TIP

Netpolariteit bepalen

Redactie HiFi.nl | 03 januari 2008

Eén van de belangrijkste en vaakst vergeten "tweaks" voor de verbetering van de weergave van een AV- of stereo-installatie is het controleren en correct toepassen van de netpolariteit.

Dat kan iedere rechtgeaarde audiofiel vrij eenvoudig zelf doen. En met een beetje handigheid (of goede relaties) kan dat zelfs helemaal gratis. Het enige dat er namelijk voor nodig is, is een pole-checker en wat arbeid. Zo`n pole-checker is een eenvoudig apparaatje dat in feite aangeeft wat voor restspanning er op de kast van de geluidsapparatuur staat. Die restspanning wordt veroorzaakt door de voeding, of beter gezegd, de voeding in combinatie met de aarding van het apparaat. De technische details zullen we u besparen, maar ga er maar van uit dat alle geluidsapparatuur kan profiteren van het juist aansluiten op het lichtnet. Alleen versterkers met schakelende voedingen (klasse-D versterkers) hebben geen last van een "verkeerde" aansluiting op het lichtnet.

Hoe pak je zoiets aan? Simpel: men lene een pole-checker. Of men koopt er een, bijvoorbeeld van Van den Hul. Zo duur zijn die niet, maar dan is de tweak natuurlijk niet meer gratis. Alle apparatuur moet losgekoppeld worden van het lichtnet, en ook van elkaar (dat is zeer belangrijk, alle interlinks maar ook luidsprekerkabels moeten er even vanaf). Steek de stekker van het eerste apparaat in het stopcontact, schakel het apparaat in, en raak met de pole-checker één van de schroeven op de achterkant van de kast, of één van de aansluitterminals voor de interlinks aan. Lees af welke waarde de pole-checker aangeeft. Apparaat uitzetten, de stekker andersom in het stopcontact steken, apparaat weer inschakelen, en opnieuw meten. De laagst gemeten waarde geeft de corecte aansluiting aan.

Het is handig als men vantevoren bepaalt op welke aansluiting van het stopcontact de spanning staat. Markeer de "hete kant" met een watervaste stift, of met een klein tipje nagellak. Doe dat vlak naast het gat, maar doe dat vooral ook voorzichtig. Ook op de stekker van het zojuist gecontroleerde apparaat moet worden gemarkeerd welke pen de "hete" kant van het stopcontact moet vullen. Dat voorkomt in de toekomst de verplichting om alles opnieuw door te meten.

Als alle apparatuur op deze manier correct op het lichtnet is aangesloten mogen de kabels weer worden aangesloten, en kan het resultaat beluisterd (en bekeken!) worden. De meest gehoorde verbeteringen zijn een rustiger geluidsbeeld, diepere bassen, en een grotere soundstage door de toegenomen detaillering. Soms zijn de verschillen subtiel, soms zijn ze ronduit spectaculair. Ook bij grotere (LCD en Plasma) televisies is vaak een verbetering te zien. Minder ruis, betere kleuren en een toegenomen contrast behoren tot de mogelijkheden.

Happy polechecking!


EDITORS' CHOICE