REVIEWDenon

Review: Denon 800 Series - Betaalbare hifi-kwaliteit

SAMENVATTING

De PMA-800NE is een zeer goed uitgeruste versterker die qua vermogen zeker geen doetje is en gewoon heel prettig klinkt. De combinatie met de DNP-800NE is bijzonder interessant, want deze netwerkspeler heeft dankzij HEOS en AirPlay 2 veel te bieden. De DCD-800NE is voor zijn prijs een goede cd-speler met een degelijke analoge uitgang en met de mooie toevoeging van een USB-poort. Wel spijtig dat je via de HEOS-app geen volledige controle over een 800NE-systeem kunt krijgen.

PLUSPUNTEN

  • Prettige en kwieke weergave
  • Genoeg vermogen
  • HEOS en AirPlay 2
  • PMA-800NE bedienbaar via HEOS-app
  • DAC-gedeelte DCD-800NE
  • MC/MM-phono-aansluiting

MINPUNTEN

  • Vaste stroomkabels
  • Hoofdtelefoonversterker op DNP-800NE is maar gewoontjes
  • HEOS-app kan DCD-800NE niet bedienen

Met de 800 NE-reeks heeft Denon nu ook een vernieuwd hifi-systeem dat voor een heel bereikbare prijs in de winkel ligt. Naast een mooie versterker en cd-speler omvat het de bijzonder veelzijdige DNP-800NE, uitgerust met HEOS en AirPlay 2.

Denon 800 NE-reeks

Denon heeft afgelopen jaar zijn hifi-aanbod van de grond af helemaal vernieuwd. Eerst kwam de high-end 2500NE-reeks aan bod, gevolgd door de 1600NE-lijn, beide door ons getest. Het sluitstuk van deze vernieuwingsoperatie zijn de toestellen uit de 800NE-familie: de DCD-800NE, DNP-800NE en PMA-800NE. Met deze cd-speler, netwerkspeler en versterker kun je voor een heel redelijke prijs een fraai stereoset samenstellen die behoorlijk wat te bieden heeft. In feite heeft het zoveel mogelijkheden dat veel mensen niet de moeite moeten doen om verder te kijken.

De DNP-800NE in het bijzonder vinden we een boeiend product. Waar de PMA-800NE en DCD-800NE de goedkopere evenknieën zijn van de versterkers en de schijfspelers uit de hogere Denon-families, is deze netwerkspeler binnen het vernieuwde NE-hifi-aanbod van het Japanse merk iets uniek. Dit toestel biedt bijzonder veel streamingopties én heeft HEOS aan boord, en is daarmee de enige netwerkspeler in Denons hifi-segment. Je zou het zelfs kunnen beschouwen als een HEOS Link in een hifi-behuizing. Dankzij dit apparaat kun je een 800NE-set inschakelen in een multiroomopstelling van HEOS of via AirPlay 2.

Waar de andere Denon NE-apparaten prijskaartje van boven duizend euro per stuk dragen, zijn de 800NE-toestellen heel democratisch geprijsd. De cd-speler kost 399 euro, de PMA-800NE en DNP-800NE tikken af op net geen 500 euro. En dat is echt niet veel voor wat je krijgt.

Premium voor een bodemprijs

Gegeven hun veel lagere prijzen, zijn we verbaasd over hoe sterk de drie 800NE-toestellen die we ter test ontvangen lijken op de duurdere 1600NE- en 2500NE-apparaten. Op afstand zie je amper verschil, dichterbij merk je wel dat de voorkant weliswaar knap is afgewerkt maar toch niet zo verfijnd oogt als de duurdere Denons. De boven- en zijkanten komen toch eerder functioneel en netjes over, maar niet luxe of riant. Maar toch, de zilverkleurige of zwarte behuizing met zijn voorpaneel uit geborsteld metaal mag zeker gezien worden. De 800NE-toestellen hebben echt wel een zeker premiumuitstraling, iets wat de budgettoestellen van zustermerk Marantz ook altijd hebben. Persoonlijk vallen we eerder voor de designtaal van Marantz, maar dat is een kwestie van smaak. Zoals je zou verwachten passen de PMA-800NE, DCD-800NE en DNP-800NE perfect bij elkaar.

