Ondanks alle aandacht in de media voor smart technologie, blijven consumenten met een hoop vragen zitten. Met name in hoeverre elektronica nu specifiek hún leven makkelijker en prettiger kan maken. Dat was de hele gedachte achter de oprichting van ElectroStyling: de kloof overbruggen tussen al die nieuwe mogelijkheden die technologie ons bieden en de vraag van consumenten naar hulp van technologie om het leven leuker te maken. Want de vertaling van al die nieuwe oplossingen, termen en technieken naar het leven van alledag is nog knap lastig.
Daarom besteden we in deze editie van Home Emotion aandacht aan een van de Smart Living-projecten van een van de 14 ElectroStylisten in Nederland. Want juist de praktijk laat het beste zien wat Smart Living nu eigenlijk is én hoe een ElectroStylist te werk gaat. Op het moment van schrijven van dit artikel begint het team aan de opleveringsfase van dit project, dus het is allemaal nog heel vers.
Voor dit project zijn we eind 2013 benaderd door Richard Aperloo van architectenbureau Ja ik!. Hij had het team van ElectroStyling gezien in het programma SmartLife op SBS 6. Aperloo stelde ons de uitdaging om een van zijn projecten - de uitbreiding, herinrichting en restyling van een woonhuis - om te toveren tot een ware Smart Villa. Richard had heel eigen ideeën over de stijl van de woning, maar de bewoner had ook een aantal uitdrukkelijke wensen voor wat betreft technologie. Alles moest bedienbaar zijn met de iPad of iPhone, zowel in het huis als buiten het huis. Het doel was om alle techniek zo te integreren dat deze volledig naadloos opgaat in het design van Richard Aperloo. En ook aan de toekomst moest gedacht worden: alle toepassingen moesten eenvoudig uit te breiden zijn. Samen met het bouw- en designteam - onder leiding van Richard - heeft ElectroStyling gewerkt aan de transformatie van het woonhuis tot een luxueuze Smart Villa.
Elk project van ElectroStyling, en dus ook dit, start met een grondige inventarisatie. Om een echt goed Smart Living-plan te kunnen schrijven, moet exact duidelijk zijn wat de wensen en eisen van de bewoner zijn. Hierbij gaat het niet om de producten en ook niet om het huis, maar echt om hoe de bewoners met techniek omgaan en welke rol techniek speelt in hun leven. Dat is namelijk voor iedereen anders. In dit specifieke geval is de keuken als basis voor de aanpassingen van de benedenverdieping genomen, omdat dit voor de bewoner de belangrijkste ruimte in het huis is.
Smart Ready Workshop
Een Smart Living-project bestaat voor ons uit verschillende fasen, waarin wij de klant letterlijk begeleiden naar zijn eigen smart way of living. Deze fases van dienstverlening omvatten het inventariseren van de huidige situatie, het adviseren over mogelijkheden, de begeleiding van alle voorbereidende werkzaamheden, installatie van alle Smart producten en systemen, tot en met de demonstratie van de werking. In dit geval zijn we gestart met een intensieve en interactieve sessie van ongeveer drie uur, samen met de bewoners en de ontwerper, op zoek naar hun definitie van Smart Living. Op die manier brengen we op een toegankelijke manier de woonwensen en behoeften binnen het hele gezin in kaart. Vervolgens hebben we gekeken naar de status van de huidige voorzieningen en de infrastructuur in het huis. Zodra wij alle wensen boven tafel hebben, bekijken we samen met de bewoner welk systeem het beste bij de wensen en eisen past. De ElectroStylist is immers niet gebonden aan een merk. Daarnaast hebben we veel ervaring met diverse connectivity-systemen zoals KNX, Z-wave, Zigbee, IPcontrol en andere zelfstandige systemen zoals Sonos. Dus kunnen wij echt kiezen voor de beste oplossing voor de bewoner.
Op basis van de workshop en alle verkregen inzichten, is het Smart Ready adviesrapport opgesteld: een compleet advies om de leefomgeving Smart Ready te maken. In het rapport staat per ruimte een overzicht van de benodigde voorzieningen, aanpassingen en producten. Daarnaast omvat het advies een Smart bouwplan. Dit plan geeft de bewoner inzicht in alles wat er mogelijk is na de verbouwing en biedt een handvat om het E-plan helemaal te ‘finetunen’. Met dit E-plan weet de installateur precies wat er gedaan moet worden.
NIEUWS
Van woonhuis tot Smart villa
Rudirick de Jong |
17 januari 2015