ARTIKEL

Buitengeluiden: SpeakerCraft & Origin Acoustics

Redactie Hifi.nl | 03 augustus 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 juli 2016

Audio buitenshuis is al lang geen kwestie meer van gemurmel op de achtergrond. Wie anno 2016 graag in de tuin, op het terras of bij het zwembad verblijft, die verwacht geluid dat niet onderdoet voor dat in de woonkamer of keuken. Zowel SpeakerCraft als Origin Acoustics doen hun best om de audiofiele beleving naar de open lucht te brengen.

In feite is buitenleven niet meer seizoensgebonden. De buitenkeuken wordt ook ’s winters gebruikt, er staat een terras heater naast de loungeset, de overkapping heeft schuifdeuren gekregen, het zwembad en de whirlpool zijn verwarmd. Daar horen a/v-mogelijkheden bij die voor de bewoner net zo vanzelfsprekend moeten aanvoelen als die in huis. Nu maakt de rap voortschrijdende draadloze technologie het mogelijk om audio en video vrijwel overal te genieten, maar in de wereld van domotica en custom integration gelden echter nog altijd de wetten van duurzaamheid, betrouwbaarheid en stabiliteit. We trekken dus goede kabels zodat we voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen en optimaal kunnen genieten van uitgebreide multi-room én multi-outdoor functionaliteit.

Spreiding

Fabrikanten spelen al enkele jaren in op het feit dat weinig huisbezitters zin hebben om grote vierkante geluidsdozen op hun terrein te plaatsen. Het ontwerp van buitenluidsprekers heeft een grote vlucht genomen, kortom, zoals er tegenwoordig ook hoogwaardige waterbestendige beeldschermen te koop zijn die ingewikkelde beschermende ophanging overbodig maken.

Amerikaanse merken als SpeakerCraft en Origin Acoustics trekken het hoge niveau van fabricage zonder meer door naar hun buitenpakket. Luidsprekerseries worden gebouwd met materialen als aluminium, titanium, grafiet, kevlar, glasfiber en diverse kunstharsen. Denk gerust aan weer en wind, ja. Nu is een IP-codering waarmee de luidspreker stof- en waterdicht wordt verklaard één ding, maar klinkt hij ook? Ja, dat doet hij zeker. Waarbij opvalt dat genoemde merken liefst niet redeneren vanuit een luidsprekerplaatsing die een of twee hotspots creëert. Immers, hang je een fikse luidspreker aan een dakrand, of leg je hem in een bloembak naast het terras, dan komt van achteruit de tuin onherroepelijk de vraag: “Mag de muziek wat harder?” Waarna het niet lang duurt voor je jezelf verontschuldigend hoort zeggen: “Sorry voor het volume, maar anders horen ze achterin niks.”

Nee, liever wil men het geluid in de buitenruimte net zo immersive presenteren als ook binnenshuis mogelijk is. En voor alle duidelijkheid: denk daarbij dus niet aan volume, maar aan spreiding. Luidsprekersystemen die zowel heel algemeen als heel gericht kunnen presteren, bestaande uit vrij te plaatsen satellietluidsprekers en in te graven subwoofers, geven a/v-installateurs ruime mogelijkheden voor elke gewenste buitenleefruimte. Een consistent en rijk geluid ligt binnen ieders bereik, of dat afkomstig is van zwarte of witte doosjes, van neprotsen of van listig gecamoufleerde satellietluidsprekers maakt eigenlijk niet uit. Het principe is heel eenvoudig: geef de bewoner wat hij wil en laat hem de jaloezie van de buurt op de hals halen.

SpeakerCraft

De Outdoor Elements serie van Speakercraft omvat acht traditionele modellen buitenluidsprekers in zwart en wit, met 5,25”, 6,5” of 8” woofers. Voor wie beperkt de ruimte heeft en stereogeluid van één luidspreker wil hebben: twee modellen zijn voorzien van dual voice coil woofers en twee tweeters.

SpeakerCraft heeft de Ruckus luidsprekers zo ontworpen dat ze opgaan in het tuinontwerp - waarbij het dan wel helpt als er al rotspartijen aanwezig zijn. Aan de twee modellen tweewegluidsprekers is weinig te zien, daar de waterdichte kunsthars behuizing het zicht op de 6,5” dan wel 8” polypropyleen conus bijna geheel ontneemt. De tweeter - in beide gevallen 0,5” - is van polyamide.

