Toen ik afgelopen voorjaar tijdens de High-End beurs in München de presentatie bijwoonde van de nieuwe Contour serie van Dynaudio vroeg ik - op basis van wat het kleinste model (de Contour 20) al liet horen - onmiddellijk een paartje van het middelste model (de Contour 30) aan ter recensie.
Dat ik nu een recensie schrijf over het huidige model Contour S 3.4 LE lijkt daarom misschien vreemd, maar niet lang na de beurs bracht Dynaudio het nieuws naar buiten dat ze de S 1.4 LE en het model dat nu in mijn luisterruimte staat nog voor onbepaalde tijd in productie zouden houden, en wel tegen een fors gereduceerde prijs. Dynaudio een beetje kennende weet ik vrij zeker dat er op termijn een compleet nieuwe serie zal komen om het gat tussen de Excite en de Contour serie - dat ontstond na het stopzetten van de Focus serie - kleiner te maken. Maar het door de recente prijsverlaging ontstane prijsverschil met de nieuwe Contour modellen, die komend najaar op de markt verschijnen, is groot genoeg om de huidige modellen voorlopig nog in ‘actieve dienst’ te houden.
Kennismaken met de Contour Serie
De Contour serie bestaat al een hele tijd. Het eerste model met de naam Contour kwam in 1989 op de markt. De uitgebreide serie die daar in de loop der jaren uit groeide wist een enorme populariteit te krijgen. Dat kwam door de combinatie van zeer hoogwaardige weergave, sublieme afwerking en prijskaartjes die ook voor de budget-gevoelige audiofiel nog op te brengen waren. Sinds 1989 zijn er diverse modellen bijgekomen en weer afgevallen, en zijn er nieuwe versies van bestaande modellen ontwikkeld. De huidige serie bestaat - de nieuwe modellen nog even niet meegerekend - uit twee luidsprekers; de ’monitor’ S 1.4 LE die op een voetje moet worden geplaatst en de vloerstaande S 3.4 LE, waarbij LE staat voor Limited Edition. Dat laatste kan ik geheel zonder ironie opschrijven, want deze ‘gelimiteerde’ versies kwamen pas in juli 2015 op de markt, als uitgebreide upgrade van de ‘gewone’ S1.4 en S3.4. Zo zit er een compleet nieuwe en lichtere tweeter in met ‘Precision Coating’, er kwamen betere componenten voor het wisselfilter, en de interne bekabeling werd verbeterd. Volgens de ‘trickle down’ filosofie die ook bij Dynaudio veelvuldig wordt toegepast bevatten de drivers en de filters van de LE-serie technologie die is afgeleid van de kostbare Evidence en Confidence series.
Dynaudio Contour S 3.4 LE
De soft-dome tweeter in de huidige Contour modellen is de allernieuwste versie van de befaamde D-280 Esotec, die - zoals dat bij Dynaudio gebruikelijk is - volledig ‘tailor made’ wordt gebouwd voor gebruik in het specifieke model waar ze in zitten. De grootste voordelen van alles zelf produceren worden hier duidelijk: volledige controle over het productieproces en hele korte lijnen tussen de ontwerptafel en de fabrieksvloer. Hetzelfde geldt voor de woofer/middentoners in de S 3.4 LE, die overigens nog steeds van het door Dynaudio in eigen huis ontwikkelde MSP (Magnesium Silicate Polymer) worden gemaakt, simpelweg omdat ze naar eigen zeggen nog geen beter materiaal hebben gevonden. De grote ‘stofkap’ wordt niet achteraf toegevoegd maar maakt integraal deel uit van de conus zelf. Op die manier gedraagt hij zich in zekere mate als een concentrische midrange-unit en blijft de gehele constructie zowel stijf als licht. Op het front van de luidsprekers is, op een laag dempend materiaal, een sierlijk vormgegeven dikke plaat geborsteld of zwart geanodiseerd RVS - afhankelijk van de uitvoering - aangebracht waar de luidsprekerunits in en op gemonteerd zijn. De tweeter ligt verzonken in de metalen frontplaat, de woofer/middentoners liggen er bovenop. Daar is bij de bouw van het wisselfilter rekening mee gehouden, net als met het feit dat de woofer/middentoners boven de tweeter zijn gemonteerd, die zich daarom zelfs in mijn luisterruimte met diepe hangbank ónder oorhoogte bevindt. De projectie van de Contour S 3.4 LE is echter perfect: een heel klein beetje omhoog gericht zodat ook op een grotere luisterafstand de hoeveelheid hoge tonen uitstekend in balans blijft.
Die filters zijn overigens - en dat is een goede Dynaudio traditie - niet geschikt voor bi-wiring of bi-amping. Er is slechts één paartje aansluitterminals, die overweg kunnen met blanke draad (al raad ik dat sterk af), banaanpluggen of spades. De gevoeligheid van de luidsprekers is 87dB bij 2,83V/1m, wat vandaag de dag misschien net iets onder het gemiddelde ligt, maar vanwege de mooi lineaire impedantie van 4Ω is de Contour S 3.4 LE toch niet echt moeilijk aan te sturen. Wat overigens niet wil zeggen dat de algehele kwaliteit van de aangesloten versterker niks uitmaakt. Hoe beter de versterker, hoe beter deze luidspreker zal presteren, en ik denk eigenlijk niet dat daar binnen de grenzen van het realistische echt een limiet aan is. De slanke, relatief diepe kast is inwendig zeer goed gedempt en werkt volgens het basreflex principe. De ruime baspoort is aan de achterzijde te vinden. De afstemming daarvan is relatief laag, dus het levert maar weinig extra ‘stuwing’ in de bas op als de luidsprekers wat dichter bij de achterwand worden geplaatst. Maar een beetje ruimte rondom kan zeker geen kwaad. De brede voet heeft enerzijds een ontkoppelende werking, maar zorgt er uiteraard ook voor dat de vrij hoge kast mooi stabiel staat. In de voet zitten vier spikes die eenvoudig met een inbussleutel van bovenaf naar beneden te draaien zijn. Zij zorgen voor een rotsvaste ‘stand’ die ook nog eens perfect waterpas kan worden gemaakt. Onderschat het belang daarvan niet! Als beide luidsprekers perfect recht staan kan het mooiste ruimtelijke plaatje worden neergezet. Juist bij een luidspreker als deze Contour S 3.4 LE, waarvan de units in de linker en rechter luidspreker binnen zéér nauwe toleranties op elkaar zijn afgestemd, is zo’n kaarsrechte opstelling echt de kers op de taart.