliefhebber. Zeker als je ergens in de buurt vertoeft. Tijdens een zomerse roadtrip, bijvoorbeeld.
Tijdens een rondrit door Noord-Amerika luisteren we in ons Jeep Grand Cherokee SRT8 al weken via XMS satellietradio naar de sixties-, seventies en vinyl stations die soms ook vanuit het befaamde Rock and Roll Hall of Fame komen. Zo gauw Cleveland, Ohio dus op de route opduikt, staat dan ook vast dat we aan gaan leggen bij deze grote toeristenattractie aan de boorden van Lake Erie.
Misschien even een geheugensteuntje? Cleveland ligt hoog in de USA. Je kunt letterlijk met een veerboot oversteken naar Canada. Het ligt een paar uur rijden verwijderd van Detroit, Michigan, waar ze overigens een eigen Motown ‘museum’ hebben. Een groter verschil is echter niet mogelijk. Tegenover de enigszins kneuterig gepresenteerde moederschoot van de Motown sound staat in buurstaat Ohio een bijna absurd modern gebouw. Aan de buitenkant ogeveer zo sfeervol als het hoofdkwartier van een mondiale bank, dat wel.