ISE 2015 – Bowers & Wilkins

De onlangs van 10 t/m 12 februari in het Amsterdamse RAI complex gehouden Integrated Systems Europe 2015 (ISE) beurs is, met meer dan 50.000 geregistreerde bezoekers en 1.000 exposanten afkomstig uit 140 verschillende landen, de boeken ingegaan als meest succesvolle editie ooit. Om dit alles te kunnen huisvesten zijn dit jaar voor het eerst zelfs alle 12 immense hallen van het RAI-complex in gebruik genomen.

Ook al is de ISE geen consumentenbeurs en eigenlijk vooral bedoeld voor bezoekers uit het professionele AV-segment, toch valt er ook voor de ‘normale’ audio- en videoliefhebber voldoende interessants te beleven. Zo behoort bijvoorbeeld de Engelse luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins ieder jaar opnieuw tot de vaste smaakmakers en ook dit jaar weet dit innovatieve merk weer voor het nodige auditieve spektakel te zorgen.

Naast noviteiten van Rotel, Classé en natuurlijk Bowers & Wilkins zelf, wordt dit jaar hoog ingezet met het eigen ontwikkelde ‘Real Cinema’ concept. Maar voordat ik daar meer over wil vertellen, maak ik eerst een rondgang over de ruime, lichte en vooral smaakvol ingerichte stand. Het hart van deze presentatie wordt net als vorig jaar weer gevormd door een centraal gesitueerde lange witte tafel. Een comfortabele ontmoetingsplaats van waaruit de complete stand in één oogopslag zichtbaar is.

Naast een ontmoetingsplaats voor zakelijk overleg en grenzend aan een gezellige ‘on-board’ koffiebar, is de eerste echte blikvanger een in oogverblindend wit gespoten oer Nautilus. Een prachtig vormgegeven luidsprekersculptuur, fier geplaatst op zijn loodzware, massieve sokkel en ook vandaag de dag nog net zo fraai, modern en grensverleggend als tijdens de introductie in alweer 1993.

Mutrox Soundproof Solutions
Vanuit de centrale ‘ontmoetingstafel’ kan ik de stand op feitelijk drie manieren verkennen. In een eerste variant is dat de open voorzijde van de stand, ingericht met de noviteiten van Rotel, Classé en Bowers & Wilkins. Bij route twee kom ik bij de aan de linkerzijde van de stand gelegen ingang van de nieuwe Real Cinema-cabine terecht, terwijl bij de derde en laatste variant de achterste locatie zijn producten toont.

In dit laatstgenoemde deel wordt mijn aandacht vooral getrokken door dezelfde soort bruine en mintgroene honingraatpanelen, als ik ook op de Bowers & Wilkins ISE 2015 aankondiging heb gezien. Hoewel de akoestische panelen bij dit gedeelte nog slechts een zuiver decoratieve functie bezitten, blijkt ook hier de nodige ruimte te zijn ingeruimd voor de consumentenlijn aan akoestische producten van Boldz Acoustics. Een aparte tak die onderdeel uitmaakt van Bowers & Wilkins’ partner Mutrox Soundproof Solutions.

Naast een prachtig, ambachtelijk in massieve houtsoorten vervaardigd en compleet geïntegreerd AV-meubel, zijn ook op verschillende plaatsen akoestiekproducten van Boldz Acoustics te vinden. Persoonlijk vind ik het een hele goede zaak als een luidsprekerfabrikant oog heeft voor het feit dat een luidspreker nooit beter zal kunnen klinken dan de akoestische omgeving waarin hij staat opgesteld. Buiten dat zijn de Boldz Acoustics producten in een keur aan afwerkingsvarianten verkrijgbaar en door hun eerlijke prijsstelling voor praktisch iedereen bereikbaar. In geval van echt akoestisch maatwerk bij grotere of professionele projecten, komt Boldz Acoustics’ moederbedrijf Mutrox Soundproof Solutions om de hoek kijken. Want naast de hier getoonde losse akoestiekproducten, heeft Mutrox namelijk ook de complete cabine voor de hier gepresenteerde Real Cinema ontworpen. Een mooi staaltje Nederlands vakmanschap!

