Q Acoustics heeft op korte tijd een mooie reputatie opgebouwd, dankzij speakers die niet veel kosten en toch prettig klinken. De 3020 en 3050 zijn bij het Britse merk wat hogere modellen, maar blijven zeer betaalbaar.
Q Acoustics 3020 en 3050
De 3020 en 3050 die we hier bekijken zijn deel van de 3000-reeks die Q Acoustics een tijdje terug voorstelde. Deze speakers bekeken we eerder als eens als onderdeel van een surroundopstelling in een test voor homecinemamagazine.nl die je via deze link leest. Maar het ze verdienen zeker ook wat aandacht van pure muziekliefhebbers. Hun fraaie design, lage prijs en behoorlijk geluid maakt deze luidsprekers namelijk interessante optie voor mensen die een bescheiden budget maximaal willen laten renderen. Hun prijspunt maakt ze alternatieven voor populaire speakers, zoals de Mission LX-speakers, Dali Spektors, de Bowers & Wilkins 600-reeks, de Q-reeks van KEF, en nog vele anderen. Een druk segment dus, waar Q Acoustics toch weet op te vallen met een eigen designrecept. De 3050 is een vloerstaander die nog vrij traditioneel overkomt, terwijl de 3020 een bijzonder compacte boekenplankspeaker is voor mensen met heel weinig plaats. Maar hoe presteren ze?
Q Acoustics: verrassend goed afgewerkt
Een deel van het succes van Q Acoustics heeft te maken met het oog voor design dat dit Brits bedrijf heeft. Hun speakers hebben dankzij fel afgeronde hoeken en naadloze behuizingen een uitgesproken slanke uitstraling. Ze zien er best modern uit, deze 3020 en 3050, waardoor ze bijvoorbeeld prima passen in een Ikea-interieur. Dat is vast niet onbedoeld van Q Acoustics, die graag zijn speakers op marketingfoto’s presenteert in heel eigentijdse woonkamers. Daarbij horen ook meer kleuropties dan je zou verwachten op dit prijspunt. De 3000-speakers zijn beschikbaar in niet minder dan vier uitvoeringen: walnoot, een glossy wit, hoogglans zwart en graphite. Het is de matte grijszwarte uitvoering die wij op bezoek kregen.
De moderne uitstraling van de 3020 en 3050 hebben de speakers zoals gezegd onder meer te danken aan de sterk afgeronde hoeken van de behuizing. Het is een keuze die zowel akoestisch (rondingen verkleinen de opbouw van staande golven in de behuizing zelf, wat vibraties veroorzaakt) als designmatig (rondingen verzachten en verkleinen objecten) voordelen biedt. De kast bestaat uit schijnbaar uit triplexhout in één stuk die helemaal gebogen is, met geen enkel naad in zicht. De voorkant is er op bevestigd, wederom op een relatief naadloze manier. Je ziet wel dat de voorkant een apart stuk hout is omdat het bij sommige afwerkingen bewust een andere tint heeft. De walnootuitvoering heeft bijvoorbeeld een matzwarte front. Ook de drivers vooraan zijn aangebracht zonder een schroef of bout in zicht, wat luxe oogt. Er is tevens een aantrekkelijk lijnenspel rond de woofers en de tweeter, waarbij cirkels elkaar overlappen. Voor ons reden genoeg om de meegeleverde frontjes gewoon in de doos te laten. De algemene indruk die je krijgt is dat deze Q Acoustics veel meer een premium uitstraling hebben dan heel wat rivalen in dit segment. De kast is ook behoorlijk zwaar en solide, wat vibraties vermindert.
Zelfs de achterkant van de 3020 en 3050 is heel degelijk afgewerkt. Vaak wordt hier nog wat geld bespaard in het budgetsegment, maar dat heeft Q Acoustics niet gedaan. De luidsprekerterminals zijn ook iets beter dan je zou verwachten voor deze prijs. De opstelling van de terminals is wel apart: schuin tegenover elkaar, wat misschien lastig kan zijn als je de 3020’s echt op een plank tegen een muur wil plaatsen. Onze kabels met spades staken toch wel ver uit. Nu goed, de 3020 heeft een baspoort aan de achterkant en mag dus eigenlijk toch niet vlak tegen de muur. Tenzij je toch wat extra bassen wil, natuurlijk.
