(Gesponsord artikel)



NIEUWS

Meer vermogen hoeft niet gelijk te staan aan hogere rekening

Alles in ons dagelijks leven wordt zuiniger. Huishoudelijke apparaten die decennialang als stroomvreters bekend stonden, verbruiken nog maar een fractie van de kWh’s. Met de nieuwste OLED technieken kun je zorgeloos de hele avond Netflix in 4K draaien en met de hand afwassen is tegenwoordig minder zuinig dan de gemiddelde vaatwasser.

Dat is natuurlijk ook wel prettig. Niet alleen dragen we zo minder bij aan alle nare effecten van energieverbruik op ons milieu, al die innovatie zorgt ook voor een steeds verder slinkende energierekening. Er zijn meerdere manieren om je energierekening omlaag te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld energie vergelijken om er in ieder geval voor te zorgen dat je de laagste prijs per kWh betaalt. Of je kunt een van de vele verbruiksapps van energiebedrijven aanschaffen. Maar het liefst wil je natuurlijk iets voor je geld waar je ook nog eens dagelijks plezier van hebt. Investeren in nieuwe apparatuur kan je zo een hoop geld en tegelijkertijd genot opleveren.

Goed geluid kost kracht

Helaas gaan een laag energieverbruik en hoge geluidskwaliteit nog niet zo goed samen. Om een simpele reden: hoe meer vermogen, hoe beter het geluid. Het eerste waar je naar kijkt bij het uitzoeken van een nieuwe versterker blijft toch hoeveel Watt je door je speakers kunt pompen. Kortom, power is pleasure. Daarom zijn producenten van geluidsapparatuur ook zo terughoudend met het ontwikkelen van zuinige versterkers en receivers. Maar ja, al die Watts zie je uiteindelijk wel terug op de eindafrekening van je energieleverancier.

Wat als je nu het best mogelijke geluid in huis wilt halen, maar dit niet direct terug wilt zien op je energierekening. Dan biedt de aan populariteit winnende Klasse D techniek uitkomst. Steeds meer producenten starten een productlijn die deze techniek, waarbij digitale signalen omgezet worden naar analoog geluid, gebruiken. Het grote voordeel van deze techniek is de efficiëntie. 90% van het vermogen dat erin gaat, komt er ook weer uit, waar dat bij A Klasse versterkers ongeveer 25% is. Voor hetzelfde effect heb je dus veel minder stroom nodig. De resultaten zijn echter niet onverdeeld positief. Toch zijn er enkele modellen die zich daadwerkelijk kunnen meten met de ouderwetse A/B amps. In uiterlijk en in prestaties.

High-end geluid met een groen energielabel

De Masters series van NAD bijvoorbeeld wint niet meteen de schoonheidsprijs, maar de Hypex techniek in de versterkers zorgt voor een dusdanig goede DAC dat zelfs het getrainde oor moeilijk het verschil zal horen.

Hetzelfde geldt voor de Sigma versterkers van Classé. De 2200I bijvoorbeeld levert een vermogen tot wel 1000 Watt, maar dan zonder kwaliteitsverlies onderweg, waardoor het verbruik volledig geminimaliseerd wordt. Ook bij Classé kun je uitgaan van het allerbeste geluid.

De koning van de D Klasse blijft toch de Expert Pro serie van Devialet (terwijl het technisch gezien geen zuivere D Klasse is). Ook hier kan het eindvermogen oplopen tot 1000 Watt, maar Devialet kan zich vooral qua uiterlijk meten met de groten der aarden. Het chassis is vervaardigd uit een stuk aluminium en het geheel is dan ook uitermate licht en subtiel. Een genot voor het oog en het oor dus.

Een nadeeltje kleeft er nog altijd aan dit type versterkers: de prijs. Ze zijn toch al gauw vijf keer duurder dan een Klasse A versterker met dezelfde prestaties. Dat verschil haal je er ook met een veel lager verbruik niet zomaar uit.

Dit artikel is niet geschreven door onze redactie en dient puur ter promotie van een dienst of product.


EDITORS' CHOICE