De sterren van de nieuwe Bowers & Wilkins 700 Serie zijn ongetwijfeld de 702 S2 en 705 S2 met hun aparte tweeterbehuizingen. Maar wie wat meer op zijn budget let, vindt in de 703 S2 een luxevloerstaander met heel wat nieuwe innovaties.
Met de introductie van de 700 Serie zet Bowers & Wilkins het najaar feestelijk in. De nieuwe luidsprekerfamilie vervangt de gerespecteerde CM-reeks en gaat daarbij voor een naam die het assortiment van het Britse merk weer heel logisch maakt. Onderaan heb je de 600-luidsprekers, bovenaan de 800 Serie, en daar tussenin deze 700-reeks.
De vernieuwing draait om meer dan een naamsverandering, ook om een trickle-down van technieken uit de baanbrekende 800 Serie. Dat was ook nodig, geeft Bowers & Wilkins stilletjes toe, want de kwaliteitskloof tussen (sommige) 600-luidsprekers en de CM-reeks was sinds de vernieuwing van de lagere luidsprekerlijn niet zo groot meer. Qua klank dan, want de CM-lijn pakte wel uit met een luxueuzere afwerking en heel mooie lakafwerkingen. Dat deel van het recept is behouden bij de nieuwe 700 Serie, gelukkig maar.
Een grote familie
De 700 Serie biedt nagenoeg 1-op-1 opvolging voor de CM-speakers. Wie wil snappen welk 700-model welk CM-model opvolgt, moet rekening houden dat Bowers & Wilkins ook de rangorde van de nummering heeft omgedraaid. De CM10 S2 was vroeger het topmodel, nu is dat de 702 S2. De tweede hoogste was CM9, dat wordt nu deze 703 S2. De CM6 S2 – een audiofiele boekenplankspeaker die zeker niet de kneusje van de familie was – wordt nu vervangen door de 705 S2. Een lager getal betekent nu een hoger model.
Net zoals vroeger moet je bij 702 S2 en 705 S2 zijn als je een luidspreker wenst met een afzonderlijke, akoestisch ontkoppelde tweeter. De kogelvormige tweeterbehuizing lijkt nog altijd op dat van de vorige generatie, maar is qua constructie danig onder handen genomen. Net zoals bij de 800-reeks is de tweeterbehuizing bij het tweetal nu uit één blok aluminium gefreesd, wat het geheel veel solider en trillingvrijer maakt. De tweeter zelf is ook vernieuwd.
De 703 S2 zonder losse tweeter is echter een meer klassiek ogende 3-wegsluidspreker met de tweeter geïntegreerd in de kast. Het is een grotere speaker: 25 kg zwaar en 99 cm hoog. Daar komen zelfs nog enkele centimeters bij als je de meegeleverde voet monteert. De voetafdruk van de speaker wordt dan ook wat forser, dus misschien wil je dat vanwege esthetische redenen net niet doen. Bowers & Wilkins levert het nodig mee qua spikes en pootjes die parkethout in ere houden.
Naast de 703 S2 bestaat de 700 Serie uit de 707 S2 (een kleine boekenplankspeaker), de 706 S2 en 705 S2 (grotere staanderspeakers), de slanke 704 S2 en twee centers (de HTM72 S2 en HTM71 S2). De 707 S2 en HTM71 S2 komen trouwens aan bod in onze test van de 700 Serie als surroundopstelling, die je hier kunt lezen.
Wie een subwoofer nodig heeft voor zijn thuiscinema of in een stereo-opstelling een dieper fundament wil, kan bovendien kiezen voor een totaal nieuwe subwoofer bij Bowers & Wilkins. Deze DB4S is in tegenstelling tot de DB2D die we recent bekeken een subwoofer met een enkele Aerofoil-woofer, niet met een dubbele woofer-opstelling. Wel heeft heeft dit model eveneens kamercorrectie ingebouwd met app-sturing. Van alle speakers en subs zijn er drie kleuren beschikbaar: Rosenut, een zeer verfijnde Satin White en Gloss Black.