ARTIKEL

Home Emotion: Slimme kerstverlichting

Ulco Schuurmans | 16 december 2017 | Fotografie Fabrikant

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Maak van je smarthome dit jaar een fraai verlicht slim kersthuis: moeilijk en duur is het beslist niet. Vanaf een paar tientjes en een leuk idee of creatief ontwerp heb je al heel wat om de donkere dagen sfeervol en gezellig door te komen.

Uit: Home Emotion

Smarthome: sfeervol & gezellig

Traditioneel is Kerstmis het feest van het sfeervolle licht. Oorspronkelijk met kaarsen, later met gekleurde gloeilampjes en de laatste jaren met behulp van LED. In het smarthome wordt de interactieve, intuïtieve en zelfs kunstmatig intelligente (AI) feestverlichting tegenwoordig aangestuurd door slimme armaturen en programmeerbare apps. En daar zijn best leuke dingen mee te doen!

Maak de kerstverlichting smart en je kunt behalve dimmen ook programmeren op kleur, de grafische lay-out van kersttaferelen, animaties, effecten en begeleidend geluid. De goedkoopste en vaak heel creatieve mogelijkheid zijn de zogenaamde App-lights. Een combinatie van besturingsapp (draadloos per smartphone of tablet) en LED-ketens of kleine armaturen. Van enkele euro’s tot een paar tientjes krijg je al flink wat sfeerlicht in huis.

Smarthomemagazine: zo kun je je kerstverlichting slimmer maken

De connected lamp is de slimme armatuur zoals de Philips Hue en Ikea Tradfi beiden geschikt voor de Homekit. Ook deze valt naast met de hand aan te sturen leuk creatief te programmeren met effecten voor licht en geluid plus sfeermuziekjes. Andere mogelijkheden zijn lichtshows met de Raspberry, matrixborden en lichtkranten en het gebruik van spaakcommando’s.

De slimme kerstverlichting strekt zich uit van binnenshuis tot in de tuin en winkelcentra. Behalve voor kerst zijn de genoemde slimme sfeerverlichtingen tevens bruikbaar voor de donkere dagen daaromheen, de jaarwisseling, Halloween, Sinterklaas en andere festiviteiten.

Kerstverlichting per app

De combinatie van per stroomdraad of draadloos (WiFi, Bluetooth) aan te sturen kerstverlichting en apps biedt grenzeloze mogelijkheden voor de eigen creativiteit. Je kunt de volgorde, richting, kleuren, animaties, ontworpen lichtpatronen en vaste lichtshows eenvoudig vanaf de smartphone of tablet inprogrammeren.

Een treffend voorbeeld in dezen is Twinkly (www.twinkly.com). Zoals de naam al aangeeft heeft die heel wat getwinkel in zijn mars. Deze app voor de kerstboom valt gratis voor zowel iOS als Android in te laden. Je hebt daarbij de keuze uit:

1. Een kant-en-klaar ontwerp uit de designbibliotheek in te laden.
2. Zelf een sfeervol lichtontwerp te maken. Alle effecten zijn zelf te tekenen en naar eigen smaak aan te passen.
3. Jouw ontwerpen aan vrienden, kennissen of de gehele wereld door te geven.

De bediening van de lichtpatronen gaat via het tikken op het touchscreen van de smartphone. Twinkly gebruikt eigen lichtlinten met adresseerbare RGB-LED’s. Deze aan te sluiten op een lichtnetadapter en WiFi-ontvanger. De kabellengte is maximaal 10 meter en het gaat om 100 diffuse lens LED’s per string.

Alternatieven

Er zijn tal van app-gestuurde slimme verlichtingssetjes zoals Twinkly verkrijgbaar. Een aantrekkelijke variant is Lumenplay. Deze combinatie van gratis app en aan te schaffen RGB LED-strings is geschikt voor meerdere feestelijkheden dan alleen Kerst. Interessant zijn de beveiliging met pincode (tegen hackende grapjassen) en aansturing op muziek.

Verder te noemen homedepot.com, Home Accents Holiday, Meilo, Lumabase, Starlight Creations, Really Big Lights (echt grote peren), LightShow, Ecosmart en Applights (is ook zelf een merk).

Kerstverlichting uit China

Een waar scala aan slimme en creatieve kerstverlichting op basis van LED-armaturen en strings vind je bij de Chinese postorderbedrijven. Dit zowel voor binnen als buiten en op netvoeding (pas op met de veiligheid), batterij en zonne-energie. En ze kosten relatief weinig.

