ARTIKELAudioQuest

Interview met Bill Low (AudioQuest)

Op de warmste dag van 2010 tot nu toe (meer dan 35° op kantoor) kreeg de redactie van HiFi.nl bezoek van William E. Low, de CEO en ontwerper van het Amerikaanse kabelmerk AudioQuest.

Hij werd vergezeld door European Sales Manager Richard Brans. Na de gebruikelijke rondleiding op de redactie en een presentatie over ons bedrijf  was er ook nog tijd om Bill Low een paar vragen te stellen voor de kwartfinale van het WK Voetbal (Nederland - Brazilië) zou losbarsten.

Low (Bill voor vrienden en vakgenoten) is een gepassioneerd verteller, die over ongelooflijk veel onderwerpen een geanimeerd gesprek met duidelijke standpunten kan voeren. Maar ook een groot muziekliefhebber, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij eigenlijk liever daarover praat dan over techniek. Niet dat hij de techniek onbelangrijk vindt, verre van dat. Hij weet donders goed waar hij het over heeft als hij uitlegt waarom `stranded` kabels (een bundel dunnere draadjes die samen een dikkere vormen) minder goed klinken dan single-core kabels, en waarom zilver een beter materiaal is om pluggen mee te bedekken dan goud. Maar hij ziet die onderwerpen in feite als `interne kennis`, niet als iets waar de consument zich druk over zou moeten maken.

Op de vraag of hij het niet lastig vindt om altijd maar te moeten uitleggen waarom zijn kabels beter zijn dan de meegeleverde standaard rommel verschijnt een grijns op zijn gezicht. “Ach weet je, kabelfabrikanten hebben zich altijd moeten verdedigen. In het begin werd er smalend gedaan over luidsprekerkabels en interlinks, daarna digitale kabels, toen waren de stroomkabels aan de beurt, en nu zijn het HDMI- en USB kabels die vooral op internet onder uit de zak krijgen. En telkens als een nieuwe soort kabel er van langs krijgt merken we dat dat komt omdat het vorige slachtoffer inmiddels wel geaccepteerd is.”

“Bovendien is het helemaal niet moeilijk om mensen er van te overtuigen dat het zinvol is om in betere kabels te investeren, zo lang ze maar bereid zijn om inderdaad te luisteren. Bij analoge kabels is de technische onderbouwing bovendien eenvoudig en goed te begrijpen, maar wanneer we het over stroom en digitaal signaal hebben roept men al gauw `stroom is stroom` of `nullen en enen zijn nullen en enen`. En weet je hoe moeilijk het is om een goede beschrijving te geven van het verschil tussen twee kabels? Iedereen beleeft dat op zijn eigen manier. Ook hifi-journalisten hebben er daarom moeite mee, en dat is ook de reden waarom veel mensen hun recensies niet serieus nemen. Maar als je het verschil laat horen zijn mensen soms stomverbaasd. Dat geldt ook voor netkabels en digitale verbindingen. Daar is de verrassing zelfs vaak groter, omdat mensen daar geen of maar een heel klein verschil verwachten.”

MERK

EDITORS' CHOICE