NIEUWSNaim Audio

Forse uitbreiding voor Naims Uniti-lijn

Naim bedrijft hifi altijd op zijn eigen manier, iets dat het opnieuw benadrukt met de lancering van drie fraaie Uniti-spelers en een eigen interpretatie van een NAS. De nieuwe spelers pikken in op het voorbeeld van de succesvolle Mu-So’s en bieden waanzinnig veel opties om te streamen en bronnen aan te sluiten. Zelfs de spectaculaire, 250.000 euro kostende Statement-versterker is een inspiratiebron, getuige het gebruik van koelvinnen uit aluminium aan de zijkant.

Een element dat overduidelijk van de Mu-So komt is de grote volumedraaiknop bovenop de nieuwe spelers. Zowel de compacte Atom, de grotere Nova en het Star topmodel komen met dit “signature” onderdeel, dat meteen ook audiofiel mag genoemd worden. Het controleren van het volume gebeurt analoog met dezelfde componenten als bij de NAC-N 272 pre-amp. De plaatsing van de knop geeft ook goed aan dat de nieuwe Uniti’s bedoeld zijn als totaaloplossingen, waar geen andere componenten bij nodig zijn (al zijn er meer dan voldoende ingangen voorzien). In principe hoef je enkel speakers aan te sluiten en je bent klaar.

Rippen en streamen

Bij de alleskunner van het nieuwe assortiment, de Uniti Star, is dat overduidelijk. Je kunt dit toestel niet anders dan hypercompleet noemen, met een cd-lezer die eveneens kan rippen naar opslag. Optioneel kan er ook een ARC-compatibele HDMI-poort worden voorzien zodat je de Star als oplossing voor betere tv-audio kunt inzetten.

Waar het natuurlijk echt om gaat bij de vernieuwde Uniti-lijn is streaming en toch ook multiroom. Het lijstje van ondersteunde technologieën is behoorlijk lang: Bluetooth (incluis aptX), Airplay, Google Cast for Audio, internetradio, uPnP/DLNA, Tidal en Spotify Connect. Naargelang het model komen daar nog allerlei fysieke aansluitingen bij, zoals USB, een sleuf voor een geheugenkaart, en digitale en analoge ingangen.

De nieuwe Uniti’s delen nog meer eigenschappen. Ze zijn allemaal inzetbaar in multiroom-opstellingen, te bedienen via een vernieuwde Naim-app. In een opstelling kunnen ook andere Naim-apparaten voorkomen, zoals Mu-So’s.  Je aandacht wordt ook meteen getrokken door het 5-inch kleurenscherm dat zeer prominent op de voorplaat figureert. Het is geen aanraakscherm, maar heeft wel een sensor om de display te activeren als je met de vingers in de buurt komt. De echte bediening gebeurt echter via de app, de afstandsbediening of de fysieke knoppen op het toestel.

De ster van de show

De echte ster van de nieuwe line-up is de Uniti Nova. Naim noemt dit toestel de “referentie en audiofiel” en “de allerbeste oplossing dat we in een enkele, compacte behuizing kunnen bieden”. Naast de streamingmogelijkheden die op alle nieuwe modellen aanwezig zijn, is de 13-kg wegende Nova een 2 x 80 klasse A/B-versterker. Het zou genoeg moeten zijn voor de meeste luidsprekers, maar wie verder wil gaan kan de Uniti Nova combineren met een externe poweramp van Naim.

Net als de Mu-So de Mu-So Qb kreeg als compacte aanvulling voor kleinere kamers, verschijnt er de Uniti Atom. Het toestel is heel wat kleiner dan de Nova of Star, maar heeft dezelfde streamingmogelijkheden. De aansluitmogelijkheden zijn iets beperkter (al is HDMI ook hier een optie), terwijl de 2 x 40 watt versterker genoeg moet zijn voor kleinere kamers.

Centrale opslag

En dan is er nog de vierde nieuweling, de Uniti Core. Dit is geen speler, maar een NAS met ingebouwde cd-lezer van Teac die schijfjes automatisch ript naar de harde schijf van 2 TB. Je kunt ook gemakkelijk de schijf vervangen door eentje van een hogere capaciteit.

De Core hangt in het netwerk en verdeelt die tracks naar andere Naim-apparaten of uPnP-compatibele-spelers in huis. Tot twaalf simultane streamers zouden geen probleem mogen zijn.

Nog even wachten

Om de nieuwe Uniti-spelers en de Core te ontdekken moet je nog wel even geduld uitoefenen. De Core is er ten vroegste in november, de Atom in december en de Star en Nova verschijnen pas begin 2017. We verwachten er meer van te zien op CES 2017.

MERK

EDITORS' CHOICE