REVIEWDenon

Denon Ceol N10 User Review - Frank Homveld

Gastauteur | 25 maart 2019 | Fotografie Gastauteur | Denon

Samen met Sound United zijn we op zoek gegaan naar lezers van HiFi.nl die als thuistesters aan de slag wilden om de capaciteiten en kwaliteiten van een Denon minisysteem aan de tand te voelen. Frank Homveld en zijn partner Monique konden daarom een paar weken over een Ceol N10-set beschikken en daar een eigen review van maken, die we bij dezen graag delen. 

Wie zijn wij?

Laten we beginnen ons voor te stellen. Mijn partner Monique, 58 jaar, is werkzaam in de zorg en als Yoga-docente. Ze beschikt over een muzieksmaak die loopt van oude sixties-soul tot funk, maar ze is ook inmiddels groot fan geworden van Paul Carrack, Boz Scaggs, Michael McDonald en overige blue-eyed-soul-vocalisten. Ik, Frank, 62 jaar, ben docent Nederlands op een middelbare school, en een echte muziekfreak met een hele brede muzieksmaak; zo ben ik fan van Neil Young, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, CSNY, Steve Miller, Boz Scaggs, Southern Rock (Allman Brothers Band, Tedeschi Trucks Band, Marshall Tucker, Wet Willie), Rock/Blues (Jeff Beck, Clapton, JJ Cale, Kinks, Led Zeppelin, Robin Trower, Joe Bonamassa, Snowy White, Frank Zappa, Santana, Free, Bad Company, Family, Streetwalkers, Jethro Tull, Colosseum, Wishbone Ash, Traffic, Steve Winwood, Doobie Brothers, Little Feat, Jazzrock (Mahavishnu, RTF, Stanley Clarke, Soft Machine), Progrock (Genesis, Steve Hackett, Peter Gabriel, Greenslade, Gentle Giant, King Crimson, Pink Floyd, David Gilmour, Roger Waters, Roxy Music, Phil Manzanera). 

Ook houd ik van muziek van artiesten als Alan Parsons,  Mick Hucknall, Simply Red, Sade, Lucinda Williams, Johnny Cash, Rosanne Cash, Alison Kraus, Allison Moorer, Ryan Adams, Fairport Convention, Iain Matthews, Sandy Denny, Josienne Clarke en van soul en disco (MJ (!), Prince, Luther Vandross, Marvin Gaye, Chic, Nile Rodgers); luister ik graag naar Lenny Kravitz, George Michael, Phantom Limb, ELO, Leonard Cohen, Kate Bush, Melody Gardot, Michael Franks en zelfs ben ik een echte fan van Frank Boeijen en Anneke van Giersbergen, Van Morrison en niet te vergeten de Beatles, Paul McCartney, George Harrison, John Lennon. Een schier onuitputtelijke lijst, zo lijkt het en zo is het ook.

De reden dat ik al deze muzieksoorten zo uitvoerig vermeld is dat ik bewust USB’s, cd’s en streams van al deze artiesten wilde beluisteren op deze Denon Ceol N10 om een ervaringsoordeel over een zo breed mogelijk muzikaal spectrum te kunnen geven. Discobeats klinken nu eenmaal anders dan ijle liefdesliedjes en ik wilde gewoon horen hoe de Denon met deze muzikale uitersten zou weten om te gaan.

Waarom deze review?

Aangezien Monique erover zat te denken om een nieuw geluidssysteem aan te schaffen, omdat ze al langer niet meer zo tevreden is over haar oude kleine setje, was ik een en ander voor haar aan het uitpluizen. Daarbij raakte ik geïntrigeerd door de specificaties en de gloedvolle review van de Denon Ceol N10 op HiFi.nl, waar ik ook las dat er thuistesters gezocht werden. Zo kwam deze mogelijkheid om thuis een set uit te testen wel heel toevallig op ons pad.

Na aanmelding werd ik behoorlijk verrast door een mailtje de volgende ochtend van de redacteur van HiFi.nl zelf met de mededeling dat ik als een van de drie was uitverkoren om een review te mogen schrijven. Vier dagen later werd het apparaat al thuis bezorgd (chapeau importeur Sound United!) en toen kon het grote genieten beginnen, zo was de verwachting. Om vast een tipje van de sluier op te lichten, de Denon viel zeker niet tegen!

