NIEUWSNaim Audio

Apple AirPlay 2 voor Naim Mu-so en Naim Mu-so Qb

Al vroeg kondigde het Britse audiobedrijf Naim Audio Ltd. om in te zetten op Apple’s AirPlay 2 dat is geïntroduceerd met Apple iOS 11.4. Ondersteuning van Apple AirPlay 2 is als eerste ingebouwd in de alles-in-één systemen Naim Mu-so en Naim Mu-so Qb. De bijbehorende firmware-update zou inmiddels beschikbaar moeten zijn.

Apple AirPlay 2: muziek streamen vanaf een Apple-apparaat

Met Apple iOS 11.4 is Apple AirPlay 2 beschikbaar gekomen. AirPlay 2 is het ecosysteem voor audiostreaming in de apparaten van Apple. In tegenstelling tot het “oude” Apple AirPlay biedt de nieuwste versie van dit platform de mogelijkheid om multiroom-audio rechtstreeks vanaf een Apple iPhone of Apple iPad te realiseren. Apple AirPlay 2 is bovendien de directe link naar het slimme thuisplatform Apple HomeKit, dat zorgt voor een naadloze interactie en dit omvat de integratie van de spraaksturing Apple Siri.

Vanaf het begin was er belangstelling groot van verschillende bedrijven in de consumentenelektronica om Apple AirPlay 2 rechtstreeks in hun apparaten te integreren. Veel fabrikanten hebben zelfs gelijktijdig met de presentatie van Apple aangekondigd om AirPlay 2 te zullen gaan ondersteunen. Eén van deze fabrikanten was het Britse Naim.

De ontwikkeling en implementatie van AirPlay 2 verliep echter niet zo soepel als aanvankelijk gedacht, maar de ondersteuning van AirPlay 2 is er nu dan toch gekomen. Een firmware-update voor de alles-in-één systemen Naim Mu-so en Naim Mu-so Qb is inmiddels beschikbaar. We mogen aannemen dat andere systemen later zullen volgen.

Wat kan AirPlay 2? Elke app op een Apple iPhone of Apple iPad, maar ook Apple iTunes op de Mac of pc zou draadloos muziek naar een AirPlay 2-compatible apparaat moeten kunnen zenden. Ook zou muziek rechtstreeks van Apple TV-muziekstreaming naar de systemen Naim Mu-so en Naim Mu-so Qb gezonden moeten kunnen worden. Apple’s HomePod-luidspreker is ook geschikt voor gebruik van AirPlay 2.

Apple AirPlay 2: ondersteuning van multi-room weergave

Aan elk Apple AirPlay 2-apparaat kan een individuele afspeellijst worden toegewezen, maar het is ook mogelijk om dezelfde muziek synchroon door het hele huis te spelen. Vooral de betere synchronisatie en verbeterde buffering die beschikbaar zijn met Apple AirPlay 2 moeten ervoor zorgen dat de streaming altijd werkt met de beste kwaliteit en zonder vertragingen of drop-outs.

MERK

EDITORS' CHOICE