Soms is het goed om als recensent weer eens kennis te maken met een product uit ‘de echte wereld.’ Normaal gesproken spreek ik bij apparatuur van rond de duizend euro over betaalbare producten maar dit is natuurlijk slechts van toepassing bij een relatief kleine groep audiofiele luisteraars. Wanneer ik vrienden, kennissen of collega’s spreek over apparatuur met dergelijke prijskaartjes wordt ik veelal raar aangekeken.
Vaak wordt geluisterd naar goedkope, vaak oude, alles-in-één setjes of (erger nog) via de luidsprekers van de flatscreen televisie. Dat er voor relatief weinig geld best aardige spulletjes te koop zijn wordt vaak vergeten. Niet alleen digitale, maar zelfs old school draaitafels zijn voor bescheiden bedragen te koop. En dan bedoel ik niet die plastic USB exemplaren met een geslepen spijker die als naald fungeert. Nee, een echte draaitafel met een kwaliteitselement. Onderin dit segment biedt Argon de standaard TT2 draaitafel aan voor slechts 259, - winkelverkoop. Voor net geen honderd euro meer koop je de USB uitvoering.
Argon is het huismerk van de ook in Nederland steeds bekender wordende winkelketen Hifi Klubben. Deze van oorsprong Deense winkelketen die uitsluitend audio- en videoproducten verkoopt heeft inmiddels 90 fysieke winkels in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Nederland. Daarnaast zijn er vier nationale internetwinkels. U kunt zich voorstellen wat een inkoopkracht een dergelijke organisatie kan genereren. Dusdanig dat ze er een huismerk op na kunnen houden, namelijk Argon. Het productpalet bestaat naast de genoemde TT2 en TT2 USB draaitafel uit een reeks betaalbare apparaten en accessoires van uiteenlopend pluimage. Om uit te vinden of de TT2 USB inderdaad als min of meer serieus product gezien mag worden heb ik een exemplaar ter recensie gekregen.
Uit de doos
Bij het uitpakken laat Argon direct zien grondig te werk te gaan, ook al gaat het hier om een budget product. De speler wordt zeer compleet geleverd. Bovenin de doos zit een zakje vol accessoires en onderdelen om de draaitafel speelklaar te maken. Een nette interlink, USB kabel en een sjabloon om te checken of het standaard meegeleverde Ortofon OM5e element juist gemonteerd is.
De TT2 USB wordt grotendeels plug en play geleverd. Als nieuwe eigenaar hoef je niet heel veel handelingen te verrichten om de draaitafel aan het spelen te krijgen. Het al eerder genoemde Ortofon OM5E element is door de fabriek al voorgemonteerd. Wel moeten het plateau, de stofkap en de aandrijfriem geplaatst worden. Het lastigste deel bij de opbouw is het monteren en afstellen van het contragewicht en de dwarskrachtcompensatie. Zorg allereerst voor een vlakke en waterpas ondergrond en ga pas daarna aan de slag. Goed lezen van de summiere en alleen Engelstalige handleiding zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn. Maar hier zou Argon bij een product als dit iets meer aandacht aan mogen besteden.
Na het één en ander geïnstalleerd te hebben meet ik voor de zekerheid de ingestelde naaldkracht even na met mijn mechanische Schure naaldkrachtweger. Dit blijkt echter exact te kloppen. Rest nog de dwarskrachtcompensatie die met het alom bekende principe van een draadje met een gewichtje werkt. Tussen het lager en het contragewicht zit een klein asje met daarin drie uitgefreesde gleufjes. Het lusje van het draadje moet, voor het standaard gemonteerde element in het 3e sleufje vallen. Vervolgens laat je het draadje door het beugeltje lopen zodat het gewichtje vrij hangt. Op internet zijn diverse filmpjes over dit gedeelte van het installeren van de TT2 USB te vinden om het voor nieuwe eigenaren wat inzichtelijker te maken.
Luisteren
De TT2 USB mag tijdelijk de plaats van mijn Funk Vector draaitafel in het Quadraspire audiorack innemen. Als versterker dient een Marantz SR5007 receiver. Hoewel veel hedendaagse versterkers en surroundreceivers standaard weer voorzien zijn van een pick-up ingang is dat bij mijn SR5007 niet het geval. Geen probleem, aangezien de USB uitvoering van de TT2 ook is uitgerust met phonoversterker. Hierdoor kun je de TT2 USB aansluiten op elke stereo ingang van een versterker. Beide worden met elkaar verbonden met de standaard met de TT2 USB meegeleverde interlink. Luidsprekerkabels zijn van Teufel en netsnoeren van Supra, type Lorad. Luidsprekers zijn mijn Audiovector SR3 Avantgarde Arrete.Â