Hoe ziet de Denon er uit?

De compacte verpakking verraadde nog niks, maar na het uitpakken stond er een mooie blinkende machine, geflankeerd door de twee bijgeleverde compacte boxen met een typische Denon-afstandsbediening ernaast. Dit was nu echt Plug & Play en zeker geen Plug & Pray; integendeel, een kind kon de was doen, alles wees zich vanzelf. De boxen waren zo aangesloten door de luidsprekerkabels achterin simpel vast te klikken. De stekker in het stopcontact en zo stond in minder dan geen tijd het apparaat ons in Moniques woonkamer uit te dagen om het te gebruiken: “Use me”, zong Bill Withers al, en dat lieten we ons, begeleid door een voorzichtig februari-zonnetje, geen twee keer zeggen.

Als het spreekwoordelijke kind dat de was deed in de snoepwinkel wilde ik allerlei nummers van diverse cd’s uitproberen. En natuurlijk stopte ik meteen de eerste cd erin, zoals velen dat doen zonder zelfs maar iets van een gebruiksaanwijzing te lezen. Daar kom ik trouwens later nog op terug.

Hoe klinkt de Denon?

Wij hebben gedurende een viertal weken de volgende media gebruikt: (1) USB-stick met een paar duizend nummers, (2) honderden cd’s; zie hiervoor voor de uitvoerige opsomming van de verschillende muziekstijlen van Americana tot disco en alles daar tussenin, (3) ontelbare nummers gestreamd via Spotify én Deezer en met gebruikmaking van twee verschillende Samsung S8+- telefoons, een hele oude Samsung-tablet en een nieuwe Samsung Tablet A 10.5, en tot slot (4) internetradio. De TV hebben we niet aangesloten, puur om praktische redenen. De HEOS-functionaliteit lijkt ons gaaf, maar we hebben geen HEOS-box(en), dus daar kunnen we dan ook niet over oordelen.

USB

De klank was goed, maar de bediening door de menu’s heen op de stick werkte absoluut niet gebruiksvriendelijk; ook na uren turen in de van internet te downloaden gebruiksaanwijzing en blijven uitproberen bleek dit gewoon onwerkbaar en zorgde dit voor veel frustratie! Ik kwam onophoudelijk steeds niet verder op de lijst van nummers op de stick dan de eerste twee albums daarop, van Ed Sheeran en de Beatles, die ik nu ook voorgoed nooit meer hoef te horen! De gebruiksaanwijzing kan dus wel wat verduidelijking gebruiken!

Cd

Bij mooi geproduceerde muziek (bijvoorbeeld bij de nieuwste CD’s van David Crosby en Boz Scaggs en bij overige min of meer akoestische dan wel met echte – in plaats van digitale –instrumenten opgenomen) en waarbij de bas niet te veel de boventoon voerde, was de klank helder en zuiver; als er veel bas en/of te veel “synthetisch” geluid in zat, zoals bij veel hedendaagse producties, beviel ons de klank maar minder. Disco-cd’s konden ons duidelijk minder bekoren.

Streaming

Met name bij streaming maar ook bij de USB-stick ervoeren wij het voorgaande, sterker dan bij het afspelen van cd’s in ieder geval. Wat experimenteren met plaatsing van de boxen dichter bij de muur en van de vloer af leverde nog wel enige geluidsverbetering op. Pas later kwamen we erachter dat het geluid, via de knop TONE, op een bepaalde manier wel te regelen viel, weliswaar slechts in een paar (te) grote stappen (+ of - 8dB), maar zo klonk het alweer een heel stuk beter!

