TIP

Mythen en Misverstanden 2: Geen Gloeilamp

Redactie HiFi.nl | 01 oktober 2009

Een veel gestelde vraag van consumenten bij de aanschaf van nieuwe luidsprekers, is: "hoeveel Watt zijn ze?". Het antwoord daarop is: het zijn geen gloeilampen.

Elke luidspreker heeft zijn limiet voor wat betreft het inkomend vermogen wat zonder thermische schade kan worden verwerkt. Veel fabrikanten geven in feite die limiet op terwijl dat getal totaal niets over de weergavekwaliteit zegt en het geeft zeker geen goede indicatie van het werkbereik. Het maximaal verwerkbare vermogen van een bepaalde luidspreker zou een continue-aanstuurvermogen moeten zijn, niet een `net voor de boel in vlammen opgaat` getal.

Veel hoogwaardige luidsprekers hebben daarom minder indrukwekkend lijkende getallen in hun technische gegevens staan dan goedkope luidsprekers. De meeste fabrikanten geven tegenwoordig een versterkervermogen-bereik op (bijvoorbeeld 15 tot 75 Watt). Dat moeten dan ook weer continue-vermogens van de versterker zijn en geen piek-piek getallen (daar komen we zo op terug).

We kunnen dus concluderen dat luidsprekers nimmer een bepaald aantal Watts `zijn`, maar wel een zeker werkbereik hebben. Ook voor versterkers geldt: het opgegeven maximaal vermogen zegt weinig wanneer het om een Piek-Piek (allerlaatste doodsnik) vermogen gaat. Bij kwaliteitsversterkers wordt meestal een `maximaal continue vermogen` opgegeven (internationaal als RMS vermogen aangeduid). Alleen bij een continue uitgangsvermogen zegt een maximum opgave wel iets. Een elektrisch en thermisch stabiel versterkerontwerp met een stevige voeding hoeft in principe geen enorm hoog uitgangsvermogen te hebben om daadkrachtig met verschillende belastingen om te kunnen gaan.

Veel luidsprekers zien graag een versterker met een flinke stroomreserve terwijl andere typen (electrostatische luidsprekers) een versterker met een relatief hoge voedingsspanning preferen. Een eerlijk ontwerp is altijd belangrijker dan indrukwekkende getallen. Bij hoogwaardige luidsprekers, aangestuurd door een elektrisch bijpassende en stabiele versterker draait het niet om de Watts maar om muzikale communicatie.


EDITORS' CHOICE