NIEUWS

CES 2016 - een HiFi-overzicht

Jamie Biesemans | 15 januari 2016

CES is een beurs waar je allerlei zaken kan ontdekken, van gloednieuwe mega-tv’s tot de slimme beha. Maar er is ook een aardige streep hifi en tv-audio te ontdekken. Bekijk wat wij allemaal tegenkwamen tijdens ons bezoek aan deze beurs.


Technics
Dit is wellicht het audioproduct waar er het meest naar werd gekeken op deze CES: de heruitgave van de legendarische SL-1200-draaitafel van Technics. Waar de oorspronkelijke versie vooral zijn weg vond naar dj’s, mikt de nieuwe Grand Class SL-1200GAE en Grand Class SL-1200G op de serieuze audiofiel. Op het prijsetiket zien we waarschijnlijk een bedrag van 3.000-4.000 euro verschijnen.


Ook bij Technics: een nieuw audiosysteem. De ATTOVA SC-C500 is een premium compactsysteem, met een intrigerende cd-unit ingebouwd. Dat is dus de cirkel bovenaan het toestel. Maar de ATTOVA is ook een netwerkspeler en kan als externe DAC fungeren voor je computer. Het is een wat bijzonder apparaat, best knap in het echt, en ook de bijhorende speakers zijn door hun bijzondere driverpositionering heel apart. Binnenkort hebben we hem op test en dan zullen we ontdekken of hij ook echt goed klinkt.


KEF
Neen, deze rode gigant is strikt genomen niet nieuw. Maar op demonstraties in onze regio zie je meestal enkel de witte uitvoering van de KEF Blade en Blade 2. In het flamboyante Las Vegas kon natuurlijk de knalrode editie ook niet ontbreken. Best fraai, als je het juiste interieur hebt.

Klipsch
Klipsch lanceerde vorig jaar een lijn uitstekende home theatre-speakers, de Reference Premiere. Het zijn zeker interessante opties om te bekijken als je een thuiscinema wil bouwen. Op CES toonde het Amerikaanse merk een draadloze variant, wat meteen een oplossing is voor klagende partners die absoluut geen kabels in de woonkamer wil zien. De Reference Premiere HD Wireless gebruikt WiSA voor de draadloze overdracht, dat lossless en zelfs in hi-res streams verstuurt.



Nostalgici vinden bij Klipsch ook een nieuwe lijn retrotoestellen. Je ziet hier een aantal speakers uit de nieuwe Heritage-familie, prachtig afgewerkt in hout (er zijn verschillende mogelijkheden). De afgeronde hoekjes op sommige Heritage-producten maken ze echt heel bijzonder. Bepaalde modellen hebben ook multiroom-mogelijkheden.



Huawei-HK
Als er één bedrijf er in slaagt om zich overal te profileren, dan is het Harman-Kardon wel. Ze verlenen hun expertise en naam aan verschillende merken. Bijvoorbeeld aan LG, bij hun tv’s, maar ook aan Huawei. De Chinese mobiele gigant presenteert een nieuwe tablet met vier speakers en heel wat softwaresnufjes om de klank te verbeteren. De Mediapad M2 zag er in elk geval zeer goed afgewerkt uit voor zijn verwachte prijspunt – plusmin 350 euro, horen we – en het grote 10,1 scherm lijkt ons ideaal voor een filmpje te bekijken op de trein.



IronMaiden
Om het ingewikkeld te maken, waren er op CES niet één, maar twee Onkyo’s aanwezig. Eddie van Iron Maiden is de ster bij de hifi-gerichte Onkyo, waar je niet geheel onverwacht continu getrakteerd werd op de stem van Bruce Dickinson. Reden van deze metal-onslaught is de lancering van speciale Iron Maiden-hoofdtelefoons die getuned zijn voor het zwaardere werk. 



