ARTIKEL

Home Emotion: Thinka stembesturing voor je smart home

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Praat met Thinka tegen je slimme huis: Zeg ‘goedemorgen’ en je woning schiet in de dagstand! Thinka en Alexa zijn de twee nieuwe huisgenoten van het gezin dat in dit Amsterdamse herenhuis woont.

Thinka is een Nederlands product dat de brug slaat tussen bewoners en vaak ingewikkelde woningautomatisering. Ze maakt het mogelijk dat je alle apparaten in huis kan bedienen met je stem. Eén van de systemen waar Thinka mee koppelt is Alexa, de Amazon Echo stemassistent. Zij fluistert de gesproken wensen van de bewoners door naar Thinka. Samen zorgen ze ervoor dat het huis doet wat de bewoners willen en al hun vragen beantwoordt.

Net als de nieuwe digi-huisgenoten, zijn ook de bewoners van deze woning in hartje Amsterdam niet de eerste de beste. We hebben het over Gillian Tans, CEO van Booking.com, en Bond Chan, lead investor bij hotelketen Zoku. Het herenhuis bij het Vondelpark dat ze met hun drie kinderen bewonen is al in 2008 uitgerust met een KNX-woning automatiseringssysteem. Daarin is alle verlichting, de verwarming, de koeling, de ventilatie, de zonwering en de deur-intercom geïntegreerd. Die bedienden ze tot nu toe middels een touchscreen in de keuken en slimme tasters in de verschillende ruimtes.

Het ondernemende stel stond op de eerste rij toen Thinka het licht zag. Deels vanuit persoonlijke interesse voor de nieuwste technologieën, deels ook vanuit zakelijke interesse in de mogelijkheden die deze bieden voor bijvoorbeeld de hotelkamer beleving. Ze wilden maar wat graag ondervinden wat het bedienen van de installaties met je stem zou toevoegen aan het woongenot.

Thinka: Kers op de taart

Thinka is pas een paar maanden in gebruik, maar de bewoners maken er al druk gebruik van, als aanvulling op de andere manieren waarop ze hun apparaten en installatie kunnen bedienen. Voorlopig moeten ze Alexa nog in het Engels te woord staan, maar als het aan Amazon ligt zal dat ook snel in andere talen kunnen. Voor de kinderen is er niets leuker dan alleen maar ‘Alexa, turn on Cinema’ te hoeven zeggen om de smart-tv hun favoriete film te laten spelen.

Voor de ouders is het prettig om er met een simpel ‘Good night’ van verzekerd te zijn dat alle lampen in huis uitgaan en de deur op slot is. “Als de wekker afgaat, hoeven we alleen maar ‘Good morning’ te zeggen om het huis in de dagstand te zetten. Het licht in de gang naar de badkamer gaat aan, de verwarming staat aan en het espressoapparaat is voorverwarmd als we beneden komen. Natuurlijk hebben we het niet echt nodig, maar we houden van handige, slimme toepassingen in huis. Van technologieën die het leven makkelijker en leuker maken. En dit is toch wel de kers op de taart van de woningautomatisering,” zegt Bond.

'Slim huis niet meer dan logisch'

Thinka is eigenlijk een logische toepassing volgens Gillian; “Steeds meer apparaten in huis hebben intelligentie, maar wie wil nu een app voor ieder apparaat afzonderlijk? Waarom is de gemiddelde auto slim en je huis nog niet? Je hoeft de verwarming en de lichten van je auto toch ook niet meer uit te zetten als je er niet in zit? Bovendien bespaart Thinka ook nog energie zonder verlies van comfort.” Ook voor hotels ziet Bond dat Thinka van toegevoegde waarde kan zijn; “Gasten kunnen zo in hun hotelkamer de gewenste sfeer creëren door simpelweg met hun stem de beschikbare functies te bedienen”. Het is één van de mogelijkheden die deze ras ondernemers vanuit hun zakelijke interesse in de wereld van hospitality, mede onderzoeken in eigen huis.

Wie is Thinka?

Thinka is een klein apparaatje dat een brug slaat tussen de bewoners en de KNX-woningautomatisering. Thinka maakt het mogelijk om de KNX-woningautomatisering te bedienen met stemgeluid. ‘Ze’ vertaalt gesproken woorden in digitale commando’s aan de diverse systemen en apparaten in huis. Door het kleine kastje te installeren in de meterkast en daar de KNX-programmering in te importeren, is de Thinka klaar voor gebruik.