De OG Three is SpeakerCrafts satellietluidspreker met een aluminium behuizing en een dito 3” full range conus, op een lange pen. Het merk raadde hierbij aanvankelijk een Sub8 Rox subwooferpakket aan, maar dit maakte een jaar of wat terug plaats voor de zogenaamde Boomtomb. Deze apart te versterken 10” subwoofer is ingebouwd in een waterdichte, ondergronds te plaatsen behuizing, met enkel een “schoorsteen” zichtbaar. Desgewenst tril je er de mollen mee uit de grond, maar gebruik je de Boomtomb zoals hij bedoeld is, dan is het de juiste aanvulling op niet alleen de OG Three luidsprekers maar ook op de modellen uit de Outdoor Elements en Ruckus series.

Wat betreft de audiodistributie denkt SpeakerCraft ook op hoog niveau mee. Waarom zou je de multi-room mogelijkheden van je receiver en controlesysteem niet optimaal benutten door ook buitenshuis te denken? Of je nu besluit om het feestje op te stuwen met dezelfde muziek door huis en tuin, of dat je verschillende sferen wilt bieden in verschillende ruimtes, SpeakerCrafts krachtige SC16-50 versterker levert 50 Watt aan zestien kanalen, en in high power mode 100 Watt aan 8 kanalen.

Origin Acoustics

De Seasons Collection van Origin Acoustics is ontwikkeld met als uitgangspunt een betere basrespons dan gebruikelijk is bij buitenluidsprekers. Het zijn daarmee zeer krachtige luidsprekers geworden. De 50 en 60 Series lijken de meer traditionele modellen, maar hebben een unieke driehoekige vorm. Vier types uit deze collectie bieden met hun twee tweeters en een dual voice coil woofer per behuizing een bijzonder vol stereogeluid. De Landscape sets springen al evenzeer in het oog. Ze zijn ontworpen om geheel op te gaan in de omgeving; je prikt de fietslampvormige satellietluidsprekers in de grond of hangt ze aan willekeurig welk hoog punt. Met de mogelijkheid ze aan te sluiten op een 8 ohm of 70 volt versterker zijn deze Seasons Collection-modellen zeer flexibel in systeemontwerp en geluidsverdeling. Zelfs wie zijn privé-eiland van een gelijkmatige audiodistributie wil voorzien kan er mee vooruit: je knoopt zonder problemen tientallen satellietluidsprekers aan elkaar. Audio zo immersive als maar kan.

Er zijn twee formaten satellietluidsprekers in de Seasons Collection: de LS44 met 4,5” polypropyleen woofer en 0,75” titanium dome tweeter, of de LS64 met 6” polypropyleen woofer en 1” titanium dome tweeter. Onderop dit laatste model bevindt zich een passieve radiator die de lage tonen aandikt en zo voor een gelijkmatiger overgang naar de subwoofer zorgt. Subwoofers met 8”, 10” of 12” conus worden ingegraven, met enkel een tuned port (de schoorsteen) bovengronds.

De in 2016 geïntroduceerde Seasons LSLA Landscape Line Array is een compacte hangende luidspreker. Vier 3,5” woofers, geplaatst naar model van de van concerten bekende line arrays, zorgen voor een gerichte, glasheldere output. Ook deze LSLA luidsprekers kunnen naadloos aan een bestaand buitensysteem worden gekoppeld. Voor wie is geïnteresseerd in de Seasons Collection, maakt Origin Acoustics desgewenst gratis een akoestisch tuinplan. Aan de hand van het tuinontwerp berekent men het aantal benodigde luidsprekers en overige materialen, alsmede de plaatsing ervan.

Origin Acoustascape en LSLA

Origin Acoustics lanceerde begin 2016 een heus outdoor living merk, AcoustaScape Landscape Audio genaamd, dat gunstiger is geprijsd dan de Seasons Collection. Het eerste product in de serie is het AS41 Hi-Fi Land-scape Audio System, bestaande uit vier 4” tweeweg satellietluidsprekers in camouflagetinten en één ondergronds te plaatsen 8” subwoofer, samen goed voor een complete, zeer gerichte geluidsdekking - met een meetrillend bloemenperk als leuk extraatje.

Praktisch onzichtbaar, creëren de satellietluidsprekers van het AS41-pakket een surround geluidsbeeld in een middelgrote achtertuin, waarbij het systeem zonodig uitgebreid kan worden met nog vier satellietluidsprekers (een set van twee per pakket AS4SAT). Volgens Origin Acoustics zelf is dit voldoende om een oppervlak van 230 m2 goed in het geluid te zetten.


EDITORS' CHOICE