REVIEW

Grandma Lo-Fi

Jan Luijsterburg | 04 december 2012

Sigrídur Níelsdóttir had al een rijk leven in diverse delen van de wereld achter de rug toen ze op haar 70ste begon met muziek maken, thuis in Reykjavik. In zeven jaar produceerde ze 59 albums, met in totaal 687 nummers. Zo’n cultfiguur is natuurlijk een perfect onderwerp voor een bijzonder vormgegeven documentaire.

Haar opnamestudio bestond uit een cassettedeck, een Casio keyboard en een microfoon waarmee ze de geluiden van huisdieren en keukengerei opnam. Zo weet zij met een slagroomkloppertje het geluid van een helikopter na te bootsen. In alle aandoenlijke naïviteit volstrekt authentiek.

Na haar muzikale periode deed ze plots het keyboard van de hand en werd beeldend kunstenaar. Haar collagewerken inspireerden de makers van de film tot een ludiek knullige vormgeving, met veel 16mm beelden en primitieve animaties. Allemaal respectvol gelukkig, ze maken er geen freakshow à la Man Bijt Hond van, wat gemakkelijk gekund had. Dat wil niet zeggen dat de humor geschuwd wordt, integendeel. 

In de film vertelt Níelsdóttir over haar leven en over haar werkwijze. We zien haar tobben met CD-doosjes die ze voorziet van zelfgemaakte hoesjes. De dingen sluiten niet goed, en dat geeft lastig scheve stapels.

Als intermezzi brengen IJslandse muzikanten, onder andere van de band Múm, hommages door nummers van Níelsdóttir te coveren, omlijst door animatiebeelden. Heel lief allemaal. 

De makers, Orri Jónsson, Kristín Björk Kristjánsdóttir en Ingibjörg Birgisdóttir, hebben gecombineerde achtergronden in de muziek en beeldende kunst. Jónsson maakte met zijn band Slowburn soundtracks voor films als Noi Albinoi en tourde met materiaal van Sigrídur Níelsdóttir (1930-2011), die zelf nooit opgetreden heeft.

Een ontwapenend en bescheiden portret van een bijzonder mens. De trailer geeft een goede indruk van de film.

Aanvullende informatie:
IJsland, Denemarken, 2012
Speelduur: 62 minuten
Regie: Ingibjörg Birgisdóttir, Orri Jónsson, Kristín Björk Kristjánsdóttir
Met: Sigridur Nielsdottir
Beeld: 4:3
Geluid: DD
Uitgave: Tiger Releases  
Distributie: de Filmfreak
Officiële website 


EDITORS' CHOICE