Classé
Van het achterste deel van de stand loop ik nu naar de open voorzijde en laat alle noviteiten vervolgens even goed op mij inwerken. Ik besluit linksbuiten te beginnen en loop meteen tegen een aantal modellen uit de nieuwe Classé Sigma-serie aan. Vooral indrukwekkend in al zijn mogelijkheden en uitvoering is hierbij de extreem veelzijdige SSP surround sound voorversterker/processor. Een apparaat wat naast stereo optimalisatie, ook als HDMI schakelcentrum dienst doet en tevens 7.1 meerkanaals weergave en bas management ondersteunt. De grote variatie aan ingangen omvat verder asynchroon USB en ethernet voor streaming doeleinden. Dit alles aangevuld met 9-bands parametrische equalizer en digitale coaxiale en optische ingangen.

Aan analoge zijde laat het grote aanbod aan single-ended analoge ingangen plus zelfs een optionele phonotrap, zien hoe enorm veelzijdig deze voorversterker / processor ondanks zijn compacte formaat is. Aanvullend en ondersteunend kan de SSP uitgebreid worden met de AMP2, een 2-kanaals stereo eindversterker met 2 x 200 watt aan 8 Ohm, of de AMP5. Deze laatstgenoemde is een 5-kanaals eindversterker met zelfs 2 x 500 watt aan 8 Ohm onder de kap. Beide modellen werken met zowel geschakelde voedingen als een nieuw ontwikkelde klasse D topologie om een nog betere geluidskwaliteit te bereiken. Vol van detail, verfijning, kleur, kracht en een schier moeiteloze verwerking van zelfs de grootste dynamische contrasten.

Rotel
Pal naast de Classé display staan een viertal noviteiten van het Japanse audiomerk Rotel opgesteld. Allereerst zie ik een viertal nieuwe producten die de 15-serie verder aanvullen. Op een aparte display met doorzichtig plexiglas bovenpaneel is dat als eerste de forse RB-1590 stereo eindversterker. Een gewichtige jongen die met 350W per kanaal praktisch iedere luidspreker met gemak zal kunnen aansturen. De bijpassende RC-1590 voorversterker en de RT-1570 tuner met DAB+, FM, en netwerk audio functionaliteit, completeren tenslotte deze serie. Het meest belangrijke Rotel nieuws op de ISE 2015 wordt echter gevormd door de nieuwe referentie RSP-1582 surround processor. De Rotel ingenieurs hebben maar liefst 2 jaar aan deze zeer bijzondere maatstaf zettende 7.1 surround preamp/processor gewerkt. Daarbij is zo’n beetje alles toegespitst om zowel de best mogelijke beeld als geluidskwaliteit van dit moment te kunnen leveren.

Opvallend detail is dat de nieuwe formaten Dolby Atmos en Auro 3D (nog) niet door dit apparaat worden ondersteund. Aanvullend commentaar en de belangrijke boodschap die algemeen directeur Erwin van der Putten van de B&W Group hierbij wil afgeven, is dat we ons in deze branche niet altijd maar moeten laten leiden door altijd en alleen maar de laatste en nieuwste trends. Het is namelijk ook ontzettend belangrijk om een apparaat over de gehele linie op een (zeer) hoog niveau en vooral gelijkmatig te laten presteren. Wat heb je trouwens verder aan fabrikanten en producten die wel steeds iedere nieuwe standaard omarmen en als eerste op de markt proberen te brengen, maar die niet de benodigde tijd nemen om alles optimaal uit te werken?

Bij Rotel volgt men in ieder geval ook anno 2015 nog steeds de beproefde weg dat werkelijke kwaliteit nog altijd het langste duurt. Daarbij is het essentieel om in het ontwerpproces de benodigde tijd te nemen die er daadwerkelijk voor staat. Dat je daardoor als fabrikant automatisch nooit pal voorop loopt bij het introduceren van iedere nieuwe trend, is daar een logische consequentie van. Maar wat je dan wel kunt verwachten zijn prachtig uitgerijpte en vooral kwalitatief hoogwaardige producten die er werkelijk toe doen!

MERK

EDITORS' CHOICE