Bij het uitpakken valt één ding wel meteen op: de drie Denon-toestellen hebben een vaste stroomkabel. Dat is niet zo’n een ramp, want aan stroomkabels wordt soms overdreven veel belang gehecht. Zeker in dit prijssegment. Maar wie het wel belangrijk vindt, zal bij deze toestellen dus niets kunnen aanpassen.

HEOS in hifi-jasje

De DNP-800NE is een netwerkspeler die zich van zijn veelzijdigste kant toont. Wie Denon al een tijdje volgt, weet dat het merk stilaan alle streamingopties vervangt door het HEOS-platform. Dat is behoorlijk slim, want HEOS is natuurlijk niet enkel een manier om te streamen (streamingdiensten én eigen bestanden), maar het biedt ook multiroom-mogelijkheden. Voeg de DNP-800NE toe aan je hifi-set en je kunt muziek ook gelijktijdig afspelen in meerdere kamers. Je kunt allerlei combinaties maken, want HEOS omvat verschillende draadloze speakers en soundbars, en zit ingebakken in steeds meer toestellen van Denon én Marantz. Via de HEOS-app bedien je alle toestellen, dus ook de DNP-800NE.

In combinatie met de PMA-800NE krijg je bovendien interessante extra opties in de app. Zo kun je in de app de versterker in/uitschakelen, de ingangen veranderen en het volume regelen, net zoals met de HEOS Link mogelijk is. Omdat HEOS Alexa-compatibel is, betekent dit zelfs dat je met een gesproken bevel dit alles kunt doen. Alexa is natuurlijk wel van Amazon en verstaat vooralsnog enkel Engels (naast Duits en Frans), maar we hopen goede hoop dat HEOS op een bepaald punt ondersteuning voor Google Assistant krijgt. En dan kun je in het Nederlands je hifi-set inschakelen en muziek afspelen.

Wil je de PMA-800NE (en andere Denon-versterkers) bedienen via de HEOS-app, dan dien je enkel de meegeleverde remotekabel tussen de DNP-800NE en de versterker te leggen. Eventueel moet je bij de instellingen van de HEOS-app (het tandwieltje in het Muziek-scherm) bij Mijn ‘apparaten’ het lijnuitgangsniveau op ‘Fixed’ zetten. Sluit je de DNP-800NE analoog op de PMA-800NE aan, kies dan op de netwerkspeler ook de cinch-uitgang met de vaste uitgangsvolume. Het toestel heeft namelijk twee analoge uitgangen, met een vaste of variabel niveau. In het laatste geval wordt het volume digitaal ingesteld door de DNP-800NE, wat interessant kan zijn als je de netwerkspeler op een actieve speaker of een versterker van een ander merk aansluit. Helaas, in tegenstelling tot bij de CEOL N10 kun je niet een andere bron aangesloten op de PMA-800NE naar andere HEOS-toestellen sturen. De cd die je op de DCD-800NE beluistert, kan dus niet gestreamd worden naar de eetkamer. Dat kan wel met de cd-speler in de nieuwe CEOL-minisysteem, wellicht omdat de speler echt integraal deel is van het toestel.

En de HEOS-ervaring zelf? We hebben er inmiddels al vaak mee gewerkt, onder andere omdat onze vaste AV-receiver voor surroundtests een Denon is. De app zelf is niet echt sexy, maar de functionele aanpak is volgens ons toch wel de juiste. Je bedient alles via drie hoofdschermen die je onderaan de app selecteert: Ruimtes (waar verschillende HEOS-toestellen verschijnen), Muziek (waar je muziekbronnen en liedjes selecteert) en Now Playing (waar je het huidig nummer zit en het volume regelt). De relatieve zwakte van HEOS is dat niet alle streamingdiensten aanwezig zijn (enkel Tidal, Deezer, SoundCloud en TuneIn-internetradio), sterk is dan weer dat je wel heel makkelijk muziek van USB-opslag naar andere speakers stuurt en dat hi-resbestanden afspeelbaar zijn.

