REVIEWPhilips

Review Philips 49PUS7809 – UHD wordt betaalbaar

Philips heeft net als heel wat concurrenten een betaalbaar Ultra HD model. Wat offer je op om meer pixels in huis te halen? Dit Ultra HD-scherm levert mooie beelden en doet wat hij belooft (UHD tegen een scherpe prijs), maar hinderen het gebrek aan HDMI 2.0 en HEVC het gebruik voor echte 4K-content sterk?

Het design van deze Philips legt de nadruk op het beeld. Een erg slank profiel en het frameloos ontwerp zorgen ervoor dat niets afleidt van wat er op het scherm gebeurt. De zware voet kan draaien en dat is een aangename verrassing, die feature verdwijnt immers op steeds meer modellen.De belangrijkste aansluitingen staan naar onder of opzij gericht. Vier HDMI-aansluitingen is voldoende, maar hier merken we wel de eerste kostenbesparing. Er is geen HDMI 2.0 aansluiting voorzien. Op één HDMI-aansluiting is wel HDCP 2.2 geïmplementeerd, dat is de standaard die instaat voor de beveiliging van de HDMI-verbinding als die 4K-content transporteert. De Philips zal dus wel 4K-content kunnen ontvangen, maar zal beperkt zijn tot 30 fps. Enkel HDMI 2.0 aansluitingen kunnen 60 fps 4K-content ontvangen.

Vernieuwd menu
De remote is erg handig, maar wel behoorlijk zwaar. Aan één zijde de klassieke remote toetsen, aan de andere zijde een toetsenbord. Dat klavier, instelbaar in ‘azerty’ of ‘qwerty’ mode, is in twee stukken verdeeld zodat je alle toetsen makkelijk met je duimen kan bereiken. Bovendien is het een RF-remote die je niet hoeft te richten.De interface zelf is grotendeels ongewijzigd tegenover vorige jaren. De belangrijkste klacht is aangepakt: de menu’s reageren nu snel, en je wordt niet meer geïrriteerd door overbodige animaties.Ook de Philips MyRemote app is zeker het proberen waard. Naast een afstandsbediening levert die ook een programmagids en doet hij dienst als ‘second screen’. Je kan televisie kijken op je smartphone, maar enkel als je de ingebouwde tuners van de televisie gebruikt, en helaas ook enkel de onversleutelde kanalen. Heb je een DLNA-server op je thuisnetwerk, dan kan je door de inhoud bladeren op je smartphone en hem afspelen op de televisie.Tijdens onze testen weigerde de televisie af en toe nog verder te reageren op de remote. Er moet dus nog wat gesleuteld worden aan de software.

Mooi beeld, pover geluid
De beeldverwerking van de Philips levert prima resultaten. Hij herkent netjes alle verschillende framerates voor film en video en vermijdt zo bijna alle trapjesvorming op schuine lijnen. De ruisonderdrukking is uitstekend maar enkel voor willekeurige ruis. Compressieruis, te herkennen aan lichte blokvorming of ruis rond de randen van voorwerpen is duidelijk veel lastiger en wordt in sommige gevallen nauwelijks aangepakt. In de ‘speelfilm’ instelling springt de Philips voorzichtig om met de scherpte. Er is voldoende detail, zonder overdreven nadruk. In de gevorderde instellingen vinden we ‘Ultra resolutie’ die lijnen en beelden subtiel detail moet geven. Helaas kunnen we geen effect vaststellen. De Philips levert goede upscaling van SD en HD bronnen naar Ultra HD, maar zonder extra detail zoals we dat bij sommige duurdere modellen wel zien. Enkel in de mediaspeler liep het duidelijk mis. Soms benadrukt de speler de scherpte bijzonder sterk, zodat elk beetje ruis enorm uitvergroot werd.

