Het in Groot-Brittannië gevestigde Chord Electronics heeft de Ultima-productlijn gelanceerd. De Ultima-productlijn bestaat uit een Ultima-voorversterker die bij voorkeur gezelschap krijgt van twee Ultima mono-eindversterkers. De eindversterkers wegen 86 kilogram per stuk en kosten, net als de voorversterker 30.000 Britse ponden per stuk. Mooie spullen maar gewicht en prijs zullen verhinderen dat ze als warme broodjes wegvliegen.
Chord Electronics Ultima: vlaggenschepen van de vloot van versterkers van Chord
Het Britse Chord Electronics heeft een nieuwe productlijn van versterkers gelanceerd. De nieuwe versterkers, een voorversterker en een mono-eindversterker, zijn de nieuwe vlaggenschepen van de vloot van versterkers van het bedrijf. De Ultima-eindversterker weegt 86 kilogram. Vlaggenschip of vlaggentank? Vliegdekschip? De lezer mag zijn eigen metafoor kiezen. De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend gemaakt, maar de prijs in Engeland is 30.000 Britse ponden per stuk. Een setje bestaande uit een Ultima-voorversterker en twee Ultima-eindversterkers kost dus 90.000 Britse ponden.
Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Chord heeft alles uit de kast getrokken om de ultieme versterker te bouwen. De Ultima-technologie is oorspronkelijk gebaseerd op een technisch artikel van dr. Malcolm J Hawksford (emeritus hoogleraar aan de Essex University) dat later werd verfijnd door Bob Cordell van Bell Labs. Eigenaar en hoofdontwerper van Chord Electronics, John Franks, heeft de techniek nog verder ontwikkeld en het resultaat mag er zijn volgens Chord.
De Ultima-voorversterker maakt gebruik van dual-mono constructie met afzonderlijke voedingen voor elk kanaal. Elke voeding is omgeven door een aluminium afscherming om interferentie te voorkomen, net als het volume, de balans en de EQ-bedieningselementen.
De gebruiker heeft de beschikking over drie paar gebalanceerde uitgangen en drie ongebalanceerde uitgangen, evenals vier gebalanceerde (met variabele versterking) en vier ongebalanceerde ingangen. Er is ook een koptelefooningang op het voorpaneel en gebalanceerde AV-bypass-circuits zorgen voor de mogelijkheid van directe aansluiting op AV-processors. De LedVU-meters op het front van Ultima-voorversterker kunnen uitgeschakeld worden. Een draaitafelingang is niet aanwezig.
De monoversterker maakt gebruik van nieuwe circuittopologie en dit is het eerste volledig nieuwe ontwerp sinds het bedrijf zijn eerste klant, de BBC, in 1989 producten leverde.
De nieuwe dual-feed-forward error-correction versterkertechnologie van Chord werd voor het eerst geïmplementeerd in de Etude, een eindversterker die het bedrijf op de High End Show in München heeft gelanceerd. Deze techniek is nu opgenomen in een mono-ontwerp. De in de versterker aanwezige MOSFET's (halfgeleiders die op transistors lijken) worden continu bewaakt met schakelingen voor foutcorrectie van de uitgangstrap. Iedere eindversterker heeft 64 MOSFET’s aan boord,
De versterkers worden handmatig gebouwd in de fabriek in Kent en de bouw kost zeven dagen. De airgrade aluminium behuizing heeft het Integra voetensysteem, zodat het mogelijk is om te stapelen met andere full-size Chord Electronics-producten, zoals de Dave DAC.
Chord Electronics Ultima: technische specificaties
De Ultima-voorversterker heeft een ruisvloer die ligt op -125 dB op alle ingangen. Het frequentiebereik loopt van 2,5 Hz tot 200 kHz. De voorversterker is met 30 kilogram een zwaargewicht te noemen.
De mono-eindversterker levert 780 Watt in acht Ohm of 1.400 Watt in vier Ohm of 2.500 Watt in twee Ohm. De maximale piekstroom is 500 Ampère volgens Chord. Dat lijkt ons ruimschoots voldoende voor de meeste gebruikers. De ruisvloer ligt op -103 dB en het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 100 kHz. Het gewicht hebben we al genoemd: 86 kilogram.
Chord Electronics Ultima: prijs en leveringsinformatie
De nieuwe Ultima-versterkers zijn per direct verkrijgbaar. De prijs voor Nederland is nog niet bekend maar in Groot-Brittannië kosten de apparaten 30.000 Britse ponden per stuk.