REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Bridge of Spies

Redactie HiFi.nl | 29 november 2015

Na de oorlogsklassieker Saving Private Ryan werkte Tom Hanks nog met Steven Spielberg aan The Terminal en Catch Me If You Can en nu is het tijd voor alweer hun vierde film samen. Onder meer Joel en Ethan Coen (Fargo) schreven mee aan Bridge of Spies. Filmpjekijken.com beloonde de politieke thriller met 4,5 uit 5.

Bridge of Spies vertelt het waargebeurde verhaal van James Donovan (Hanks), een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de C.I.A. hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om in Europa de onderhandelingen te leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de koude oorlog. Als ruilmiddel beschikt hij over de Russische officier Rudolf Abel (Mark Rylance - binnenkort te zien in Spielbergs Grote Vriendelijke Reus) die door de Amerikanen gevangen is genomen. Aan het thuisfront realiseert zijn vrouw (Amy Ryan) hoe gevaarlijk zijn missie wel niet is.

Volgens redactrice Elise van Dam is de film minder bruut dan zijn vorige spionagefilm Munich. Bridge of Spies draait volgens haar dan ook vooral om de angst en paranoia bij alle partijen en de manier waarop Hanks daarmee omgaat. "Zoals zo vaak bij Spielberg rust het morele zwaartepunt op een individu. Een individu dat zich niet kan hullen in overheidsretoriek of verschuilen achter ideologie. Die zich niet hoeft te verantwoorden tegenover een instituut of een abstracte entiteit, maar wel tegenover zichzelf en zijn eigen geweten. Hij ziet in Rudolf Abel geen ruilwaar. Hij ziet mensen. Mensen wier waarde niet is uit te drukken in iets anders dan hun leven."

Het is niet Munich, maar een Duitse spionagefilm waar de prent gelijkenissen mee vertoont. "Bridge of Spies doet regelmatig denken aan Das Leben der Anderen, waarin Stasi-agent Wiesler de opdracht heeft een toneelschrijver af te luisteren. Het is het besef dat die anderen uit de titel mensen zijn, die vrijen, ruzie maken en ontroerd raken van muziek, dat hem tot inkeer doet komen. De grote uitdaging - zo bepleit ook Spielberg - ligt daarin de vreemdeling als mens te zien. Dat klinkt als een simplistische boodschap, maar wie in de huidige wereld om zich heen kijkt, moet concluderen dat het misschien wel de meest complexe opdracht is die we hebben."

De volledige recensie van Bridge of Spies kun je hier teruglezen.

 


EDITORS' CHOICE