We konden dat niet aanpassen, nog een foutje in de software kennelijk. Ook op vlak van bewegingsscherpte zitten de prestaties in middenklasse terrein. Het scherm verbergt behoorlijk wat detail op bewegende voorwerpen, en je ziet een duidelijke wazige rand. Wie een hekel heeft aan het schokken in pan-beelden zit wel goed bij deze Philips. ‘Perfect Natural Motion’ maakt de meeste beelden erg vloeiend, en je hoeft daarvoor maar weinig beeldartefacten te aanvaarden. Het scherm heeft een goede uniformiteit en degelijke kijkhoek, zeker voor kleuren. De kleurweergave van het scherm is uitstekend. Het kleurbereik is erg accuraat en de grijsschaal is zo goed als neutraal. Ze vertoont een hele fijne gele tint, die in de donkere delen overgaat in een blauwe tint. De verschillen zijn echter zo klein dat ze nauwelijks merkbaar zijn. Het contrast is iets minder goed, het scherm worstelt met een zeer matige zwartwaarde. Zoek in de geavanceerde instellingen ‘Contrastmodi’ op en selecteer ‘Beste Beeld’. De achtergrondverlichting wordt dan aangepast al naargelang de beeldcontent, wat zwartweergave ten goed komt in donkere scenes. De overgangen zijn niet storend, maar in sommige gevallen maakt de Philips het beeld iets te donker. We vonden ook de ‘Dynamisch Contrast’ instelling de moeite waard. Zolang je niet de hoogste stand gebruikt geeft die het beeld wat extra punch, zonder de kleuren aan te raken.

Helaas geen Ultra HD-waardige klank op deze televisie. Zolang je je houdt aan dialogen, of zachte muziek valt het best mee. Draai je de volumeknop iets te ver open, of wil je wat complexere muziek beluisteren, dan valt de Philips door de mand. De speakers klinken dan schel, knijpen een flink stuk frequentiebereik in mid en laag dicht. Erg jammer, maar voor goede klank is een bijkomende investering vereist.

Ambilight en Multi-room
Uiteraard mag Ambilight+Hue niet ontbreken op een Philips toestel met deze allures. Je moet het wel stellen met de tweezijdige versie die je kan integreren met je Philips Hue-lampen gebruikt.De televisie beschikt over een erg volledige set digitale tuners. Opnemen naar een USB harde schijf is mogelijk, maar zeker even handig is de Multi-room feature. Je stuurt het beeld van de digitale tuners via DLNA naar andere televisies in huis. Tijdens onze testen leek dat helaas enkel te werken met de zenders die onversleuteld op de kabel zitten (in Vlaanderen dus enkel de VRT-zenders), zelfs al gebruikten we een Telenet CAM in de televisie.

De mediaspeler heeft potentieel, maar wordt geplaagd door veel kleine fouten. Zo speelt hij via DLNA FLAC muziekbestanden, maar niet via USB. Zoals hierboven beschreven scherpt de videospeler het beeld soms te agressief aan. Daarnaast gaat bij heel wat formaten in de fout met de beeldverhouding, en dat is niet altijd te corrigeren. Dat de speler geen Divx ondersteunt, maar wel xvid vinden we dan weer minder erg.De televisie beschikt ook niet over de HEVC-codec, waardoor je geen Netflix in 4K kan bekijken.Het Smart TV-platform van Philips is gevoelig verbeterd. Het werkt sneller, oogt overzichtelijker en moderner en beschikt over een degelijke, ruime selectie toepassingen waarin zowel muziek als video on demand ruim aanwezig zijn. Cloud Explorer laat je toe om rechtstreeks vanop je Dropbox mediabestanden te spelen.

Conclusie
De Philips 49PUS7809 doet wat hij belooft: een Ultra HD-scherm aan een betaalbare prijs. Je kan probleemloos vlak bij het toestel zitten en de beeldkwaliteit is prima. Maar die lagere prijs heeft wel een kost. Geen HDMI 2.0 en vooral het feit dat de HEVC-codec ontbreekt is mogelijk de doodsteek voor alle toekomstige Ultra HD streaming diensten. De lage prijs heeft dus wel zijn kost, maar rechtvaardigt een degelijke score. Opvallend is ook het lage verbruik, dit is het eerste Ultra HD toestel met een A+ label dat we testten.

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Sierlijk
+ Kleurweergave
+ Beeldverwerking
+ Multi-room
+ Ambilight
+ Verbruik
+ Prijs

- Geen HDMI 2.0
- Geen HEVC
- Videospeler
- Software foutjes
- Geluid

Philips 49PUS7809 – € 1.799,-
www.philips.nl / www.philips.be

MERK

EDITORS' CHOICE