De verfilming van het beroemde gelijknamige boek van Ágota Kristóf, over een tweeling die tijdens de tweede wereldoorlog door hun moeder wordt gedropt bij hun grootmoeder en daarmee in een totaal andere wereld terecht komt. Opgegroeid in een beschermd wereldje is het nu ineens een kwestie van overleven in barre omstandigheden.
Moeder was totaal vervreemd van de grootmoeder, er was al heel lang geen contact. Oma, een in een krot op het platteland wonende alcoholiste met sadistische trekken, wil aanvankelijk niets van de jongens weten. Ze laat het ‘tevengebroed’, zoals ze ze consequent noemt eerst zelfs niet eens binnen.
De jongens, die thuis zichzelf lezen en schrijven geleerd hebben uit bijbel en encyclopedie, zijn meesters in de kunst van het zich aanpassen. Ze mishandelen elkaar om zich te harden, bestand te raken tegen de pijn, honger en emoties waaraan ze blootgesteld worden. Keihard worden ze, pure overlevers in een onmenselijke wereld.
Zoals hun vader, die in de oorlog ten strijde is getrokken, hen opdroeg houden ze al hun ervaringen in geuren en kleuren bij in een dik schrift.
Uiteindelijk kunnen ze alles verdragen, behalve een ding: van elkaar gescheiden te worden. Het dramatische eind van de film stelt hen ook wat dat betreft op de proef.
Het dikke schrift is een ontluisterende film over de hoe oorlog mensen ontdoet van hun menselijkheid. Je aanpassen aan een ontaarde wereld leidt tot ontaarde personen. Een boodschap die er rechtlijnig ingeramd wordt bij de kijker. Subtiel is anders, maar het komt wel aan.
Aanvullende informatie
- Land en jaar: Hongarije/Duitsland/Oostenrijk/Frankrijk, 2013
- Speelduur: 109 minuten
- Regie: János Szász
- Scenario: András Szekér, János Szász, naar het boek van Agota Kristof
- Productie: Pál Sándor, Sándor Söth
- Camera: Christian Berger Montage: Szilvia Ruszev
- Met: László Gyémán, András Gyémánt, Piroska Molnár
- Extra: making of (13 minuten)
- Uitgave: Contact film
- Distributie: Remain in Light
- Officiële homepage