Aftastelementen met een metalen behuizing waren een tijdlang de rigeur in de vinylwereld maar er is momenteel een trend richting lichtgewicht aftasters met kunststof of houten behuizingen merkbaar. Zo`n vlieggewicht aftaster kan buiten het werkbereik (qua uitbalancering) van bepaalde toonarmen komen te liggen.
Toonarmen hebben een eigen `effectieve massa`; die term slaat op de vertikale druk die de toonarm (aan het uiteinde van zijn armkop) uitoefent wanneer het contragewicht is verwijderd en de eventuele dynamische naalddruk is uitgeschakeld. De massa van het contragewicht wordt gekozen op basis van de effecieve massa en de uitbalanceerbare toegevoegde massa (het element en zijn montagemateriaal). Zelfs wanneer de massa van een element overeenkomt met de minimale uitbalanceerbare massa van de toonarm is het bij statisch uitgebalanceerde armen nog altijd mogelijk dat men niet de juiste naalddruk kan instellen (bijvoorbeeld omdat het element 2,5 gram druk wenst en het contragewicht voor maximaal 2 gram druk kan zorgen).
Een massaverhoging van het element is dan noodzakelijk en daarom leveren enkele fabrikanten massaplaatjes mee met hun elementen (zoals Denon, bij de DL 110 & 160) of zijn ze als optie leverbaar (zoals bij ZYX). Wanneer men niet al te zeer op het cosmetische aspect let kan en blobje Blu-Tack bovenop de armkop uitkomst bieden. Voor een kleine massaverhoging kan het Blu-Tack op zich volstaan en voor een grotere verhoging kan een 5 Eurocent munt met Blu-Tack worden bevestigd.
Met `The Isolator` van The Cartridgeman slaat men twee vliegen in één klap; massaverhoging en mechanische isolatie (let wel: de toonarm moet dan wel een in hoogte verstelbare basis hebben zodat de veranderde vertikale aftasthoek kan worden gecorrigeerd). Een goede massaverhouding zorgt niet alleen voor een beter afregelbereik maar kan ook bijdragen aan een meer optimale resonatie-frequentie van de element/toonarmcombo. Happy Balancing!