We betreden momenteel een geweldig interessante fase van onze huiselijke digitale muziekbronnen. Want net als bij de nieuwste generatie van de aloude cd-speler - die we het afgelopen jaar steeds vaker in een zuivere ‘dedicated’ vorm (zonder digitale in- en uitgangen) zien verschijnen, zien we deze specialiserende beweging inmiddels ook bij andere delen van onze hobby opduiken.
Ook de recent op de markt gebrachte Aurender A10 musicstreamer en -server is zo’n sterk op de kerntaken toegespitst apparaat. Een product wat in tegenstelling tot de andere eigen stalgenoten wel is voorzien van een ingebouwde DSD DAC met hoogwaardige (analoge!) volumeregeling en geen mogelijkheden aan boord heeft om als schakelcentrum voor andere externe digitale bronnen te dienen. Maar waarom zou u ook wanneer al snel blijkt dat met een A10 naast het afspelen van muziek vanaf de ingebouwde of een externe harde schijf, u met dezelfde app ook gebruik kunt maken van internetradio en muziekdiensten als TIDAL en Qobuz.
Aurender A10: de eerste keer
Iedereen die voor de eerste keer met een A10 kennis maakt, zal meteen ervaren dat het Zuid-Koreaanse Aurender voor dit model gelukkig weer de inmiddels al vele decennia gehanteerde 43 cm breedte van stal heeft gehaald. Hier dus niet de gehalveerde afmetingen die de instapmodellen van dit merk zo kenmerken, maar een heel fraai en solide vervaardigd apparaat wat op ieder rack of meubel een echte aanwinst zal vormen.
Een tweede besef volgt al snel op het eerste en wordt veroorzaakt door het werkelijk prachtige materiaalgebruik en de oer solide constructie. Een bouwwijze die een klein arsenaal aan perfect op elkaar aansluitende massief aluminium delen in samenwerking met zeer nauwkeurig freeswerk bevat en daardoor (gelukkig!) lichtjaren verwijderd is van het inmiddels op te veel plaatsen gemeengoed geworden Chinese low-Â budget gevoel.
Aurender A10: ingetogen sierlijkheid
Aangezien eigenlijk alle producten van Aurender een soort van ingetogen sierlijkheid bezitten, zou mij dat ook bij de A10 eigenlijk niet meer moeten verbazen. Toch blijft het een vreemde gewaarwording om bij zo’n slanke behuizing (43 cm breed, 5,5 cm hoog en 35,3 cm diep en verkrijgbaar in zilver en zwart), ineens een gewicht van meer dan 10 kg in je handen te voelen. Het gracieuze karakter van deze speler wordt daarbij nog verder versterkt door de heerlijk opgeruimde voorzijde. Een exterieur waarbij de verlichte stand-by druktoets het iets uit het midden geplaatst dimbaar kleuren OLED display op subtiele wijze visueel ondersteund.
Rechts van het midden bevinden zich vier druktoetsen voor de directe apparaat bediening, terwijl helemaal rechts tenslotte de bij gebruik kortstondig oplichtende draairegelaar voor het volumeniveau is te vinden. Een eerste indicatie dat deze Aurender niet de zoveelste standaard streamer is, blijkt wanneer tenslotte de achterzijde in beeld komt. Want in tegenstelling tot de gemiddelde streamer met zijn waar arsenaal aan digitale in- en uitgangen, zijn op de A10 naast de bekende analoge single ended en gebalanceerde uitgangen, enkele USB aansluitingen, een ethernet en een netstroom aansluiting, alleen nog een speciale USB audio uitgang en toslink ingang te vinden.
Een belangrijk verschil met de andere Aurender modellen is dat de A10 naast server en streamer faciliteiten, ook nog een eigen DSD DAC met analoge volumeregelaar aan boord heeft. Vooral wanneer u thuis over actieve luidsprekers of een losse eindversterker met passieve weergevers zou beschikken, heeft u verder zelfs niets anders meer nodig om muziek op hoog niveau weer te kunnen geven! Vooral wanneer al snel blijkt dat deze volumeregeling dermate hoogwaardig is, dat zelfs eindversterkers uit een aanmerkelijk hoger prijssegment nog steeds zonder kwaliteitsbeperkingen erdoor kunnen worden aangestuurd!
Aurender A10: meer dan compleet
Hoewel deze A10 voor Aurender begrippen zelfs nog in de lagere prijsregionen bevindt, blijkt na het verwijderen van de 3 mm dikke massief aluminium bovenplaat het interieur tot het mooiste van alle Aurenders tot op heden te behoren! Vooral doordat veel actuele producten vaker wel dan niet onderhuids een gapende leegte laten zien, blijkt deze Aurender werkelijk tjokvol extreem strak gerangschikte componenten te zitten. Een viertal ringkerntrafo’s (server / digitaal / en twee DAC blokken) zorgt daarbij voor de individuele stroomverzorging van de afzonderlijk bouwgroepen, terwijl ook de supersnelle 120 Gb solid state harde schijf van Samsung en een 4 Tb interne normale harde schijf heel goed zichtbaar zijn.
Maar zelfs dan is het nog niet gedaan met de pret en zorgt een dubbele vlaggenschip AK4490 DAC chipbezetting van het onder muziekliefhebbers inmiddels zeer gewaardeerde Asahi Kasei Microdevices, voor de digitaal naar analoog omzetting. Daarbij resoluties ondersteunend tot een indrukwekkende 786 kHz / 32 bit! De analoge volumeregeling is zowel met de bijgeleverde massief aluminium afstandsbediening als de gratis verkrijgbare door veel gebruikers hoog gewaardeerde Aurender Conductor app regelbaar.