REVIEWSamsung

Review: Samsung HW-K950 Dolby Atmos soundbar

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Samsung HW-K950:

PLUSPUNTEN

  • Zeer uitgebreide streamingmogelijkheden
  • Mooie stemmenweergave via centerdriver
  • Draadloze rear-speakers zijn meerwaarde
  • Kamervullend en meeslepend
  • Krachtige sub

MINPUNTEN

  • DTS:X niet op de planning
  • Muurmontage is wat uitdagender
  • Individueel afregelen volumes mocht via app
  • Kortere stroomkabels bij rear-speakers
  • Eigenzinnige remote

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is Samsungs Dolby Atmos-compatibele soundbar gearriveerd. De K950 werd voor het eerst getoond op CES 2016, maar was op dat punt nog verre van verkoopklaar. In de zomer - voor de officiële launch op IFA - kregen we al een productiemodel toegestuurd.

Dat was best boeiend, al was een iets betere timing handiger geweest. De Samsung werd geleverd net op het moment dat de Yamaha YSP-5600 vertrok. De YSP-5600 was de eerste soundbar met Dolby Atmos (en DTS:X) en we hadden graag een A/B-vergelijking gedaan. Helaas was dat niet mogelijk. 

Eigen koers

Op dit moment zijn er dus twee Dolby Atmos- soundbars op de markt: deze van Samsung en de YSP-5600 van Yamaha. Binnenkort komt daar een derde bij, van Philips. Het actuele tweetal zet heel andere technieken in om Atmos-geluid de kamer in te sturen. Waar de YSP-5600 Yamaha’s beproefde sound projector- technologie (met arrays van kleine drivers) toepast om geluidsgolven van muren en plafond te laten re ecteren, opteert de K950 voor een soundbar met een opstelling met vijf grote drivers (waaronder twee bovenaan geplaatste drivers).

Daar komen nog twee draadloze speakers bij die je achterin de kamer plaatst. Dit duo van draadloze speakers heeft elk een stopcontact nodig, iets om rekening mee te houden. Een klein klachtje: de meegeleverde stroomkabels mochten echt iets langer. Elke draadloze speaker bevat een horizontale driver die als rear optreedt én een naar boven gerichte luidspreker voor de achterste hoogtekanalen. Daarmee heeft Samsung de eerste 5.1.4-soundbar, terwijl Yamaha gaat voor 7.1.2 (dus enkel hoogtekanalen vooraan).

Opstellen vraagt aandacht

Je hoeft bij de HW-K950 in tegenstelling tot bij Yamaha geen meting uit te voeren bij het installeren van deze soundbar. Dat wil niet zeggen dat je de Samsung zomaar mag neergooien in de woonkamer. In het bijzonder de twee draadloze speakers achteraan moet je toch relatief correct plaatsen voor het beste effect. Dat wil zeggen: iets achter je luisterpositie, ongeveer onder een hoek van 45 graden naar je ingedraaid. Staat je sofa tegen een muur dan wordt het al wat moeilijker. Je kunt ze wel echt links en rechts van je plaatsen, maar dan zul je misschien met de volumeregeling van die speakers moeten spelen zodat ze minder dominant overkomen.

De soundbar zelf oogt en voelt premium aan. De K950 is een van de eerste producten van een nieuw geluidslab dat Samsung in Californie¨ opende, een duidelijke indicatie dat de Koreanen qua audio een beter resultaat willen voorleggen. Het is ook het vlaggenschip en is hoger geprijsd dan eerdere Samsung-soundbars.

De HW-K950 is niet bijzonder hoog, maar door de aanwezigheid van twee grote drivers aan de bovenkant moet je wel even nadenken vooraleer je hem in een tv-meubel schuift. Er moet voldoende ruimte boven de soundbar zijn, liefst met een onbelemmerde lijn naar het plafond. Hem half onder een tv schuiven is dus geen optie.

Sowieso spreek je hier over een soundbar van 1,2 meter breed. Eentje voor bij een 55 of meer incher dus. Wil je de HW-K950 op de muur plaatsen? Het kan en alles zit in de doos, maar het is wel een klusje en het resultaat is minder fraai dan bij een slanke soundbar die je strak tegen de muur ophangt. De K950 moet immers met de meegeleverde houders met dezelfde oriëntatie en met de nodige afstand van tv en muur geplaatst worden. Je eindigt dus met een soundbar die toch wat ‘uitsteekt’. Boven een tv-scherm oogt dat misschien wat apart, onder lijkt een betere optie.

Streaming en multiroom

Zo goed als alle Samsung-audioproducten passen in het multiroom-platform van het merk. Zo ook de HW-K950, die je dan ook vooral via de Samsung Multiroom-app (iOS en Android) bedient. Via deze app ontdek je een extreem breed aanbod aan streamingopties en -diensten. Samsung moet qua aantal ondersteunde diensten enkel Sonos voorlaten, en dan enkel met nichediensten. Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz en TuneIn zijn hier present. Er is eveneens compatibiliteit met de meeste audioformaten, incluis hi-res audio, afgespeeld vanaf een mobiel toestel of een DLNA-server. Ook streamen via Bluetooth is een optie. 