Wel even opmerken dat je niet verplicht bent de HEOS-app te gebruiken. De Denon-netwerkspeler heeft Spotify Connect aan boord, en dat bedien je gewoon via de Spotify-app. (Je kunt wel het volume blijven regelen via de HEOS-app, als je dat wenst) Ook present is AirPlay 2, waardoor Apple-eigenaars een bijkomende multiroom-optie krijgen. Dankzij AirPlay 2 kun je zelfs een multiroomsysteem bouwen bestaande uit speakers van verschillende merken. Ja, je kunt zelfs de DNP-800NE combineren met Sonos-speakers, zoals we ontdekken tijdens het testen. We merken wel dat dat AirPlay 2 beduidend minder stabiel is dan HEOS zelf, zelfs op op ons Ubiquiti-gebaseerd netwerk. Wil je nog een streamingoptie? Dan is er nog Bluetooth. Een minpuntje is dat de Denon enkel de SBC-codec aanvaardt, aldus onze Huawei Mate 20 Pro.

Goed uitgerust

De PMA-800NE-versterker is prima voorzien van aansluitingen en mogelijkheden, zeker als je rekening houdt met de prijs. De achterkant staat propvol analoge en digitale ingangen (incluis drie optische ingangen). Ook een platenspeler is welkom, ongeacht of er aan de toonarm een MC- of een MM-cartridge bengelt. Ten slotte heeft Denon aansluitingen voor twee paar luidsprekers voorzien, zodat je bijvoorbeeld eveneens een paar inbouwluidsprekers in de keuken kunt aansturen. En dat is toch wel allemaal bijzonder op een versterker van 400 euro. De luidsprekerterminals zijn zelfs van een betere kwaliteit!

Ons oog valt ook op een analoge modus-knop, die je kunt indrukken als je luistert naar een analoge bron (bijvoorbeeld je platenspeler). Op dat moment wordt het digitale luik van de PMA-800NE omzeilt. Dat zou potentieel zuiverder klinken, maar dat vonden we zelf toch moeilijk vast te stellen. Wat je hier niet vindt, is een USB klasse-B-ingang om een computer of streamer rechtstreeks de Texas Instruments PCM5141-DAC in de PMA-800NE te laten aanspreken. Maar de afwezigheid van een USB-poort zoals deze is niet ongewoon op dit prijspunt. Je moet meestal duurder gaan om dit te krijgen.

Qua mogelijkheden maakt de PMA-800NE dus wel indruk. De versterker zelf is een high current push-pull-ontwerp, net zoals Denon in een meer geraffineerde vorm in de PMA-1600NE inbouwde. Push-pull is een interessante keuze, omdat dit ontwerp er aardig in slaagt om vervorming te minimaliseren maar toch efficiënt blijft. Denon pakt in zijn marketingcijfer uit met 2 x 85 watt (bij 4 ohm), maar een relevanter cijfer is 50 Watt, want dat is gemeten bij een 8-Ohm luidspreker en over het volledige frequentiebereik. Laat je niets wijsmaken; 50 Watt is zeker niet min voor deze prijs en voldoende in een gewone kamer en bij speakers die niet overdreven uitdagend zijn.

Transformators zijn dure dingen, dus we zijn niet verbaasd dat de PMA-800NE met een kleinere voeding komt. Maar wel met aparte wikkelingen voor het versterkerluik en het gedeelte dat het volume regelt. Globaal genomen komt de PMA-800NE over als een zeer solide, degelijke versterker voor de 400 euro die Denon er voor vraagt.

Nog niet het verleden

Gegeven dat steeds minder mensen naar schijfjes luisteren, vermoeden we dat de DCD-800NE door weinigen automatisch bij de PMA-800NE zal aangekocht worden. In tegenstelling tot de duurdere DCD-1600NE en DCD-2500NE is de DCD-800NE geen allesspeler die ook SACD’s lust. Enkel traditionele muziek-cd’s zijn welkom, maar dat is niet bepaald een dealbreaker. Let wel, deze Denon-speler heeft meer in zijn mars dan je zou vermoeden. Het heeft ook een USB-poort op de voorkant voor een USB-staaf of –schijf met muziekbestanden. In principe wordt nagenoeg elk relevant formaat ondersteund, tot DSD en hi-res PCM (tot 192 kHz toe, behalve bij ALAC, waar de grens op 96 kHz ligt). Het is een mooie extra bij dit toestel, al zijn er beperkingen die kunnen spelen als je graag een USB-schijf met veel bestanden wil aansluiten. Om te beginnen is de bediening daar niet op voorzien en kunnen er maximaal 255 mappen met muziek present zijn. We werkten bij het testen dat er af en toe ondersteunde bestanden toch niet speelden, wellicht omdat het ingekapselde albumbeeld groter was dan 500 x 500. Kleinigheden, maar wel zaken om rekening mee te houden.