Je kan het zo gek niet bedenken qua kleurpatronen, vormen of animaties en het staat wel in de catalogus. Wel tijdig bestellen want het leveren per post kan zo meerdere weken in beslag nemen! Als voorbeelden noemen wij de meer traditionele LED-strings, geanimeerde kerstballen en figuren, druppels, sneeuwvlokken, glazen, de klassieke C9 peer, kerstboompjes, lantaarns, complete kersttafrelen (rendieren, kerstmannen op ladders, sneeuwmannen, et cetera).

Wat je er in de praktijk precies mee kan loopt behoorlijk uiteen. Van het simpel aan /uit schakelen als het respectievelijk donker of licht wordt en interactieve meer voorgedefinieerde lichtpatronen tot volledig programmeerbaar per app met de computer, smartphone of tablet. De Chinezen noemen iets al gauw ‘smart.’ Dus goed de specificaties daarop nalezen.

Philips Hue

In de duurdere categorie maar wel heel fraai, degelijk en veilig de reeks van Philips Hue-verlichting. Deze aangestuurd per eigen controller of een app. Tevens eenvoudig met besturing over het slimme thuisnetwerk te combineren.

Philips mikt op de ambiance voor speciale momenten en het ondersteunen van de algemene sfeer. Daar hoort ook de kerstbeleving bij. Die zit al in het app-programma. Via de webapp stel je passende thema’s in voor kerst, zoals een groen/rode sfeer, een wintersfeer of het kleurrijke effect van kerstlichtjes. Aansturen op muziek of video(films) is eveneens mogelijk. Combineer een sfeermuziekje en effecten om daarmee een eigen sfeerscene neer te zetten. Behalve Jingle Bells uit de Mood-bibliotheek kan je ook zelf een kerstmelodietje pakken.

Nog van voor Kerst is er ook Halloween compleet met enge geluidjes beschikbaar. Er zijn zestien effecten met onder andere onweergeluiden, een lachende heks, een krakende deur, een UFO-geluidje, een huilende wolf en een krakende deur enzovoort. Via de knop Bulbs kan men de lampen selecteren die men wil gebruiken. Door een sfeermuziekje te selecteren en daar effecten overheen af te spelen kan men zelf zijn eigen Halloween-sfeertje creëren.

Praten tegen de lamp

Met de komst van slimme luidsprekers en Siri van Apple gekoppeld aan het thuisnetwerk kan de gebruiker nu ook gewoon tegen de sfeerverlichting praten. Zo kan bijvoorbeeld de Amazon Echo prima met Philips Hue uit de voeten. 

Een leuk alternatief om de feestverlichting met Kerst interactief aan te sturen via stemcommando’s. Andere mogelijkheden zijn de Home-speaker van Google en binnenkort ook Sonos.

Kerstboodschap per matrixbord

Kerstwensen kunnen behalve via kaart, sms en multimedia-apps ook via een LED-matrixbord of lichtbalk getoond worden. Dat is best leuk in de voortuin, op het bedrijf of in winkelcentra. De matrixborden op basis van LED’s zijn in de kleinere afmetingen redelijk geprijsd (zie onder andere Conrad). Naar keuze als rechthoekig bord of als LED-balk.

Mogelijk zijn allerlei kleuren, effecten, patronen, animaties en ook een zekere slimme respons. Met gratis software zoals Glediator is al verrassend veel mogelijk.

Raspberry-projecten

Bij het minicomputertje voor het slimme huis, de Raspberry PI, kom je diverse lichtprojecten voor kerst tegen. Dit zowel voor de boomverlichting en LED-lichtstrings binnen en buiten als matrixborden.

Met LightShow PI kan je complete lichtshows voor Kerst en Oud & Nieuw ontwerpen. Op YouTube zijn tal van inspirerende voorbeelden te vinden.

Let op hackers

Het gebruik van via WiFi, internet en bluetooth aan te sturen kerstverlichting kan tot beveiligingsrisico’s leiden. Hackers kunnen van buitenaf proberen de onbeveiligde kerstverlichting te gebruiken om thuis- en bedrijfsnetwerken binnen te dringen. Afschermen met een pincode of niet verder integreren met het smarthomesysteem kan hier al goed tegen helpen.

Echt ernstig lijkt het allemaal nu nog niet. Er zijn al wel gevallen vermeld van grapjes die kerstverlichting vreemde capriolen lieten uithalen...


EDITORS' CHOICE