TIP

Tip! Shorting Links

Redactie HiFi.nl | 11 februari 2010

De meeste audiofielen zullen uitsluitend één paar (of meerkanaals groep) luidsprekers gebruiken dat altijd is aangesloten. Deze tip is gericht op liefhebbers en professionals met meerdere luidsprekersystemen die beurtelings worden ingezet.

Wanneer ongebruikte luidsprekers zich tijdens het beluisteren van muziek nog steeds in de luisterruimte bevinden, zullen ze passief gezellig een potje gaan meespelen. Conusluidsprekers -met name basreflextypen met forse laagfrequent units en open baffle breedbanders- zullen duidelijker (verstorender) gaan meespelen dan paneelweergevers.


(Foto: Stereophile.com)

Het resoluut uit de luisterruimte verwijderen van niet in gebruik zijnde weergevers is de meest puristische maar ook drastische oplossing. Kortsluitdraden over de `+` en `-` aansluitingen van de werkloze luidsprekers, ook wel shorting-links genoemd, kunnen uitkomst bieden. De door de links ontstane galvanische kortsluiting moet ongevraagd meespelen gedeeltelijk in de kiem smoren. De stroom ten gevolge van de opgewekte EMK (door het bewegen van de spreekspoel) werkt na het aanbrengen van een shorting-link als een rem op de `motor` van de weergave-unit(s).

Op breedbanders na zal er zich tussen de units en de links een wisselfilter bevinden. De effectiviteit van de links is daarom omgekeerd evenredig met de complexiteit van het wisselfilter. Een 2-weg systeem met 1e order filtering zal goed reageren op deze silence-treatment terwijl bij zeer complexe filters de remwerking niet veel meer zal zijn dan fietsen met de dynamo tegen een band. Dat neemt niet weg dat shorting-links een zowel goedkope als praktische verbetering van een drukbezette luisteromgeving kunnen zijn. Happy Listening!


EDITORS' CHOICE