TIP

Hoofdtelefoonversterker

Redactie HiFi.nl | 07 februari 2008

Het onderwerp hoogwaardige hoofdtelefoons begint onderhand internationaal een waar `hot item` te worden, getuige de vele nieuwe modellen en losse hoofdtelefoonversterkers (zowel stationair als draagbaar).

Een probleem waar veel mensen tegenop lopen is compatibiliteit van een bepaalde hoofdtelefoon met hun versterker of de hoofdtelefoonuitgang van hun (CD-) speler. Twee hoofdtelefoons uit dezelfde prijsklasse en van vergelijkbare kwaliteit kunnen desondanks ofwel prima werken of een versterker praktisch de das omdoen. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met het impedantiegedrag van de weergavenunits die in een gegeven hoofdtelefoon worden toegepast.

Net als bij luidsprekers zal de versterker ook bij hoofdtelefoons zijn voorkeur hebben voor een belasting met een nominale impedantie die binnen zijn werkbereik ligt. Dit effect zal bij geïntegreerde versterkers en bronnen (met name portable spelers) met een eenvoudig, ingebouwd hoofdtelefoonversterkertje des te sterker aanwezig zijn. Dergelijke versterkertrapjes zijn vaak minimaal van opzet (uitzonderingen daar gelaten) en zijn niet in staat om genoeg stroom te leveren aan een belasting met een lage impedantie. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe hoofdtelefoon aan de dealer te vragen of het beoogde model qua impedantie wel geschikt is voor uw versterker of speler. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan een speciale hoofdtelefoonversterker uitkomst bieden.

In Amerika is er sprake van een ware hoofdtelefoonversterker-boom maar ook in Nederland zijn er mooie exemplaren verkrijgbaar van merken als bijvoorbeeld Creek, Naim, Heed en Musical Fidelity. Dergelijke versterkers zijn speciaal ontworpen om de meer veeleisende hoofdtelefoons met meer dan genoeg controle en minimale vervorming aan te sturen maar ook hiervoor geldt: try before you buy.

Happy listening!


EDITORS' CHOICE