De tijd waarin een losse DAC slechts aantroffen werd in prestigieuze high end-sets van audiofielen is lang voorbij. Tegenwoordig neemt streaming audio een steeds belangrijker plek in en gebruiken veel muziekliefhebbers netwerkspelers en computers als geluidsbron.
Vooral die laatste groep is echter niet in de eerste plaats ontworpen om optimale geluidskwaliteit te produceren, en het loont dan ook zeker om tussen de PC en de audio installatie een losse DAC te plaatsen. In de afgelopen jaren is er in alle prijsklassen een steeds groter aanbod van losse (USB) DAC’s gekomen. Ook in de groep tot vijfhonderd euro. Modellen van onder meer Micromega, Cambridge Audio, Arcam en Furutech. Maar ook van Musical Fidelity in de vorm van de V-DAC. Â
De voorganger – hier getest
V serie & V90 serie
Die V-DAC, en later zijn opvolger de V-DAC-II (op zijn beurt weer besproken in Music Emotion), is onderdeel van de V serie. Een reeks componenten bestaande uit een DAC, een hoofdtelefoonversterker, een Phono voorversterker, twee USB/SPDIF converters (eenmaal 96 kHz en eenmaal 192 kHz) en een Power Supply. Kenmerkend voor de reeks is de uitzonderlijk goede prijs-kwaliteitverhouding. Sinds kort is er de V90 serie, vooralsnog bestaand uit slechts twee componenten. Naast de hier 'aanwezige' V90-DAC is er namelijk nog een V90-LPS Phono voorversterker.
De Musical Fidelity V90-DAC
Zowel de V-DAC als de V-DAC-II heb ik meerdere malen beluisterd in systemen die ik goed ken. Echter nooit in mijn eigen systeem. Klankmatig heb ik ze vooral als erg muzikaal ervaren. Dat zegt u natuurlijk eigenlijk niets, want wat ik als muzikaal ervaar kan voor u heel anders liggen. Het is dan ook meer om aan te geven dat beide apparaten mij klankmatig aanspreken. Waarbij gezegd moet worden dat ik mezelf als ‘verwend’ beschouw omdat ik in mijn eigen luisterruimte tot nu toe uitsluitend (veel) duurdere exemplaren beluister of beluisterd heb.
Het zegt daarmee iets over het niveau waarop de betaalbare DACs van dit merk presteren. Voor de prijs kun je er eigenlijk geen kritiek op hebben, maar wanneer ik dan toch iets aan moet geven, dan zou ik dat bij het uiterlijk leggen. De V-DAC heeft in/uitgangen aan twee kanten en dat maakt dat ik zelf een dergelijk kastje heel snel uit het directe zicht zou plaatsen, zelfs de zilverkleurige V-DAC-II die een mooiere behuizing heeft dan zijn zwarte voorganger.
Op het eerste gezicht zijn er veel overeenkomsten tussen de V90-DAC en de V-DAC-II. Met zijn verkoopprijs van 275 euro is hij maar iets duurder dan zijn familielid uit de V serie. Bij visuele vergelijking van de twee valtop dat de V90-DAC ook optische ingangen heeft, iets dat de DAC uit de V serie moet ontberen. Maar genoeg onderlinge vergelijkingen. Het gaat hier zoals gezegd om een nieuwe DAC die tegelijkertijd het eerste component uit een nieuwe serie is, dus laten we hem eens nader bekijken.Â