De multiroom-markt kent veel beweging. Maar een gevestigde waarde die een groot deel van zijn toestellen zowel qua vorm als techniek drastisch aanpast, dat is toch iets gedurfd. En toch is dat precies wat Bluesound doet met de tweede generatie van zijn producten. “Dit is een revolutie, geen evolutie”, stelt country manager Nederland Ronald Wagemaker. Maandag werden de nieuwe Bluesound-generatie door de importeur aan dealers en pers voorgesteld in het Louwman-museum, een echte mekka voor petrolheads.
Sinds de introductie van Bluesound twee jaar geleden is dit multiroom-platform van de hand van de Lenbrook Group zeer goed ontvangen. En toch was er hier en daar kritiek mogelijk. De vormgeving – grote, glanzende kubussen – was niet voor iedereen. De PowerNode mocht nog wat krachtiger. De speakerterminals waren niet de allerbeste. Geen grote minpunten waren het, maar Bluesound vond toch dat het tijd was om ze aan te pakken.
Totaal andere look
Dat doet het merk door de lancering van een totaal nieuwe Node, PowerNode en Vault, en twee nieuwe Pulse-speakers. Wat meteen opvalt, is dat de drie eerste toestellen een totaal andere behuizing hebben. Veel slanker dan voorheen, met een meer conventionele behuizing én met meer mogelijkheden qua aansluitingen. Hou ze in de hand en je zal merken dat ze zwaarder wegen en meer ‘hifi’ voelen.
Neem nu de Node 2. Het is een slank kastje geworden dat veel onopvallender is dan de vorige gedaante, met een handige capacitieve touchpad aan de bovenkant. Hiermee kan je bijvoorbeeld het volume regelen of muziek pauzeren door de touchpad licht aan te raken. Maar dat is niet de enige vernieuwing op gebied van besturing.
De Node 2 (549 euro), net zoals de andere vernieuwde Bluesound-apparaten, heeft een IR-oogje met een leerfunctie. Je kan de Node dus de commando’s van een remote die je hebt liggen aanleren, zodat je bijvoorbeeld een ongebruikte knop op je tv-afstandsbediening kan gebruiken om muziek te pauzeren. Maar ook meer geavanceerde commando’s zijn mogelijk. Je kan nu ook via IR een van vijf presets (zoals een geliefd internetradiostation) selecteren en laten spelen.
Kijk naar de achterkant van de nieuwe Node en je bespeurt meer aansluitingen. Zo is er een line-in die zowel digitale als analoge signalen lust en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. “Maar ook de analoge uitgang klinkt veel beter dan bij de eerste Node”, verzekerde Jonas Heilesen, Product manager Bluesound Northern Europe, ons. De externe Bluetooth-adapter valt bij de nieuwe Node bovendien weg, want de draadloze technologie zit vanaf nu ingebakken in de producten. Mét ondersteuning voor de betere aptX-codec.
Powerrrr
Als er één toestel is uit de nieuwe Bluesound-lichting waar het bedrijf heel trots op lijkt te zijn, dan is het wel de 899-euro kostende PowerNode 2. “De vorige bleek in de praktijk niet altijd even krachtig, maar dat hebben we opgelost door de PowerNode 2 te voorzien van een Hypex-versterker. Dat is dezelfde technologie als de NAD D3020 – maar met dubbel zoveel vermogen!”, luidt het. Wat zeker opviel aan de achterkant, waren de solide-ogende speakerterminals.
Ook de Vault ondergaat een stevige transformatie. De zwaardere bouw van de nieuwe Bluesound-behuizingen levert een trillingvrij apparaat op. De cd-ripper is nu horizontaal geplaatst, wat natuurlijker werkt dan de verticale van voorheen. Weg is ook de externe voeding, alles is nu geïntegreerd in de compactere behuizing.
Responsiever
Eén belangrijk nieuw aspect kan je niet zien, namelijk het vernieuwde hardwareplatform. De nieuwe Bluesound-apparaten gebruiken nu een Cortex A9 ARM-processor – een architectuur bekend van heel wat smartphones – die veel sneller is dan de vorige hardware. Een upgrade die vooral gericht is op het verbeteren van de gebruikservaring, zegt Ronald Wagemaker: “Je zal merken dat alles net wat responsiever is, sneller reageert.” En toch ook niet onbelangrijk: het nieuwe hardwareplatform doet geen afbreuk aan de compatibiliteit. De nieuwe Bluesound-toestellen spelen netjes samen met de oude.
Volgens Heilesen kreeg Bluesound ook steeds vaker de feedback dat hun ene WiFi-speaker, de Pulse, te groot was. Het is zonder twijfel een zeer goede speaker (dat blijkt ook uit onze tests), maar bijvoorbeeld voor gebruik in de keuken net te fors. Het was iets dat sommige klanten richting andere merken dreef en dus wou Bluesound toch ook wel een compact alternatief. Dat wordt de Pulse mini, een kloon van de Pulse maar dan kleiner. Ook hier vinden we het IR-oogje, zodat je hem ’s morgens kan inschakelen zonder naar een app te grijpen.
De nieuwe Node, PowerNode, Vault en Pulse Mini zijn zo goed als meteen beschikbaar. Maar over enkele maanden is er nog iets nieuw: de Pulse Flex. Op het event in Den Haag was de Flex niet te zien of horen, omdat hij nog in volle ontwikkeling is. Maar er is toch al aardig wat geweten. De Flex wordt een compactere speaker die zowel verticaal als horizontaal kan geplaatst worden, ook op de muur. Twee dingen maken hem echt anders: vijf preset-knoppen (zodat je met een druk op de knop een favoriete afspeellijst kan beluisteren) en een optionele batterij. Inderdaad, de Pulse Flex kan mee de tuin in of naar het strand.
CI
Het is niet langer zo dat de custom install-markt enkel in de V.S. belangrijk is. Ook Europa wordt wakker voor de mogelijkheden van een CI-installatie. Lenbrook pikt op die toenemende populariteit in en lanceert nieuwe NAD Custom Install-units. Vier modellen komen er: de CI940, CI980, CI580 en CI720. De eerste twee zijn vier- en achtkanaalsversterkers die je in een rack kan monteren, de CI580 en CI720 zijn bluOS-spelers die meerdere zones of één stereozone van muziek kunnen voorzien. Compatibiliteit met domoticaplatforms zoals Control4 en Crestron mogen uiteraard ook niet ontbreken.
In Den Haag liet Wagemaker verstaan dat NAD dit jaar geen grote productlanceringen zal doen, maar zich zal concentreren op het vernieuwen en verruimen van het MDC-aanbod. Deze modules zijn een grote troef van het merk, want je plugt ze achteraf in op een compatibele toestel om het meer mogelijkheden te geven. Zo is er een MDC-module om de M12 en C390DD BluOS-mogelijkheden te geven. Er komt ook een BluOS-module voor de NAD AVR’s vanaf T765.
Goed nieuws voor home cinemafans is dat er ook een MDC-module verschijnt om de T757 en T758 HDMI 2.0 (en dus 4K) compatibel te maken. Wie droomt van Dolby Atmos, moet nog even wachten. “Dat is iets voor 2016, want de nodige licenties zijn nog maar net getekend”, klonk het.
AND Benelux is natuurlijk ook de importeur van Dali. Ook op dat vlak viel veel te melden, met als hoogtepunt de lancering van de nieuwe Opticon-lijn. Meer daarover lees je hier op HiFi.nl.