ARTIKEL

Lezersvraag: ervaringen digitale muziekbibliotheek

Redactie HiFi.nl | 20 augustus 2014

In de redactiemail ontvangen we regelmatig vraagstukken rond hifi, muziek en film. In de meeste gevallen worden die vragen ook per mail weer beantwoord, of soms levert het leuke achtergrondstukken op – zoals het artikel over versterkervermogen versus speakerbelastbaarheid. Deze week ontvingen we een mailtje waar we graag onze lezers op willen laten reageren – hoe beleef jij je digitale muziek?

In de mail namelijk onderstaand vraagstuk, over het aangenamer maken van de moderne muziekbibliotheek. Ja, je kunt een berg metadata aan je audiofiles toevoegen, zodat je tijdens het streamen een mooie screensaver van bijvoorbeeld albumhoezen en foto's van de artiest of band voorbij kunt laten komen. Maar hoe zit dat met de 'ouderwetse' cd-boekjes en ander fijn bladermateriaal?

Deze 'booklets' worden steeds vaker ook aangeboden, bijvoorbeeld in iTunes. De iTunes Store beschikt over digitale boekjes: PDF-versies van het papieren boekje dat je gewend bent bij een fysieke cd te krijgen. Zodoende kun je tijdens het beluisteren van de muziek via je streamer op bijvoorbeeld iPad of iPhone door het boekje van het album bladeren, al dan niet verrijkt met interactieve mogelijkheden.

Your thoughts?
De bekende aanvullingen van fysieken platen en cd's zijn dus ook in de digitale wereld niet verdwenen. Maar is het in de praktijk werkbaar? Kan een dergelijke ervaring het originele boekje vervangen? Dat willen we via deze weg graag aan jullie vragen: ga je bij het downloaden of streamen van muziek bewust op zoek naar digitale verrijkingen van de muziekervaring, en hoe bevalt dat in de praktijk? Antwoorden graag in onderstaand reactieveld (of via redactie@hifi.be), en alvast veel dank! Tips en tricks uiteraard ook welkom – hoe beleef jij je digitale muziek?

Bij dezen de vraag zoals we die in de redactiemail ontvingen;

De Vraag

Beste mensen van HiFi.nl,

Na lang zoeken zonder het antwoord op mijn vraag te vinden zou ik hem u willen voorleggen, omdat u eigenlijk ook een beetje medeschuldige bent.

Vele artikelen over het digitaliseren van de cd collectie, streamen, DACs en dergelijke verder is de knoop doorgehakt en ben ik mijn cd's met EAC op de harde schijf aan het zetten. Een (zoektocht naar de juiste) DAC (in combinatie met een MAC mini?) komen later wel (ik ben bijvoorbeeld een tijd geleden bij Guido Tent geweest en die bood me een testapparaat aan maar toen dacht ik: dan moet ik ook wat geripte referentie bestanden hebben. Affijn... het moet ergens beginnen).

Nu besef ik mij wat ik naast het genieten van muziek ook altijd zo leuk vond aan cd's. Namelijk de bijbehorende boekjes met informatie doorlezen, kijken wie wat waar op speelt, wie geproduceerd en waar opgenomen en de afbeeldingen en wat er allemaal nog meer in staat.

Als ik mijn cd's in dozen opsla en naar de zolder verhuis dan ben ik dat gedeelte van de muziekbeleving kwijt? De minieme META (zeer fout gekozen naam) informatie die EAC opduikelt is natuurlijk niets en de JPEG-jes en GIF-jes die summier te vinden zijn in laagste resolutie doen pijn aan mijn aan HD en HR gewende ogen.

Of zie ik iets over het hoofd?

Ideaal zou zijn wanneer je op de iPad waarmee door de muziekcollectie scrollt en de muzieklijstsoftware bedient, tijdens het luisteren ook door een (PDF) versie van de CD booklet kunt bladeren, al dan niet met linkjes naar andere/externe informatie.

Bestaat iets dergelijks? Of een alternatief? Het zelf inscannen van die boekjes is geen alternatief. Een dergelijke dienst opzetten wellicht wel: mooi vormgegeven bestanden om te bladeren tijdens het luisteren of ter naslag. Maar ja, auteursrechten en het onderling uitwisselen van die bestanden door derden maken het nogal bewerkelijk zonder dat het iets oplevert.

Ik ben overtuigd van de toekomst voor digitale HR muziek (misschien dat na zo'n dikke 30 jaar de analoge muziek eindelijk eens benaderd wordt door de digitale?) maar waar blijft al die mooie en onontbeerlijke informatie en die mooie afbeeldingen? Zegt u alstublieft niet: op het internet want dat is natuurlijk geen optie, om telkens maar weer internet op te gaan voor dergelijke informatie die je dicht bij je muziek wilt hebben. (Even ten overvloede; ik ben zeker niet zo oud(erwets) als deze laatste zin mij laat klinken dus hou maar op met dat hoodfschudden!)

Antwoorden en ervaringen graag in onderstaand reactieveld (of via redactie@hifi.be), en alvast veel dank!


EDITORS' CHOICE