REVIEWSamsung

Review: Samsung UE55KS9000

Ontwerp

Na de ‘Chamfer’ ontwerpen van vorig jaar met een uitgesproken kader grijpt Samsung terug naar zijn hyperslanke ontwerpen. Het nieuwe Boundless design pakt uit met een bijzonder fijn metalen kader, dat nauwelijks zichtbaar is vanuit de zetel. Samsung noemt het een 360-design omdat ook aan de achterzijde de nodige aandacht is besteed. Die is afgewerkt met een antraciet horizontaal lijnenpatroon, en een metaalkleurige horizontale accentlijn die vertrekt waar de nek van de voet aansluit op het toestel.

De grote Y-vormige voet is chroomkleurig uitgevoerd, en torst het gebogen scherm bijna moeiteloos. Het geheel ziet er erg licht uit, altijd een goede eigenschap voor wat uiteindelijk toch een grote televisie is. Ondanks zijn knap afgewerkte rug kan je de KS9000 ook aan de muur hangen.

Aansluitingen

Op de televisie zelf vind je aan de zijkant enkel de CI+-slot, een USB-aansluiting, en de bedrade netwerkaansluiting. Een speciale connector dient om de One Connect box met de televisie te verbinden. Die One Connect box bevat de vier HDMI-aansluitingen, allemaal HDMI2.0a versies die klaar zijn voor Ultra HD HDR, de drie antenneconnectoren, een optische digitale uitgang, en twee USB-aansluitingen.

In tegenstelling tot vorige jaren is deze One Connect box geen Smart Evolution kit meer. Hij dient dus enkel om het aantal kabels naar het scherm te minimaliseren. Je kan hem volgend jaar niet upgraden om de tv nieuwe software en of hardware te geven. Samsung gaat er van uit dat de huidige hardware volstaat voor een aantal generaties. Hoe dat zich vertaalt in software-upgrades is moeilijk te voorspellen. We vinden het jammer dat deze optie weggevallen is, zelfs al was ze alleen beschikbaar op topmodellen.

Lichtvoetige Smart TV

Samsung blijft sleutelen aan zijn Smart Hub, en dit jaar vinden we het resultaat uitstekend. Er is gestreefd naar zo veel mogelijk vereenvoudiging en integratie van alle onderdelen in de Smart Hub. Een druk op de Home-toets doet een lint onderaan het scherm verschijnen, opgebouwd uit twee lagen. Onderaan vind je de eerste laag, waar je iconen vindt voor je favoriete bronnen en apps, en een icoon voor alle apps en games. Uiterst links staan drie kleinere iconen voor de instellingen, externe bronnen en de zoekopdracht. Het is dus duidelijk dat je vanaf hier werkelijk alles op de tv kan doen. Maar er is meer. De tweede laag van de Smart Hub toont een context menu voor wat je onderaan geselecteerd hebt. Heb je onderaan de ingangen geselecteerd, dan zie je op de tweede rij alle ingangen. Smart Hub kijkt zelfs binnen in sommige toepassingen. Wie Netflix of YouTube selecteert ziet op de tweede rij onmiddellijk een aantal aanbevelingen binnen die toepassing. Of bij live tv kan je een aantal kanalen als favoriet aanduiden. Super handig.

Lees de volledige review op FWDmagazine.be >>






EDITORS' CHOICE