Hoewel T+A startte in 1978, is het voor mij de eerste keer dat ik mag gaan genieten van de door hen gebouwde apparatuur. T+A staat voor ‘Theorie und Anwendung’, gericht op audio in dit geval. Het Duitse bedrijf uit Herford heeft in het verleden veel naam gemaakt met transmission line luidsprekers, maar is daarnaast al heel lang (en zeker niet onverdienstelijk) bezig met elektronica en mechanica: getuige de versterker en platenspeler die voor mijn neus staan.
De dual-mono PA 2500 R versterker maakt deel uit de van de R-Serie van T+A die voor het eerst in 1992 de fabriek verliet. In de loop der jaren is de R-Serie zo aangepakt, dat alleen de naam nog naar de oorsprong verwijst. Nu maakt deze versterker gebruik van de modernste techniek: bijvoorbeeld een ARM-processor om de functies te besturen, de versterker te integreren in een multiroom omgeving en om R-Serie apparaten onderling te laten ‘praten’ over een speciale link.
Heel belangrijk zijn voor de geluidskwaliteit, het bereiken van een hoog vermogen en het bieden van een behoorlijk rendement de dubbele voedingen met HV (High Voltage)-techniek. T+A maakt in de eindversterker-sectie van deze volledig gebalanceerde versterker gebruik van een veel hogere gelijkspanning om de transistoren te voeden dan normaal gebruikelijk is. Het idee achter de HV-toepassing is het evenaren van de elektronenbuis, wat betreft het vermogen om heel snel grote spanningsvariaties aan te kunnen, waarbij de betrouwbaarheid en levensduur van halfgeleiders ten opzichte van slijtende buizen wordt behouden. Liefhebbers van goede buizenversterkers weten allang dat het juist de hoogspanning in de buis is die zoveel ’gemak’ laat horen en de muziek zo levensecht maakt. Conventionele halfgeleiders werken met spanning die vaak de 5 tot 15 Volt niet eens overschrijdt en dat vormt een beperking.
HV techniek is één ding, als de rest van de schakeling niet op orde is, dan is het resultaat nog steeds niet veelbelovend. Laat het maar aan T+A over om alles goed te ontwerpen. Dat is aan de buitenkant te zien aan de perfect afgewerkte behuizing, de lay-out van de schakelaars en de vele in- en uitgangen aan de achterzijde. Midden op het frontpaneel vinden we een informatieve display, waarin zelfs (uitschakelbare) VU meters een plekje vinden. Die perfectie zit eveneens onderhuids, merkbaar aan de bediening en waar ik later op terug zal komen: aan de weergavekwaliteit. Niets heeft T+A aan het toeval over willen laten en dat lijkt uitstekend gelukt.Â
REVIEWT+A
Review: T+A PA 2500 R en G 2000 R
René van Es |
27 oktober 2015
| T+A
MERK