Grotere jongens
De 3050’s zijn vloerstaanders die wat van de lichte, luchtige uitstraling van de 3020-boekenplankspeaker missen. Het blijven vrij slanke dingen, wederom door de rondingen, maar ook omdat de behuizing ook echt niet zo breed is. Wel wordt de slankheid een beetje te niet gedaan door de bredere voet achteraan. De voet steekt vrij ver uit naar links en rechts, wat minder mooi is – maar wel essentieel is voor de stabiliteit.
Relatief gezien zijn de 3050’s veel duurder (circa x3) ten opzichte van de 3020’s, maar daar krijg je ook wel wat voor terug. De grote luidspreker is uitgerust met twee grote Aramid-woofers van 165 mm en een centrale dome-tweeter, plus een grote baspoort achteraan. Ook opvallend: Q Acoustics heeft dubbele terminals voorzien, zodat je desgewenst kunt bi-ampen of bi-wiren. Net zoals bij de 3020 zijn de terminals schuin geplaatst.
Muziek rolt de kamer in
We plaatsen voor onze test de 3020’s op de Dali E-600-stands. Niet dat je per se moet investeren in stands zoals deze, maar ze ogen mooi en zorgen dat de speakers netjes op oorhoogte staan. We merken snel dat die dometweeter van de 3020 heel breed uitstraalt, wat de plaatsing en zaken als toe-in minder cruciaal maakt dan bij vele boekenplankspeakers. De keerzijde is wel dat de 3020’s meer kamervullend werken dan echt diep en breed een soundstage uittekenen. Dat maakt de 3020 een meer familievriendelijke speaker, want iedereen krijgt een leuk geluid te horen.
Bij het beluisteren van MC Solaar’s ‘Geopolitique’ horen we de 3020’s het vocale machinegeweer van de Franse rapper snedig overbrengen, een snelheid die we ook ervaren als we ‘The Road’ van UNKLE afspelen. De vele types percussie in deze technotrack blijven relatief onderscheiden van elkaar en af en toe komt , al klinkt deze track op de grotere 3050 echt stukken beter. Dat is niet verrassend. De 2-weg-constructie en grotere kast van de vloerstaander zorgt voor een volwassener geluid. Maar er speelt nog iets: de plaatsing op de stands en vrij ver van de muur (1,5 meter) in onze testruimte benadeelt de 3020's. Deze zeer compacte speakers zijn echt wel ontworpen om op een meubel dicht bij een muur te staan. Doe je dat, dan klinken ze toch gewichtiger qua bassen.
Bovendien is de 3050 veel makkelijker aan te sturen (92 dB vs 88 dB bij de 3020) waardoor de vloerstaander meer tot leven komt op onze ELAC Elements-versterker en – tegen het einde van de test – op de Yamaha R-N803D. Het MusicCast-platform van die laatste is altijd een plezier om mee te testen, omdat je vlug muziek kunt afspelen via Qobuz, Tidal en de eigen bibliotheek. Het zijn dan ook de 3050’s waar we echt graag naar blijven luisteren. Bij het jazzy ‘Harmony of Difference’ van Kamasi Washington missen we misschien die ruime soundstage die we kennen van speakers als de (veel duurdere) Dali Rubicon 6-speakers of Bowers & Wilkins 700-reeks die we recent op bezoek hadden, maar langs de andere kant is het wel leuk om die warme tonen mooi als een geheel gepresenteerd te krijgen. Die eigenschap maken de Q Acoustics ook wel fijne speakers voor in de eetkamer, waarbij ze sfeervolle achtergrondmuziek leveren.
Conclusie
De 3020 en 3050 bieden een uitstekende waar voor geld. Klankmatig zijn we het meest onder de indruk van de 3050’s, die echt wel heel volwassen klinken voor hun formaat en prijs. De 3020’s zijn zeker ook niet slecht, zeker als je rekening houdt met hoe weinig plaats ze innemen. Voor een echt intense muziekervaring moet je ze toch best combineren met een subwoofer. Beide speakers sturen muziek opvallend breed de kamer in, wat een plus is als je een ruimte wil vullen en meerdere mensen wil laten genieten van muziek. Ook niet te versmaden is die de uitstekende bouwkwaliteit en de moderne uitstraling, wat deze speakers acceptabeler zal maken voor mensen die een onopvallende speakeroplossing zoeken.
Q Acoustics 3020
€ 278 per paar | www.qacoustics.co.uk
Beoordeling 4 op 5
Q Acoustics 3050
€ 738 per paar | www.qacoustics.co.uk
Beoordeling 4,5 op 5