Solide prestaties

Om de Denon-set in zijn volledigheid te testen, sloten we de drie 800NE-apparaten op elkaar aan (analoog) en koppelden we de set met KEF R3-staanderspeakers van circa 1.600 euro/paar aan. De meegeleverde remotekabeltjes vergeten we niet, want zo kun je alles bedienen met een afstandsbediening en (deels) via de HEOS-app. We schrijven deels omdat je via de app bepaalde handige zaken wel kan (zoals het volume regelen van de versterker, ook als je luistert naar je platenspeler), maar andere niet (zoals de cd-speler aansturen). Het is handig dat het kan, want app-sturing bij een versterker op dit prijspunt is echt zeldzaam. De ervaring zou gewoon beter zijn als je meteen alles kon.

De match met de KEF’s is wel een goede vinden we. De R3’s hebben een gevoeligheid van 87 dB, wat betekent dat ze toch iets meer vermogen nodig hebben dan bijvoorbeeld de zeer gevoelige Paradigm Monitor-SE 6000F’s die kort geleden in de testruimte hadden (en die we ook kort op de Denons hingen). Voor de PMA-800NE lijken ze niet te uitdagend, ook niet als we de volumeknop goed opendraaien bij Daft Punks ‘Contact’ of ‘The Lead out’ van A Perfect Circle die we afspelen vanaf USB op de DCD-800NE (lossless ALAC). Bij een zeer goedkoper versterker gaat het dan mogelijk fout in het laag en valt de onderkant weg, maar de PMA-800NE blijft behoorlijk strak in controle. Beter kan altijd natuurlijk; als we de Common People-cover door William Shatner en Joe Jackson vanaf Tidal streamen op de DNP-800NE missen we een klein beetje de volle percussieklank die normaal je spontaan doet headbangen bij deze track. Als we even overstappen naar een optische kabel in plaats van een analoge cinch (waardoor we dus schakelen van de DAC van de netwerkspeler naar de DAC in de versterker), klinkt het net iets beter. Als we verder vergelijken, vinden we geheel subjectief dat de analoge output van de DCD-800NE beter klinkt op de PMA-800NE dan die van de DNP-800NE. Als je de Denon-versterker combineert met de DNP-800NE, is het wel de moeite de waard om te vergelijken tussen een digitale en analoge connectie, want er zit toch wat verschil op.

Een tijdje geleden kregen we nog de Marantz PM6006 op bezoek, en het is interessant om horen hoe de Denon PMA-800NE van exact dezelfde prijs het net iets anders doet. Wat we nu horen is minder mellow en ontspannen dan de Marantz, maar wel strakker en net iets inzichtrijker. Maar niet het is geen hemelsbreed verschil, want het is niet dat Denon hier opteert voor een analytische klank. Klankmatig blijft alles een mooi geheel vormen.

Conclusie

De PMA-800NE is een zeer goed uitgeruste versterker die qua vermogen zeker geen doetje is en gewoon heel prettig klinkt. De combinatie met de DNP-800NE is bijzonder interessant, want deze netwerkspeler heeft dankzij HEOS en AirPlay 2 veel te bieden. De integratie met Denon-versterkers is bijzonder handig. Ook apart beschouwd biedt de DNP-800NE een eenvoudige en goede manier om streaming en multiroom aan je stereoset toe te voegen. De DCD-800NE is voor zijn prijs een goede cd-speler met een degelijke analoge uitgang en met de mooie toevoeging van een USB-poort. Wel spijtig dat je via de HEOS-app geen volledige controle over een 800NE-systeem kunt krijgen.

Kortom, de Denon 800NE-toestellen bieden bijzonder veel waarde voor wat er gevraagd wordt. Dat maakt ze toch serieuze uitdagers in het betere budgetsegment. Het zijn toestellen die je zeker moet beluisteren als je op zoekt bent naar een set die zonder speakers uitkomt op 900 tot 1.400 euro, naargelang hoeveel en welke 800NE-toestellen je juist combineert.

Denon DCD-800NE
399 euro 
Beoordeling 4,5 op 5

Denon PMA-800NE
499 euro
Beoordeling 4,5 op

Denon DNP-800NE
499 euro
Beoordeling 4 op 5

www.denon-hifi.be

MERK





EDITORS' CHOICE