NIEUWSDynaudio

Dynaudio Contour: '27 years in the making'

Rob Nijman | 29 december 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Dynaudio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 29 november 2016

Het Deense Dynaudio is de afgelopen jaren bezig geweest om een van de paradepaardjes van het luidsprekermerk van een volledig nieuwe uitvoering te voorzien. Met de Benelux-introductie eerder deze maand in het programma van de Audio Show iEar’ en de recente lofzang van collega Max op de Contour S 3.4 LE, achtten we de tijd rijp voor een Contour Essential.

“Weet je nog die ene kamer waar we in maart niet naar binnen mochten…?â€, vraagt Edwin Vlieger (Dynaudio Benelux) glunderend naar aanleiding van onze gezamenlijke trip naar Skanderborg. We staan in één van de luisterruimtes in het door iEar’ afgehuurde Willem II-stadion naar de jongste telg van de Denen te luisteren, die dag voor het eerst in Nederland te horen: de Contour 30. In het voorjaar werden de puntjes nog volop op de i gezet, waardoor we destijds niet meer informatie kregen dan een gesloten deur en de belofte van iets moois.

Nu een half jaar later is die nagelnieuwe Contour 30 aan de hifi-liefhebber voorgesteld, samen met zijn twee familieleden, de kleine 20 en de grotere 60. In diezelfde luisterruimte stonden tevens eerdere modellen als museumstukken langs de muur opgesteld, voor een groot doek met de gehele geschiedenis van de serie. Nóg een aanleiding om deze terugblik te schrijven.

30 jaar Contour

De Contour-serie bestaat bijna dertig jaar. In de slogan van de nieuwste modellen lezen we ’27 years in the making’, en de marktintroductie was inderdaad in 1989. Zoals het overzicht achter de oudere monitoren en vloerstaanders echter al liet zien, startte de ontwikkeling in 1986, met de Contour. Of Contour 1, zoals hij na de introductie van opvolgers 2 en 4 kwam te heten. Een lijn die vrij snel op de nodige populariteit mocht rekenen, dankzij een winnende combinatie van weergave, afwerking en prijskaartje, en de naam die het Deense merk in het eerste decennium na oprichting al opgebouwd had. In de twintig jaar die volgen, verschijnen dan ook verschillende nieuwe uitvoeringen ten tonele, van de kleine 1.1 monitor tot de grote S 3.4, waar Max onlangs nageslacht 3.4 LE van onder de loep nam. Deze Limited Edition-modellen, waar ook boekenplankmodel S 1.4 in meegenomen werd, zijn onder meer voorzien van een nieuwe generatie softdome tweeter om beter om te gaan met hoge frequenties, en innovaties in midrange/bas-drivers, bedrading en condensatoren. Ook de vormgeving werd aangepakt: diverse nieuwe afwerkingen, waaronder geolied notenhout.

Wisselfilter uit de oude Contour S1.4. 

De volgende stap

Je begrijpt uit de eerdere alinea’s dat het daar niet ophield. In München (mei 2016) pakte het merk de spotlight van ’s werelds grootste hifi-show om andermaal een nieuwe klasse voor te stellen om de 1.4 en 3.4 limited editions op te volgen. Nieuwe drivers, nieuwe crossover, nieuwe kasten: de inmiddels vijfde generatie heeft een stevige make-over gekregen. Volgens Dynaudio praten we dan ook over de grootste verandering sinds de introductie in de jaren 80.

Dat laatste mag ook wel natuurlijk. Want de Denen hebben zich die vraag zelf net zo goed gesteld: stoppen met een bestaande lijn en focussen op een compleet nieuwe serie (of moderne toppers als Focus XD en Xeo), of vanuit het bestaande succes toch weer doorontwikkelen? Die vraag werd snel richting het tweede beantwoord, maar dat leverde natuurlijk wel een follow-up op: wat te doen om de bestaande modellen echt te verbeteren? Volgens de overlevering heeft dat in Denemarken een stevige discussie opgeleverd. Hoe kunnen we een serie die zo geliefd is na een kwart eeuw nog verder tunen? Hoe doen we recht aan het origineel? En, belangrijker, wat als dat niet lukt? Die tweede vraag werd daarom herzien: wat als we de Contour niet verbeteren, maar vandaag pas uit zouden vinden?

Een totaal re-design. Geen gek idee, als je bedenkt dat de Denen überhaupt niet bepaald vreemden zijn van stevige innovatie. Back to the drawing board dus. Er was immers ook genoeg om mee te werken. Smaken zijn veranderd, wat zijn invloed heeft gehad op zowel het binnenwerk als het design. Dynaudio in-house techniek voor drivers is veranderd, waardoor het eigen MSP-conus materiaal in een verbeterde vorm met variabele dikte een plekje kon krijgen. Moderne mogelijkheden, afgeleid van drivers en filters die we kennen uit Evidence en Confidence modellen. Het resultaat zien we in de Contour 20, 30 en 60, en de nieuwe centerspeaker, de 25C. Geen simpele toevoeging aan een bestaande lijn, maar de basis voor de volgende dertig jaar.

Contour 2016

Aan de buitenkant van de jongste Contours verdienen een aantal punten de aandacht. Bijvoorbeeld de volledig nieuwe baffle. Van RVS met kaarsrechte randen, naar stevig en bijna anderhalve centimeter dik aluminium met gebogen afwerkingen. Rigide en goed voor ongewenste vibraties zonder heel zwaar te worden.

Daarnaast een debuut voor Dynaudio: de gebogen kast. En niet eens uit esthetische overwegingen (al werkt het wel zo!), maar vanuit dezelfde filosofie als het aluminium front; het ronde ontwerp voorziet in een stevigere basis, tegen trillingen en diffracties. De kasten worden handgemaakt in de Dynaudio-fabriek, volledig afgemonteerd in Skanderborg zelf, en vergen zo’n twee weken werk, van de samenstelling van de onderdelen tot het lakken en polijsten. Afwerking is er opnieuw in vier verschillende varianten. Nieuw in deze kasten, die op strategische plekken maar liefst vier centimeter zijn om resonanties tegen te gaan, zijn de zogeheten KERF-cuts: een binnenwandbekleding van lamel-gefreesde MDF-panelen voor stabiliteit en het tegengaan van staande golven.

Het is natuurlijk minstens zo boeiend wat er aan de binnenkant veranderd is. “Je ziet niet wat we gedaan hebben, maar je hóórt het wel.†De bedrading en de crossover dragen daar aan bij, maar kijk ook naar de gloednieuwe 18cm woofer in de 20 en 30, ontworpen door Danny Pasfall en Eberhardt Sørensen. Driver specialists die naar het schijnt het kwaliteitsverschil tussen twee typen lijm kunnen horen. Voor het 3-weg ontwerp in de Contour 60 zijn de 24cm MSP woofers nog een maatje groter, vergezeld door twee eveneens gloednieuwe 15cm midrange drivers, en de Esotar2 soft-dome tweeter die in de gehele lijn te vinden is, als een significante verbetering op de befaamde Esotec in oude Contour-modellen.

Hoe het tot slot allemaal moet klinken, daar kregen we in Tilburg slechts een (veelbelovend) voorproefje van. Tijd voor een nadere kennismaking (@ Dynaudio Benelux, lees je mee?). 

MERK

EDITORS' CHOICE