Tussen de bewoners en Thinka is nog wel een tussenpersoon nodig; een stem assistent. Kies je als gebruiker voor de Alexa (van Amazon), dan installeer je via de Alexa-app de Thinka-skill en klaar is Kees. Alexa weet dan in één keer welke apparaten ze kan bedienen en welke bevelen de gebruikers daarvoor kunnen instellen. De straal waarin Alexa geluiden opvangt, is vrij groot. En zelfs als de muziek aan staat, vangt ze je bevelen op. Grappig is dat ze ook steeds terugpraat. Als je haar een commando geeft, bevestigt ze de actie steeds met een ‘Ok’. Zo weet je ook zeker dat het is uitgevoerd. Dat is wel heel handig als je in de slaapkamer verzoekt om alles in huis in de nachtstand te zetten.

Ze geeft ook antwoord als je bijvoorbeeld vraagt hoe warm het in de slaapkamer is. Het mooie is dat je de spraakassistent geen stemmen of woorden hoeft te leren. Die intelligentie heeft ze al. Ze wil alleen weten hoe je de schemerlamp en de zonwering noemt, zodat ze snapt waar je het over hebt als je daar iets mee wilt. Alexa verstaat nu nog alleen Engels, Duits en Japans. Amazon werkt echter hard aan meer talen.

Thinka groeit mee

Thinka zal meegroeien met het toenemende aantal spraakassistenten van deze wereld en hun talenknobbels. Siri (Apple) is bijvoorbeeld al vrij ver en verstaat wel al Nederlands gesproken commando’s. Zet je straks Siri in als assistent van Thinka, dan kan de iPhone van de hoofdbewoner ook andere gezinsleden uitnodigen om mee te doen. De kinderen, opa of oma. Je kunt hen daarbij ook bepaalde rechten verlenen of onthouden. Zo zal je niet willen dat je kinderen, wanneer ze zich vervelen op school, met de lampen thuis gaan spelen. Siri werkt ook buiten de deur, dat zal nog meer mogelijkheden geven. Zo kan je Thinka dan ook inzetten om de poort te ontgrendelen met een druk op de vingerafdrukscanner van de iPhone of de verwarming thuis alvast wat ophogen als je wegrijdt van je werk.

Gebruikers willen scenes

Natuurlijk is het handig dat je als bewoner een commando kan geven om één actie uit te voeren. Bijvoorbeeld ‘Alexa, zet de verwarming op 21 graden’. Gebaseerd op de ervaringen van inmiddels honderden gebruikers in de hele wereld blijkt echter dat gebruikers met name de omstandigheden bij terugkerende situaties geregeld willen zien. Thinka vertaalt deze in ‘scenes’. Bij een scene worden niet één maar meerdere acties tegelijk uitgevoerd. Gemiddeld stellen Thinka-gebruikers zo’n 10 tot 20 scenes in. Geef je als gebruiker bijvoorbeeld het commando ‘Goedenacht’ dan gaat de verwarming op nachttemperatuur, gaan de lichten beneden uit, de lichten in de slaap- en badkamer aan. Zeg ‘goedemorgen’ en Thinka zorgt ervoor dat het hele huis in de dag-stand springt.

Sesam, open u!

De fantasie van schrijvers was al lang geleden zo ver. Nu kan het ook echt. Waar Ali Baba met het magische wachtwoord ‘Sesam, op u’ toegang kreeg tot de grot van de veertig rovers, kunnen we nu met gesproken woord deuren openen en sluiten, lichten aan en uit doen, de verwarming wat lager zetten. Het werd allemaal mogelijk door de opkomst van kunstmatige intelligentie, een ontwikkeling die nu in een stroomversnelling zit. Door kunstmatige intelligentie - met toepassingen als Siri, Alexa en zorgrobots - te combineren met Thinka, ontstaan nieuwe toepassingen waarvan we de uiteindelijke mogelijkheden en impact nog niet kunnen bedenken.

Uitkomst bij beperkte handfuncties

Thinka is een handige extra bediening van de slimme woning. Maar voor mensen die vanwege lichamelijke beperkingen moeilijk of helemaal niet uit de voeten kunnen met handmatige bediening, zoals bijvoorbeeld ALS-patiënten of mensen met een dwarslaesie, is het absoluut een uitkomst.

Over Thinka

Thinka (thinka.eu) is een Nederlands bedrijf dat slimme toepassingen ontwikkelt in het domein van woning- en gebouwautomatisering. Het eerste product is de Thinka voor KNX. In september 2017 is Thinka voor Amazon Echo beschikbaar gekomen en inmiddels zijn er wereldwijd enkele honderden in gebruik. Het Thinka-team is continue bezig om aan de hand van gebruikerservaringen en technologische ontwikkelingen haar bestaande producten te optimaliseren en tevens nieuwe toepassingen en producten te ontwikkelen.


EDITORS' CHOICE