Het WiFi-signaal wordt bij streamen helaas veel te vaak onderbroken of gestoord, het klinkt bijna alsof een lp overslaat. Dit zou volgens HiFi Klubben, waar we om een verklaring vroegen, blijkbaar te voorkomen zijn door Spotify en/of Deezer vanuit de set zelf te laten spelen in plaats van door middel van streaming, maar daar kon ik ook in de gedownloade gebruiksaanwijzing niets over vinden. Toch is het storen opvallend en gewoonweg irritant. Ook als de Denon de telefoon even niet “ziet”, valt het signaal weg. Monique heeft Ziggo Zakelijk Max, 500 Mbit/s, juist bedoeld om perfect te kunnen streamen, dus daar kan het niet aan liggen; ook treedt dit op bij het streamen via meerdere apparaten, zowel via de Samsung S8+ van haar als die van mij, maar ook via een Samsung Tablet A. Overigens is installeren van de HEOS-app nogal problematisch en werkte dit, eenmaal geïnstalleerd, ook niet fijn.

Internetradio

Hiervoor geldt hetzelfde als voor 1 en 2; de klank was min of meer vergelijkbaar. Overigens werkte het zoeken en afspelen van zenders bijzonder simpel.

Oordeel van de Denon Ceol N10

Al met al ben ik van mening dat Denon een hele mooie set heeft gemaakt, waarbij ik me ook in het koor schaar van hen die vinden dat het geluid gebaat is bij grotere boxen, aangezien, zoals de Amerikanen graag plachten te zeggen: “there is no substitute for cubic inches”, vrij vertaald: hoe meer omvang een box heeft, hoe mooier het geluid klinkt.

Al met al klinken de boxen zeker wel heel behoorlijk, al verschillen Monique en ik daarover wel van mening; ik, gewend en verknocht als ik al zo’n 30 jaar ben aan mijn grote vloerluidsprekerboxen van een metertje hoog (Philips FB820 met 4 luidsprekers en een continuvermogen van elk 200 Watt, met daarbij de destijds beroemde Philips 900 series, bestaande uit 4 componenten, waarvan alleen de cd-speler is vervangen door een hele fijne Denon DCD-720AE), zou net als vele recensenten gaan voor andere - lees: grotere - boxen, terwijl zij deze al prima vindt klinken. We zijn een paar weken terug ook nog speciaal even bij HiFi Klubben in Nijmegen langs gegaan om de set te beluisteren met andere boxen, ik meen de Dali Zensor 1 of 3, die daar slechts € 99 per stuk kostten; deze leken vooral "ruimtelijker" te klinken, maar een direct vergelijk was niet mogelijk, omdat deze zaak de Denon-luidsprekers niet verkoopt. 

Minpuntjes voor ons zijn dus dat het geluid/toon inregelen niet echt optimaal is. Dit gaat met grote stappen; voordat we eindelijk ontdekt hadden dat dit via de knop SDB/TONE moest, waren we alweer een paar dagen verder. Sowieso zou een papieren gebruiksaanwijzing in plaats van een downloadbare niet misstaan. De standaard geluidsinstelling vonden wij in ieder geval onaangenaam klinken: ongedifferentieerde bas-brei! Ook hebben we het idee dat er enige vertraging zit in het opvolgen van commando’s, vooral bij het “spoelen” naar het volgende nummer, en dit zowel met de telefoon als met de afstandsbediening. Daarnaast zien we het nut van de knop Super Dynamic Bass op de afstandsbediening niet zo: wij hoorden althans niet echt veel verschil. En tenslotte ergerde ons de te vaak optredende signaalonderbreking bij streaming.

Desalniettemin wil Monique met een mooie korting (haha) deze Denon graag laten staan, want: 

  • het volume (2 x 65 Watt) is ruimschoots voldoende voor haar woonkamer van ca. 30m2;
  • het systeem kan echt behoorlijk hard zonder al te veel vervorming, hij klinkt mooi helder; in ieder geval maak je geen vrienden met je buren, als je de grens opzoekt, want dat is echt hard;
  • het apparaat is prachtig vormgegeven met een duidelijk en groot info-scherm; aan de voorkant zit een USB- en een koptelefoon-ingang;
  • het apparaat bezit vele mogelijkheden, die we nog lang niet allemaal hebben ontdekt;
  • de set is mooi compact;
  • hij voldoet eigenlijk aan alles wat zij zoekt in een installatie en met de huidige prijs van € 399 exclusief boxen of € 499 inclusief boxen lijkt dat voor deze alleskunner zeker niet te veel betaald!

Lees ook onze expertreview van het CEOL N10 netwerkmuzieksysteem

MERK





EDITORS' CHOICE