NIEUWSMutrox

Nuttig college in Mutrox AcousticLab

Dat veel mensen de invloed van akoestiek op geluid onderschatten, daarmee vertellen we niks nieuws. Je kunt daar vervolgens heel veel over praten, maar je kunt het beter laten hóren. Dat hebben de mannen van Mutrox Soundproof Solutions goed begrepen. Dus richtten de akoestiekspecialisten uit Numansdorp niet alleen een complete thuisbioscoop in, maar kregen bezoekers ook een nuttig college geluidsleer in het Mutrox AcousticLab.

Mutrox Soundproof Solutions was naar Veldhoven gekomen met twee heuse primeurs. Naast de CineBlox waar we zaterdag al uitgebreid over schreven, kon het publiek ook voor het eerst kennis maken met de Mutrox AcousticArt Panels. Simpel gezegd een schilderijtje dat je over je inbouwspeakers kunt hangen, maar nog meer een paneel dat het geluid in huis verbetert.

Mutrox AcousticArt Panels kunnen worden voorzien van iedere print die je maar wilt.

“Het is akoestisch transparant doek, waarop met een speciale inkt iedere willekeurige afbeelding gedrukt kan worden”, legt Erik Pleijsier uit namens Mutrox. Belangrijker: het AcousticArt Panel heeft het ook een functie als reflectie-absorber en als module voor galmtijdbeheersing. Volgens Pleijsier is het doek zó transparant, dat het minder verstoring geeft dan de originele frontkappen van inbouwspeakers. En dat alles voor 180 euro per vierkante meter.

Met de Mutrox CineBlox tover je op één vrije zaterdag je kamer om tot heuse privébioscoop.

Met behulp van de eveneens door Mutrox zelf ontwikkelde CineBlox is één van de ruime van NH Koningshof speciaal voor de beurs omgetoverd tot thuisbioscoop. Het idee voor de prefab akoestische modules kwam na een eerdere opdracht dat het bedrijf kreeg van Bowers & Wilkins, zo vertelt Ronald Bout van Mutrox wanneer we in het bioscoopje hebben plaatsgenomen.

Speciaal voor Integrated Systems Europe bouwden Bout en Pleijsier namelijk een complete bioscoop voor de Britse luidsprekerproducent, waarmee ook tijdens de Nationale AV-Dagen wordt samengewerkt. “Waar we toen een hele bioscoop inclusief buitenwand maakten, wisten we direct dat we het concept ook naar de consumentenmarkt wilden vertalen”, zegt Bout. Dat resulteerde in de kant en klare wand- en bass-trapelementen die simpel geplaatst kunnen worden. “In één dag bouw je een kamer van drie bij vier meter om tot je eigen privébioscoop.”

De modules zijn gemaakt van vilt dat wordt geproduceerd uit gerecyclede pet-flessen.

In het geval van de beursruimte gebeurde dat met zes wandelementen en vier bass-traps. Ook het plafond werd aangepakt en bekleed met akoestische panelen, voorzien van inbouw led spotjes. “Wat dit zou kosten bij jou in huis?”, herhaalt Bout de vraag. “Ruwweg zo’n twaalfduizend euro.”

Dat is dan natuurlijk exclusief de opgestelde apparatuur. In dit geval is de mini-bios ingericht met een plasma-tv, een Marantz Blu-rayspeler en een versterker van Rotel. Het geluid tijdens een korte demonstratie met fragmenten van het alweer twintig jaar oude Jurrasic Park, animatiefilm Rio en X-Men: First Class komt uit vijf M1’s van Bowers & Wilkins, aangevuld met een PV1D subwoofer, die samen de eerder geteste MT-60D opmaken.

In de mini-bios troffen we ook de PV1D subwoofer van Bowers & Wilkins.

Ondanks dat de demonstratie prima overkomt, blijft het lastig inschatten wat de akoestische ingrepen precies doen voor je geluid. Om die reden heeft Mutrox tijdens de Nationale AV-Dagen het Mutrox AcousticLab ingericht. Daarin geeft Bart Runia een soort college over akoestiek en hoe je met simpele aanpassingen al veel kunt bereiken. Menig docent zal jaloers zijn op de respons die Runia krijgt, want zijn ‘studenten’ komen stuk voor stuk enthousiast naar buiten. Ook de delegatie van HiFi.nl is onder de indruk van de duidelijk hoorbare verschillen. Bijvoorbeeld wanneer de deksels van de in de hoeken geplaatste cilindervormige objecten worden gehaald.

Bezoekers van de Nationale AV-Dagen luisteren aandachtig naar 'akoestiekprofessor' Bart Runia.

Met het AcousticLab hoopt Mutrox de bezoekers inzicht te geven in wat de juiste akoestiek kan doen voor het geluid in huis. “De hifi-wereld maakt zich vaak drukker om kabels dan om akoestiek”, zegt Runia. “Je kunt wel een set van een paar ton met voor tienduizenden euro’s aan dure kabels hebben, met veel goedkopere akoestische aanpassingen kun je een veel groter resultaat boeken. Dat proberen we de mensen hiermee duidelijk te maken.”

De woorden van Runia sluiten naadloos aan bij die van Bout en Pleijsier tijdens onze eerdere Hi-Visit aan Mutrox in Numansdorp. Alleen: praatjes vullen geen gaatjes. Absorbers, bass-traps en diffusors wel.

Ook bij de topmodellen van Bowers & Wilkins wordt aandacht besteed aan akoestiek, zoals bij deze opstelling met de 800 Diamond, Classé-versterkers en de veelbekroonde CP-800 als voorversterker.

MERK

EDITORS' CHOICE