REVIEW

Review: Anouk – Together Alone (LP)


Eric de Boer | 02 mei 2016

Bijna twee decennia geleden veroverde een jonge Anouk Teeuwe de harten van rockminnend Nederland met haar debuutalbum Together Alone. Met haar krachtige stem en prettig in het gehoor liggende muziek scoorde de zangeres flink in binnen- en buitenland. Voor het eerst is het debuut uit 1997 op vinyl verkrijgbaar.

Anouk werd geboren in Den Haag in 1975 en ontdekte al in haar tienerjaren de liefde voor muziek. Haar talent werd in 1995 al ontdekt door DJ Alfred Lagarde en een concert tijdens het Haagse Zeeheldenfestival deed Golden Earring frontman Barry Hay de oren spitsen. Hay was zo onder de indruk van Anouks stem, dat hij aanbood om enkele tracks voor de jonge zangeres te schrijven.

Die samenwerking, waaraan ook Golden Earring-gitarist George Kooymans meewerkte, resulteerde in een eerste single. Mood Indigo -een track die heel duidelijk een Earring-signatuur droeg- kwam uit in 1996. Anouk tekende datzelfde jaar nog een platencontract bij Dino Music, maar brak nog niet door.

Dat veranderde met het verschijnen van haar tweede single. Nobody’s Wife zorgde voor een wekenlange nummer 1-notering en de rocktrack bracht de Haagse zangeres ook bekendheid en top 10-noteringen in diverse Europese landen. Het album Together Alone zag een maand later (in oktober 1997) het levenslicht en bracht niet alleen nog meer singles voort, maar leverde Anouk ook vier maal Platina op.

Samen met producent John Sonneveld, Hay, Kooymans, componist Bart van Veen en haar toenmalige begeleidingsband lukte het Anouk om een divers klinkend debuut af te leveren. Hoewel (Neder-)rock de hoofdmoot van Together Alone vormt, bevat het album sporen van pure popmuziek (het net wat te glad klinkende Pictures On Your Skin) en blues (op het prachtige Time Is A Jailer). Niet alle tracks getuigen van een goede match met de toen nog niet geheel volwassen stem van de jonge meid, die hard probeerde om zich als ‘rockbitch’ te profileren. De titeltrack van Together Alone getuigt van een -wellicht opzettelijk- kinderlijke stem, terwijl een nummer als Nobody’s Wife of It’s So Hard een stuk beter bij haar toenmalige vocale bereik pasten. De ballad Sacrifice is gelukkig beter in staat om Anouks gevoelige kant te laten horen.

Hoe dan ook, Together Alone heeft Anouk binnen Nederland flink op de kaart gezet. Helemaal strak zit het album niet in elkaar, maar voor een debuut was het geheel bovengemiddeld goed. Veel dertigers en veertigers van nu zullen enkele nummers nog steeds waarderen en schaamteloos mee-blèren. Natuurlijk moest Together Alone commercieel succesvol zijn en daarin slaagden zowel Anouk als haar productieteam. Klankmatig is de LP overigens grotendeels beter en dynamischer dan de originele cd van 19 jaar geleden, wat een pluspunt is voor de liefhebber. De eerste 1000 persingen zijn op genummerd goud vinyl uitgebracht en hierna zal Music On Vinyl nog vier Anouk albums op vinyl persen.

Muziek: 7
Klank: 8
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 44:11 minuten
Website: www.anouk.com

EDITORS' CHOICE