Het merk Audion heeft in de afgelopen jaren nauwelijks aandacht gekregen. Dus het zou me niet verbazen wanneer u bij het lezen van de naam als eerste denkt aan de allereerste, door Lee De Forest gemaakte triode buis met dezelfde naam. Bij mij roept de naam Audion echter nog altijd eerst en vooral herinneringen op aan de klank van een in Frankrijk vervaardigde single ended buizenversterker naar Engels ontwerp.
Even een stapje terug in de tijd. Halverwege de jaren tachtig was het illustere Engelse merk Audio Innovations een bekend en gerespecteerd fabrikant van single ended geïntegreerde buizenversterkers. Met als drijvende krachten David Chessel, Erik Andersson en Peter Quortrup. Toen hun samenwerking tot een eind kwam startte Peter Quortrup zijn bedrijf Audio Note UK terwijl David Chessel en Erik Andersson Audion oprichtten. Net als bij Audio Innovations al het geval was vormden ook bij Audion de versterker ontwerpen van Erik Andersson de basis van het merk. Sinds 1987 is Graeme Holland als CEO aan het merk verbonden en hij verplaatste het bedrijf uiteindelijk naar La Genetouze in Frankrijk.
Handmade
Dit is nu eens geen loze kreet. De huidige lijn van versterkers wordt ontworpen en gebouwd met onderdelen die vrijwel uitsluitend in eigen huis gefabriceerd zijn of uit de onmiddellijke omgeving betrokken worden. Er is een aantal standaard aluminium behuizingen die gebruikt worden voor meerdere modellen voorversterkers, geïntegreerde versterkers, phono’s, mono en stereo eindversterkers. Mijn testexemplaar heeft een zwarte poedercoating maar in overleg behoren ook andere kleuren tot de mogelijkheden. De topplaat is uitgevoerd in glanzend roestvrij staal. Wie de moeite neemt om de kast te openen ontdekt dat alle onderdelen hard wired aangesloten zijn.
Stereo Integrated Power Amps
Audion heeft een zeer breed versterker aanbod. Er zijn alleen al tien verschillende geïntegreerde versterkers, allen met auto-bias. Zoals de Audion Black Night 300B remote, de Audion Platinum Hybrid en drie Audion Sterling typen met EL34 of KT88 eindbuizen. De andere helft zijn Audion Silver Night typen. De Audio Silver Night 300B MKI PCB, de Audion Silver Night Anniversary PX25, de Audion Silver Night Anniversary 2A3, de Audion Silver Night DUO 300B & 2A3 en de hier geteste Audion Silver Night Anniversary 300B. Maar ook deze versterker kun je nog in twee uitvoeringen krijgen. Eén met vijf single ended ingangen en één met slechts een enkele ingang. Het is deze laatste versie die ik beluister. De vraag welke van deze versterkers je als consument het best kunt kiezen is voor een deel afhankelijk van de luidsprekers die je gebruikt. De 2A3 eindbuis is de minst krachtige en voor optimaal gebruik eigenlijk alleen geschikt in combinatie met luidsprekers met een gevoeligheid van 97 dB of hoger, zoals diverse hoorn luidspreker typen. Wil je meer kracht, meer aanwezigheid, een diepere bas en een verder doorlopend hoog dan ligt een keus voor de PX25 eindbuis voor de hand. Maar wanneer het vooral gaat om het o zo verleidelijke middengebied dat onder andere zo belangrijk is bij het bijna tastbaar weergeven van de menselijke stem dan is de 300B de overtuigende winnaar. Mits je natuurlijk beschikt over een luidspreker met een gevoeligheid van 89 dB of hoger. En dat is het geval bij mijn Audiovector Si3 Avantgarde Arreté die een gevoeligheid van 91,5 dB heeft.
Audion Silver Night Limited 20th Anniversary
Jan de Jeu |
14 december 2014