Onkyo
Ergens helemaal anders in Vegas kwamen we de andere Onkyo tegen. Dat is dus de Onkyo die geen AV-receivers of hifi doet, maar wel apparaten die je in de ruime categorie ‘personal audio’ kan stoppen en die ontwikkeld worden door Gibson Innovations, de vroegere audioafdeling van Philips. Ben u nog mee? Bij deze Onkyo staan heel wat producten op stapel, waaronder een lijn grote hifi-hoofdtelefoons en de interessante W800BT. Dit zijn de allereerste  Bluetooth-oortjes die echt volledig draadloos zijn. Je stopt in elk oortje een apparaatje, er loopt geen kabel tussen de twee. Een mooie toets is dat je ze gewoon in hun opbergdoosje stopt om ze te laden.



Micromega
Het Franse Micromega staat bekend voor heel compacte hifi-oplossingen, maar op CES waagde het zich aan een grotere unit. De M-One heeft een heel bijzondere vorm, die even goed op een meubel staat als opgehangen wordt. Het is een heel krachtige geïntegreerde versterker met alles er op en er aan, incluis 32-bits DAC, XLR-aansluitingen, Airplay, Bluetooth aptX, een netwerkspeler, en meer. Bij het betreden van de Micromega-suite viel ons meteen op dat de getoonde oranje M-One past bij de Focal Sopra N°2-speakers die er ook stonden. Geen toeval dat, want Micromega voorziet meerdere kleuren voor de M-One waaronder een aantal die perfect matchen met de Sopra-speakers. “Focal zit niet ver van ons en het leek ons een leuke samenwerking”, luidt het.



miniDSP

miniDSP is een firma uit Hong Kong dat boeiende oplossingen biedt om aan kamercorrectie te doen. Ze doen dat onder meer in partnership met Dirac, de Zweden die in de Volvo XC90 met Bowers & Wilkins-speakers voor de nodige audio-optimalisatie zorgen. Op CES toonde miniDSP een zeer compacte en betaalbare apparaatje om met je bestaande hifi aan kamercorrectie te doen. De miniDSP 2x4 HD/DL ondersteunt USB, optische digitale aansluitingen en cinch, en kan gebruikt worden met 2.0 en 2.1 opstellingen.



Pro-ject
Veel draaitafels op CES dit jaar, zeker bij Pro-ject. Het Oostenrijkse merk is stilaan de wereldleider qua platenspelers, onder meer omdat het durft te experimenteren. Het assortiment is zeer uitgebreid en bevat ook wat bijzondere modellen. Zoals deze nieuwe draaitafel die je op een muur hangt. Er is een best ingenieus systeem bedacht om zowel de vinylplaat op zijn plaats te houden en te zorgen dat de naald met de juiste kracht op de vinyl drukt.



SonusFaber
Hoewel Sonus faber officieel niet op CES staat, deed het ons echt plezier om toch de nieuwe, fabelachtig mooie Il Cremonese-speakers te kunnen beluisteren in de kamer van Audio Research. Wie het budget heeft, vindt in deze luxespeakers echt wel het perfecte huwelijk tussen geluidskwaliteit en hoogwaardige afwerking. Mooi. De Audio Research-apparaat past er ook heel mooi bij. Niet op de foto is de nieuwe Pryma-hoofdtelefoons, een luxelijn van Sonus faber dat audiofielen die ook fashionista’s zijn – als zoiets bestaat – zeker zal aanspreken. Zag er mooi uit.



Kharma
Kharma toonde in enkele kamers in The Venetian de speciale versie van de bekende Exquisite, nu met de nieuwe F-drivertechnologie. Deze werd ook getoond bij de Midi Grand en de Classique. De F-drivertechnologie werd voor de Veyron ontwikkeld en vindt nu zijn weg naar andere Kharma-speakers.



Lumin
Wie op zoek gaat naar een high-end netwerkspeler in een ultrastrakke verpakking, komt al gauw bij Lumin uit. Het afwerken van aluminium houdt maar weinig geheimen meer voor het merk, zoals de nieuwe U1 bewijst. Het is gebaseerd op de indrukwekkende S1 en staat bol van de in- en uitgangen, is uitgerust met niet minder dan zes klokken, en slikt moeiteloos DSD128. De U1 zal ook binnenkort MQA ondersteunen, onder meer via de ingebouwde Tidal-functie.



