Focal en Naim - twee merken met naam en faam, samen in cahoots. Althans, dat werd ons in de zomer van 2011 beloofd toen de audio-experts uit Frankrijk en Engeland aangaven te fuseren.
Sindsdien is die samenwerking er vooral één achter de schermen, ondanks dat er zowel afgelopen zomer als begin 2013 (rond de ISE) al geruchten gingen over een gezamenlijke aanwezigheid op shows als de CES en High End. Dat bleek nog een brug te vroeg, voor zover dat daadwerkelijk een uitdrukking is, want de merken opereerden naar buiten toe vooralsnog individueel.
"Focal & Co zal eigenaar zijn van en leiding geven aan Focal en Naim als twee onafhankelijke merken, waarbij de unieke filosofie en het productaanbod van beiden behouden blijven," is dan ook terug te lezen in dat eerdere fusie-bericht. Geen verrassing dus, dat we de merken niet eerder samen zagen. Tot High End München 2013, waar de merken niet alleen een ruimte delen, maar ook een gezamenlijke persconferentie op de agenda zetten.
Naim
Het woord is in eerste instantie aan Paul Stephenson, die sinds 1980 aan het merk verbonden is. Hij spreekt vooral over de algemene ontwikkelingen in de markt, zoals het feit dat er in 2003 - slechts tien jaar geleden - nog maar zo'n 200.000 liedjes downloadbaar beschikbaar waren, tegen 26 miljoen (!) nu. Of het feit dat Apple 63 procent van die markt heeft, en onlangs bekend maakte haar 25 miljardste unieke download te registreren.
Uiteraard is het ook aan Naim om op die situatie in te spelen. In 2008 is de HDX geïntroduceerd, en inmiddels is dertig procent van het aanbod van de Engelsen in streaming audio te vinden. Voor nu zijn er bij Naim echter geen concrete producten te lanceren (of überhaupt aan te kondigen), maar zijn er wel software-matige verbeteringen. Zoals de aanpassingen aan de UnitiQute 2 (waarover later meer, want dat is wel iets meer dan een software-update), of de mogelijkheden van multiroom en 'partymode', om de muziek in verschillende ruimtes feilloos af te stemmen.
Ook nieuw: Naim Radio, dat nu haar soft launch beleeft en 6 juni officieel live zal zijn. Of de 1.7 software update voor hard disk players en servers. En: bij het Naim Label is inmiddels zestig procent van de catalogus ook hi-res beschikbaar. Zaken die stuk voor stuk binnenkort wat breder uitgelicht zullen worden. Zoals gezegd is het dus in ieder geval vooral de software die aangepakt is, maar er staat de komende vijf jaar wel degelijk een en ander op de planning vanuit de samenwerking met Focal. Zo lang hoeven we daar echter niet op te wachten - er is ons beloofd dat er op de CES in januari en zéker op High End 2014 het nodige te bewonderen zal zijn!
Focal
Bij de Fransen is het woord aan Gérard Chrétien, die op zijn beurt de nodige cijfers de revue laat passeren. Zoals het feit dat anno nu zo'n 46 procent van de omzet uit de hoek New Media gehaald wordt, terwijl de 'classic' tak (lees: luidsprekers) voor 54 procent tekent. Het doel is de focus vooral 'back to classic' te richten, en in 'Fase 1' van dat plan past onder meer de recente lancering van de New Chorus 700, een V2-versie van de Utopia Scala, een opvolger van de succesvolle Spirit One hoofdtelefoon, én een systeem dat sterk aan Dynaudio Xeo doet denken: Focal Easya.
Eerst nog even die nieuwe hoofdtelefoon (foto boven). De Spirit One mag zich zeer succesvol noemen sinds de lancering in 2012, wat voor de Franse engineers meer dan reden was met een nieuw model te komen. Maar dan zwaarder, steviger, luxer afgewerkt en vooral voor thuisgebruik: de Spirit Classic. Verwacht in oktober 2013, met een adviesprijs van 299 euro. Gaan we tegen die tijd zeker aan de tand voelen.
Dan weer terug naar Focal Easya. Heel veel is er nog niet bekend (behalve de lanceerdatum, de Easya is vanaf oktober verkrijgbaar), maar het volgende al wel: Easya bestaat uit een Hub met meerdere aansluitingsmogelijkheden voor audiobronnen, en twee actieve speakers.
De Hub, afgebeeld op z'n voetstuk hierboven (zie ook het duidend plaatje aan de voorkant van de zuil), is de spil van Focal Easya, dat via de gebruikelijke verbindingen aan te sluiten is op tv, pc, smartphone (ed.), en vervolgens wireless de speakers aanstuurt. Rings a bell? Gezamenlijk voor een prijs van 1999 euro op de markt. Wordt vervolgd!
Over wordt vervolgd gesproken: Focal XS Book, maar dan wireless...