Buizenversterkers zijn bij uitstek apparaten die men uitschakelt na gebruik, met het oor op de levensduur van de buizen. Menig solid-state apparaat zal echter continue aan de stroom hangen, wat in sommige gevallen direct verband houdt met de vereiste (lees: lange) opwarmtijd.
Toch zijn er aardig wat versterkerontwerpen die reeds optimaal presteren na een korte opwarmperiode terwijl ze in actieve staat veel elektriciteit omzetten in warmte. Gezien in veel gevallen slechts een klein gedeelte van een dag wordt besteed aan het luisteren naar muziek, is het vanuit milieutechnisch oogpunt een goed idee om de meer stroomvretende apparatuur bij ongebruik uit te schakelen.
Veel moderne electronica zal door de fabrikant van een standby-functie zijn voorzien en zelfs bij relatief `lichte` voedingen (zoals bijvoorbeeld die van een CD-speler of voorversterker) kan dat soms aardig wat verbruikzoden aan de energiedijk zetten. Een electrostatische luidspreker -met name de fullrange variant- kan er tamelijk lang over doen om de gewenste lading op uniforme wijze op te bouwen maar is (uitzonderingen daar gelaten) ook bepaald geen stroomvreter.
Dergelijke weergevers kunnen daarom beter ingeschakeld blijven en hetzelfde geldt in principe voor menig Phono-voorversterker. Wanneer een stanby-functie aanwezig is, kan er vaak aardig worden bezuinigd qua stroomverbruik en dus ook op de portefeuille. Happy Saving!