Hifiman
Er wordt wel eens neergekeken op Chinese audio, maar een merk als Lumin toont aan dat er verdorie veel kennis en vaardigheid in die regio zit. Dat merk je ook bij HiFiman, wiens HE-1000 een van de beste hoofdtelefoons ter wereld mag genoemd worden. Dat mag ook wel voor 3.500 euro… Op CES werd deze topper aangedreven door de Shangri-La, een gigantische hybride-hoofdtelefoonversterker die voorlopig nog geen prijs heeft. Begin maar al te sparen, denk we. Voor het eerst gaat de expert in planar-magnetic-hoofdtelefoons zich ook wagen aan dynamische drivers, maar dan enkel in een betaalbare koptelefoon die je hier ziet. Apart is dat je de deksels op de oorschelpen kan verwijderen om hem om te bouwen van gesloten naar open. Er komt ook een betaalbare mediaspeler.



Sonyspeaker+ Sony-headphones
Geen nieuwe hi-res compatibele hifi bij Sony, wel meer producten in de nieuwe h.ear-familie die op IFA werd voorgesteld. Er komt onder meer een draadloze in-ear (met een kabel achter je hoofd tussen de twee oortjes), een hoofdtelefoon met noise-cancelling en Bluetooth en een reeks Bluetooth-speakers. Trouw aan het h.ear-credo kan je alles in een reeks modieuze kleuren krijgen, zodat je verschillende toestellen kan matchen.





SonyDSD
Ook bij Sony een nieuwe platenspeler. Heel bijzonder: deze 500-euro kostende PS-HX500 bevat een AD-convertor die DSD-bestanden kan produceren. Het is bij ons weten een van de eerste toestellen in lange tijd waarmee je (zinvol) DSD kan produceren. Aangezien Sony bij zijn Walkmans en andere apparaten inzet op het formaat met zijn wortels bij SACD, klopt het verhaal wel.



Philips
Een kleine trend op CES zijn soundbars met Dolby Atmos. Yamaha toonde al één op IFA, in Vegas was het aan Samsung en deze Philips. De Fidelio-soundbar zal echter pas tegen juni beschikbaar zijn. Op CES kon je hem zelfs nog niet in demo beluisteren, de soundbar van Samsung wel.



Sennheiser
Sennheiser op CES had aardig wat te vertellen, onder meer over hun nieuwe muziekformaat AMBEO 3D. Wij hebben ons natuurlijk gestort op de HD 800 S, een nieuwe versie van een van de referenties in de hoofdtelefoonwereld. Hij klinkt behoorlijk anders.



LG
Bij LG lag de nadruk heel sterk op het promoten van de OLED-beeldtechnologie, een mooie techniek die plasma helemaal doet vergeten en vooralsnog enkel LG echt serieus in de markt zet. Weinig audio bij de Koreanen, al toonde LG wel fraaie edities van hun MusicFlow-Bluetooth-speakers. Zoals deze in hout afgewerkte.



Samsung-360
Ook bij Samsung een enorme hoeveelheid audio op CES. Naast de eerder vermelde Dolby Atmos-soundbar, presenteerde Samsung wel nieuwe edities van zijn R-familie van 360° Multiroom-speakers. Qua klank blijft alles hetzelfde, maar er werden wel nieuwe designs getoond.




Aurender
Nog meer digitale muziek bij Aurender, dat op CES een  demo gaf van de nieuwe A10. De A10 is een netwerkspeler/DAC met een 128 GB SSD ingebouwd die puur dient om muziekdata afkomstig van de 2 TB harde schijf te cachen. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de A10 is van topniveau.



REL
Ok, de 212SE is niet bepaald nieuw bij REL, want je kon hem in het voorjaar van 2015 al ontdekken. Maar met zijn dubbele 12-inch woofers en 1000 watt vermogen blijft dit een van de indrukwekkendste subwoofers op de markt.




EDITORS' CHOICE