Audiofielen knipperen niet twee keer met de ogen als ze 1000 euro moeten neerleggen voor een cd-speler of draaitafel. Met een dergelijk budget ben je bijvoorbeeld in de markt voor een Cambridge Audio 740C, een Rotel RCD 1070 of een Rega P3/24 draaitafel. Degelijke betrouwbare producten met een uitstekende geluidskwaliteit.
Wat moet een bron daar tegenover stellen om als `ultiem` bestempeld te worden? Flexibiliteit, gebruiksgemak en de mogelijkheid HiRes bestanden af te kunnen spelen zijn de zaken waar ik dan aan denk. Natuurlijk overdrijf ik met het woord 'ultiem', maar wil prikkelen om eens na te denken over een streaming audio oplossing met hifi-kwaliteiten. En dat hoeft inderdaad niet meer te kosten dan 1000 euro. Hoe? Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van mijn eigen oplossing.
De basis is een Logitech Squeezebox Duet. De Duet bestaat uit een klein zwart kastje (de receiver) die je met de analoge uitgangen op je versterker aansluit of via de digitale uitgang op een aparte DAC, en een afstandsbediening met LCD-scherm (de controller). De Duet kan signalen tot 24bit/48kHz verwerken en uitsturen over de digitale uitgang. Een versie die 24/96 uit kan sturen zal nog deze maand geïntroduceerd worden onder de naam Squeezebox Touch. Goedkoper alternatief is de Squeezebox Classic.
De Squeezebox is eigenlijk niet meer dan een interface tussen de muziek op je pc of
NAS een harde schijf die in het netwerk `hangt` en je hifi-installatie: hij haalt bestanden van je harde schijf, stuurt ze door naar de versterker en zorgt voor de bediening van het geheel. Overzichten per artiest, per album, genre, zoeken, het kan allemaal. Met diensten als Deezer, Live365 en Last.fm en een hele berg internetradiostations - Radio Paradise is een persoonlijke favoriet - heb je een wereld aan muziek tot je beschikking.
Logitech Squeezebox Duet
De muziekbestanden - natuurlijk in FLAC (zie artikel `
rippen naart FLAC`) of WAV - heb ik geparkeerd op een NAS. In mijn geval een Synologie DS209+II met twee harde schijven van 1,5 terabyte in een raid-opstelling. Nu niet schrikken van de term `raid`, want dat is een instelling die de leverancier voor je maakt en die zorgt voor de automatische back-up van je kostbare bestanden. Let wel op dat deze back-up geen veiligheid biedt bij brand, waterschade of diefstal. Het blijft dus verstandig om ergens anders (bijvoorbeeld op je werk) een echte back-up te bewaren.
De NAS zit gewoon met een netwerkkabeltje (RJ45) aangesloten op de (draadloze) router van mijn eigen netwerk en wordt door de andere apparaten in het netwerk automatisch herkend. Het rippen van de bestaande collectie naar een NAS is erg eenvoudig en wordt uitgebreid uitgelegd in het `rippen naar FLAC` artikel op HiFi.nl. Dat rippen kan met diverse programma`s - ik gebruik graag
dBpoweramp, maar ook
EAC,
Foobar2000, XXHighend en Mediamonkey werken uitstekend - en het is geen enkel probleem om dat over je bestaande draadloze netwerk te doen.
Je kunt de analoge uitgang van je Squeezebox rechtstreeks aansluiten op je versterker - de digitaal/analoog omzetter in de Squeezebox Duet is van behoorlijke kwaliteit - maar beter is om de digitale uitgang van de Squeezebox te gebruiken in combinatie met een externe D/A converter. In mijn geval heb ik gekozen voor de erg goede, en zeer betaalbare,
V-DAC van Musical Fidelity. Klankmatig ga je met de V-DAC sprongen vooruit ten opzichte van de interne DAC. De link tussen de Squeezebox Duet en de V-DAC wordt in mijn geval gevormd door een Canare Digiflex coaxiale kabel (paar tientjes), en van de DAC naar mijn versterker doet een zeer betaalbare en kwalitatief hoogwaardige interconnect van The Chord Company zijn werk.
Mocht je, net als ik, in het bezit zijn van een iPod Touch of iPhone, dan kun daarmee ook je Squeezebox bedienen. Ik gebruik daarvoor de
iPeng App aangezien ik Squeemote niet goed aan de gang kreeg. Maar dat zal ongetwijfeld aan mij liggen.
iPeng interface op de iPhone
De totaalprijs voor deze streaming audio opzet ligt rond de 1000 euro, en voor dat geld krijg je ongekend gebruiksgemak - al je muziek onder handbereik..kom daar maar eens om met lp`s of cd`s - en een geluidskwaliteit die zonder meer vergelijkbaar is met iedere 1000 euro cd-speler. Met de mogelijkheid om, steeds beter beschikbare, HiRes bestanden af te spelen kan je die kwaliteit zelfs overstijgen. Voor het downsamplen van HiRes materiaal kun je trouwens ook uitstekend dbPoweramp gebruiken. Veel sites bieden namelijk hogere samplerates aan dan de 48kHz waarmee de Squeezebox Duet overweg kan. dBpoweramp rekent ze voor je terug naar de maximale resolutie van 24bit/48kHz. Het opwaarderen naar een betere DAC is zelfs kostenefficiënt, je hoeft namelijk geen nieuwe NAS, Squeezebox of kabels te kopen om een hogere kwaliteit te behalen.
Leuke links:
High Definition Audio
Apparatuur en software
Musical Fidelity V-DAC