NIEUWSDynaudio

Wereldprimeur: Dynaudio MUSIC draadloze multiroomserie

Rob Nijman | 28 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Wie Dynaudio op Facebook volgt, had het wellicht al voorbij zien komen: het Deense merk had voor donderdag 28 september een productintroductie op de kalender staan. Is het een nieuwe speaker, een streamingsysteem, of zelfs een complete serie van nieuwe producten? Vandaag is er dan inderdaad de onthulling: Dynaudio MUSIC, het eerste draadloze multiroom audiosysteem van het merk. 

That's right, Dynaudio mengt zich op de markt voor multiroom. De Music-familie bestaat uit vier modellen. Ze zijn allemaal actief (iedere luidspreker-unit heeft zijn eigen topklasse, en specifiek voor die unit ontworpen klasse-D versterker), en bieden allemaal net iets verschillende mogelijkheden. 

Dynaudio Music

De verschillende speakers van de Music-serie laten zich aan iedere ruimte of positie aanpassen, zelfs op omgevingsgeluiden, en met de Music Now-functie heb je toegang tot gepersonaliseerde playlists. De iOS- en Android-app maakt gebruik van Dynaudio’s Music Now-algoritme om de muzieksmaak van de gebruiker te leren kennen, zodat automatisch gegenereerde playlists met een druk op de knop afgespeeld kunnen worden.

De Music-luidspreker kan verbonden worden met onlinemuziekdiensten als TIDAL en Spotify. Iedere speaker heeft daarnaast vijf voorkeuzetoetsen. Deze kunnen gevuld worden met alles dat je via de app kunt afspelen: de slimme Music Now-playlists (van meerdere gebruikers), internet radiostations, TIDAL-albums, artiesten, Spotify-playlists, et cetara. Muziek binnen TIDAL kan rechtstreeks via de app benaderd worden, terwijl Spotify aan de voorkeuzetoetsen toegevoegd kan worden vanuit het ‘Now Playing’-scherm.

DSP

De ingebouwde RoomAdapt-technologie detecteert hoe de luidspreker is gepositioneerd (in een hoek, tegen de muur of juist vrijstaand) en optimaliseert de weergave. Je hoort dat volgens het merk het best aan de bassen en het schone middengebied. Essentiele details moeten duidelijk weergegeven worden dankzij NoiseAdapt – 'zelfs als er veel omgevingsgeluid is en het volume van de luidspreker laag staat.' 

Alle luidsprekers gebruiken Dynaudio’s eigen MSP-conusmateriaal voor hun woofers en midrange-units. Ook de softdome tweeters zijn gebaseerd op die van de high-end Dynaudio luidsprekers, en zijn ontworpen door hetzelfde team dat ook werkt aan de Dynaudio money-no-object hifi-luidsprekers en de compromisloze professionele studiomonitoren.

Dynaudio Music 1 (€499)

De Music 1 kan zowel via de ingebouwde oplaadbare batterij als via het netsnoer van stroom voorzien worden. Hij heeft een 4 inch woofer en een 1 inch softdome tweeter. Het totale muziekvermogen bedraagt 80W (iedere drive-unit heeft zijn eigen 40W versterker), en met een volle accu kun je ruim acht uur naar muziek luisteren.

Music 3 (€649)

De Music 3 kan zowel via de ingebouwde oplaadbare batterij als via het netsnoer van stroom voorzien worden. Hij heeft een 5 inch woofer en twee 1inch softdome tweeters. Het totale muziekvermogen bedraagt 120W (iedere drive-unit heeft zijn eigen 40W versterker), en met een volle accu kun je ruim acht uur naar muziek luisteren. De Music 3 wordt geleverd met een afstandsbediening.

Music 5 (€799)

De Music 5 wordt via een netsnoer van stroom voorzien. Hij heeft een 5 inch woofer, twee 3 inch midrange drivers en twee 1 inch softdome tweeters. Het totale muziekvermogen bedraagt 250W (iedere drive-unit heeft zijn eigen 50W versterker). De Music 5 wordt geleverd met een afstandsbediening. 

Music 7 (€999)

De Music 7 wordt via een netsnoer van stroom voorzien. Hij heeft twee 5 inch woofer, twee 3 inch midrange drivers en twee 1 inch softdome tweeters. Het totale muziekvermogen bedraagt 300W (iedere drive-unit heeft zijn eigen 50W versterker). De Music 7 wordt geleverd met een afstandsbediening.

Alle Music-luidsprekers kunnen muziek streamen via Wi-Fi, Spotify Connect, aptX Bluetooth en Apple AirPlay. Ze kunnen ook UPnP/DLNA-gecertificeerde apparaten benaderen die zich in het thuisnetwerk bevinden. Ze hebben allemaal een USB-ingang voor iOS audio, een 3,5mm analoge ingang en kunnen daarnaast ook je iOS apparaat opladen. De Music 5 en Music 7 voegen daar een optische ingang aan toe (beide ondersteunen resoluties tot 24-bit/96kHz), en de Music 7 heeft bovendien een HDMI-aansluiting met Audio Return Channel (ARC), zodat je hem als soundbar in kunt zetten.

Tot maximaal zes luidsprekers kunnen tegelijkertijd verbonden worden en als multiroom-groep ingesteld worden, maar ze kunnen ook individueel via de app bediend worden.

Ieder model is leverbaar in een Light Grey, Dark Grey, Red en Blue afwerking. De grilles van de Music 5 en Music 7 kunnen bovendien vervangen worden, zodat je het uiterlijk aan je smaak of de actuele trends kunt blijven aanpassen. Zowel de Music 5 als de Music 7 kunnen met de speciaal ontworpen muurbeugel eventueel ook aan een wand gemonteerd worden.

Tijdens de introductie worden alle Music systemen geleverd met een gratis 90-dagen TIDAL trial-versie.

MERK

EDITORS' CHOICE