Het slimme badderen of douchen, iBathing en -showering, biedt tal van mogelijkheden. De focus van de elektronica en domotica ligt op comfort, extra lifestyle functies en het besparen van energie (de groene badkamer). Het aanbod varieert van slimme kranen en thermostaten tot douchecabines met IR-behandeling of stoom en ingebouwde muziek of smart tv in de badkamer. Een andere voorziening is het slimme toilet.
De badkamer sluit in het smart home naadloos aan op de rest van de thuisdomotica. Voor de hand liggen de intelligente thermostaten. Deze zitten er zowel voor de verwarming als het efficiënt, behaaglijk en groen regelen van het warme water. Ook zijn er systemen die de warmte of energie uit het douche- en badwater weer (gedeeltelijk) terugwinnen.
Douchecabines spelen intelligent met licht, infrarood warmte en stoom. Muziek en smart tv in de badkamer horen er gewoon ook bij. En het intelligente toilet regelt het doorspoelen plus reinigen, geurbestrijding, het instellen van de bril en de muziek.
Wie even zoekt met de browser vindt al gauw tal van slimme oplossingen voor de douche, het bad en de badkamer met overig sanitair. Let op dat er onder ‘slim’ fabrikanten ook het handig en ruimtebesparend indelen word verstaan.
Kranen en thermostaten
Een snel gegroeide toepassing is die van slimme kranen voor de douche, het bad en de wastafels. Deze zijn vaak ook al bekend van de keuken. Een slimme bad- of douche- en eventueel ook wastafelkraan beschikt over één of meer van de volgende functies:
- Bespaart op de hoeveelheid gebruikt water. Dat kan door een efficiëntere verdeling, het afsluiten na een bepaalde periode en/of een aanduiding van het gebruik;
- Regelt via een ingebouwde thermostaat de temperatuur van het water. Tevens voorkomt dit type kraan dikwijls ook het verspillen van warmte of energie.
- Heeft duidelijke indicaties over het verbruik van water en warmte. Dan kan eenvoudig met mechanische aanduidingen en nog veel beter met lichtkleuren en koppeling via het thuisnetwerk aan een verbruiks- en/of instel-app op de smartphone, tablet of muurpaneeltje.
De iThermostaten regelen zowel de temperatuur in de badkamer zelf als die van het douche- of badwater. Voor de temperatuur in de badkamer zijn de functies behaaglijk voorverwarmen, vervolgens de temperatuur tijdens het badderen of douchen constant houden en bij het verlaten van de badkamer de verwarming weer lager of uitzetten. Gewoon voor te programmeren of op afstand met de smartphone uit bed in te stellen. Afstemming met het verdrijven van vocht of condens is eveneens mogelijk.
Slimme douchekoppen en -cabines
De slimme douchekop bestaat in tal van varianten. Een eerste opdracht is het zuinig omgaan en/of verdelen van de waterstraal. Dit type heet ‘eco head’. Het voorkomen van kalkaanslag is mooi meegenomen. Steeds meer zie je geen enkele douchekop meer maar een gordijn van vele spuitmondjes in de vormen rond, rechthoekig en driehoekig. Zo sta je niet gauw meer buiten de straal en gaat het systeem zuinig om met warm water. Modellen zoals die van Eco Charade besparen top op 50% van het watergebruik zonder op de druk in te leveren. Verder zijn er combinaties met ingebouwde stemmige of heilzame verlichting in de totale sproei-unit.
Een aardig voorbeeld is ook de slimme douchekop met ingebouwde lichtindicatie die bespaart op water. De kleur verandert in zeven minuten van groen naar blauw en oranje naar rood waarna deze douchekop het water afsluit. Met behulp van een sensor ziet de douche of er iemand de cabine binnenkomt en zet het water aan en bij het verlaten weer uit.
De Sunshower Pure is een douchecel die tevens bruikbaar is als een infraroodcabine. De infraroodwarmte van de Sunshower Pure dringt diep door in de huid en houdt spieren en gewrichten soepel. Blijf vitaal met behulp van de douchecabine.
Een andere toepassing vormt de combinatie van douche- met stoomcabine. Bijvoorbeeld van Grohe. De door Apple iPhone 4G of Touch bestuurde cabine ontspant de spieren met 100% luchtvochtigheid, het reinigt de huid en geeft een relaxt gevoel.
NIEUWS
Slimme badkamers & toiletten
Ulco Schuurmans |
06 december 2014