De Samsung-app is bekend van andere multiroom- producten en is zowel functioneel als visueel zeker niet slecht. Toch komt er binnenkort een totaal nieuwe app aan, met weer een totaal andere look. We konden hem al in be`ta uitproberen met de K950.

Hoewel deze recensie niet over de app gaat, geven we wel graag eerste observaties mee. Zo is de nieuwe interface gei¨nspireerd op de Tizen smart-tv-interface. Diensten en lokale bronnen verschijnen bovenaan als blokjes naast elkaar en je kunt door een icoon in te drukken en te slepen zelf de belangrijkste bronnen vooraan in de rij plaatsen. Best handig.

Er is ook een zoekfunctie die door alle diensten en bronnen heen zoekt. Maar als we proberen te zoeken naar ‘Queen’ krijgen we enkel resultaat van een drietal verbonden diensten, maar niet van twee DLNA-servers waar toch een paar albums van de stadiumrockers op staan. Dit kan echter een probleem zijn aan serverzijde. Helaas is DLNA allesbehalve een echte standaard.

Los van de bèta-app haal je met de K950 een soundbar in huis die bijzonder veel streamingopties bezit. De soundbar heeft ook een optische en een analoge aux-ingang voor wie liever een externe muziekbron wil aansluiten.

Als het over videobronnen gaat, kun je er twee via HDMI aansluiten. Als je Dolby Atmos-films bekijkt, werk je wellicht met een externe speler die aan de soundbar hangt. Zorg dan zeker dat de audiostream via HDMI ingesteld staat op ‘bitstream’. Heb je een high-end speler die ook audioprocessing aanbiedt, zet je dat best uit.

Meteen effect

Het enorme ruimtegevoel dat je ervaart als je het beginmenu van de Blu-ray van ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ opstart trof ons meteen, hoewel we hier nog niet met Atmos-materiaal te maken hebben (de audio bij het menu is gewoon 7.1). Het is duidelijk: de achterste speakers zijn geen flauwe dingen die af en toe iets doorsturen, bij onze opstelling (soundbar op 2,5 meter, rear-speakers op ongeveer 1,5 meter) zijn ze heel present.

Even duiken in de instellingen leert dat de rearspeakers hoog ingeregeld staan, op stand 3 ipv 0. Via de remote - maar helaas niet de app - kun je de negen verschillende kanalen bijregelen van -3 tot +3. Het is wat omslachtig, maar de moeite waard om het te doen. Onze testruimte is drie meter hoog, en de hoogtekanalen zetten we daarom op +2 vooraan en +3 achteraan. Er is echter geen referentie die je kunt raadplegen voor de juiste waarden, je zal gewoon moeten experimenteren.

De remote is een elegant designding dat prima is voor de dagelijkse bediening. Maar als je met de speakervolumes moet spelen wordt het wat ingewikkeld. De twee knopjes met driedubbele functie voor het volume en de subwoofer moet je gewoon worden. Het volume regel je bijvoorbeeld door deze kleine, uitstekende knop op of neer te duwen. Maar hem indrukken is mute. Zeker de volumeregeling voor de verschillende kanalen zou handiger zijn met een app.

Na dat bijstellen van de volumes gaan we meteen door naar de even hilarische als spannende beginscene van ‘Rogue Nation’ - “The package is still on that plane!” - en merken meteen dat het goed zit. Nu testen we wel met een volwaardige Atmos-soundtrack.

Ook bij het gevecht hoog in de coulissen in het Weense operahuis wordt de scheiding tussen het geluid van de opera in de achtergrond en de strijd tussen Ethan Hawke en de sluipschutters mooi gepresenteerd. Terwijl je omhuld wordt door het operaoptreden, krijg je de geluiden van de worsteling hoog boven het podium direct geserveerd. Dit is een bioscoopgeluid, met de nodige scheiding tussen voor- en achtergrond en een vrij goede positionering van effecten.

Conclusie

De HW-K950 bewijst één ding zeker: onderschat Samsung niet als het over tv-geluid gaat. Het bedrijf mag niet de naam hebben een audiobedrijf te zijn, maar de inspanningen om sterker te worden in dit segment werpen duidelijk vruchten af.

Vorig jaar zagen we al een paar meer dan degelijke soundbars van Samsung (zoals de HW-J6500), de K950 mag je gewoon ‘heel goed’ noemen. Qua opstellen moet je wel met wat dingen rekening houden, zoals het goed plaatsen van het achterste speakerpaar.

Ook het manueel afregelen van de individuele volumes zal vaak nodig zijn. Maar dankzij deze speakers kan de K950 een uitstekende surroundbeleving leveren, zeker met Atmos-materiaal. Het is een uitstekende optie voor mensen die een indrukwekkende thuisbioscoop willen zonder de stap naar AV-receiver met discrete speakers te moeten zetten. 






EDITORS' CHOICE