Het kan snel gaan in muziekland. Na de enorme populariteit van de digitale cd kwam de opkomst van het digitale en illegale downloaden. Het iTunes van Apple kwam met een passend legaal antwoord. En nu streamt iedereen zijn of haar muziek. Vorige week presenteerden we de top vijf, deze week nog vijf andere, minder bekende aanbieders. En nog een paar alternatieven…
Een woud aan streaming-services: welke is de beste?
Welke streaming service is nou de beste? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, zo lieten we vorige week al weten. Het is net maar net waar je naar op zoek bent.. Wil je de beste audio-kwaliteit, de meeste achtergrond-informatie over de aangeboden muziek of de snelste links met social networks als Facebook? Vorige week kwamen Apple Music, Deezer, Spotify, Qobuz en Tidal aan bod. Deze week zetten we Google Play Music, Rdio, Juke, Napster en Rara in de schijnwerpers. In een overzicht vind je de belangrijkste kenmerken van alle tien streaming muziekaanbieders. Ook noemen we nog een aantal alternatieven die ook veel te beiden hebben.
Google Play Music
Het is natuurlijk niet verrassend dat ook Google met een muziekdienst komt, want Google zit als het om grote communities gaat bijna overal in. En bijna altijd succesvol. Begin 2013 begonnen met een Android versie, eind 2013 gevolgd door de lancering van een IOS app. Met fijne features als Listen Now en Explore houdt Google de vinger aan de pols wat betreft jouw muzieksmaak.
- Plus: redelijk goede audiokwaliteit
- Plus: je eigen muziekbestanden matchen met Google catalogus
- Plus: gepersonaliseerde radiostations
- Min: het delen met netwerken beperkt tot Google+
Rdio
Niet de bekendste, maar al wel actief vanaf 2010 en van de makers van Skype. En het wil volgens de zelfde principes als Skype werken: namelijk simpel. Mar dus niet gratis, hoewel wel redelijk de goedkoopste. Maar die “easy-to-use” maken ze wel waar. Of je nou via het net, desktop, tablet of mobiele app werkt, je krijgt overal dezelfde ‘experience’ te zien.
- Plus: goed ontworpen, makkelijk te gebruiken interface
- Plus: goede catalogus
- Plus: Ipad app
- Min: geen Android app
Juke
Muziekdienst Juke is een initiatief van de Mediamarkt Saturn Holding. Via de fysieke winkels wordt deze online-muziekdienst flink gepushed, onder andere via de zogenaamde Juke cadeaukaarten, te vergelijken met de iTunes kaarten. De muziekdienst heeft in korte tijd een behoorlijk grote catalogus opgebouwd. Gek genoeg wordt er niet doorverwezen naar de muziekdownload dienst van Mediamarkt. Juke werkt met een goed overzichtelijke, simpele interface.
- Plus: offline opslaan van playlists op je mobiel
- Plus: no-nonsense gebruikersgemak
- Min: geen extra informatie
- Min: beperkte audio-kwaliteit
Napster
Napster mag niet ontbreken in dit overzicht, want: al aanwezig voor alle anderen. Napster begon als een peer-to-peer file-sharing bedrijf en was als illegale aaanbieder van muziek als gauw een paria in muziekland. Na een tijdje weggeweest te zijn, zijn ze nu terug via het Amerikaanse muziek-streaming bedrijf Raphsody. Je ontdekt snel dat de ontwerpers van Napster muziekliefhebbers zijn. De interface is opgezet als een ontdekkingsreis door de muziek.
- Plus: prima catalogus
- Plus: sterk ontwerp, design en platform-ondersteuning
- Plus: gemaakt voor (en door) muziekontdekkers
- Min: audio-kwaliteit zou nog beter mogen
Rara
Rara is in 2011 gelanceerd. Deze muziekdienst is in tegenstelling tot de andere grote spelers in deze markt, gericht op de muziekliefhebber die weinig verstand heeft van techniek en computervaardigheden, aldus de oprichter van Rara. Voor Rara hoef je geen software te downloaden op je computer en de interface is kinderlijk eenvoudig en overzichtelijk. Echt voor de streaming-dummies onder ons dus!
- Plus: geen software nodig op je pc
- Plus: sterk ik playlisten
- Min: audio-kwaliteit
- Min: beetje ouderwets design
Tot zover de eerste vijf en de volgende vijf aanbieders van streaming muziekdiensten. Hebben we daarmee het overzicht compleet gemaakt? Nou nee, want er zijn nog meer diensten en er komen ook nog steeds nieuwe aanbieders bij. Zo heb je nog Xbox Music, Pure Connect, Sony Music Unlimited, Bloom.fm, Soundcloud en dan zullen we er nog wel een aantal vergeten zijn. We sluiten af met de vermelding van toch nog een paar bijzondere diensten. Bijzonder, omdat ze eigenlijk buiten dit overzicht vallen, maar toch de moeite waard om ook eens naar te kijken. Vooral luisteren dus, in dit geval.
Muziekweb.nl
Dit is de grootste muziekbibliotheek van Europa, misschien wel ter wereld. Je kunt er een onvoorstelbare hoeveelheid cd’s, dvd’s en jawel, ook nog lp’s lenen. Vind je dat echt uit de tijd? Ze hebben ook een online-catalogus, met daarin zo’n 600.000 albums en zo’n 6 miljoen songs die gratis te beluisteren zijn. Daarnaast met fijne informatie over muziek en artiesten. Genaakt voor en door muziek-schatzoekers.
Pandora
Amerikaanse muziekdienst-aanbieder die sinds 2007 alleen nog maar in Amerika en Canada gebruikt kan worden. Wegens internationale licentie-rechten geblokkeerd voor anderen. Werkt nog steeds aan een comeback buiten de States. Is groot en populair geworden dankzij zijn uitstekende ‘skills’ om de muzieksmaak van de gebruiker te onderzoeken en daarna met nieuwe, aansluitende muziek te komen. Het schijnt dat via slinkse wegen deze aanbieder nog wel te bereiken is…
YouTube
Natuurlijk, YouTube is voor de ogen, de video-star aller tijden. Maar als aanbieder van muziek een niet te onderschatten bron. Naast de aanwezigheid van vele complete muziek-cd’s van de meest uiteenlopende artiesten is YouTube het grootste distributiecentrum van live-concerten en andere bijzondere opnames. En dit allemaal gratis voor niets.