Dat radicaal andere oplossingen niet uitsluitend in de exotische regionen van de high-end audio te vinden zijn, bleek al bij het recenseren van de Q Acoustics Concept 300 luidsprekers. Nu is deze Engelse fabrikant nog een relatief grote speler op de markt. Dat kan niet gezegd worden van het Sloveense Mag Lev; zij ontwikkelde hun eerste product - deze ML1 draaitafel - middels crowdfunding.
Mag Lev ML1
Zelf noemt de fabrikant het een draaitafel van de toekomst voor een medium uit het verleden. Als doelgroep ziet Mag Lev mensen die een hoge weergave kwaliteit willen combineren met een innovatief ontwerp. Dat het ontwerp innovatief is valt niet te ontkennen. Een draaitafel met een volledig zwevend plateau heb ik nog nooit eerder gezien. Ja, u leest het goed: het plateau zweeft boven de console door middel van elektromagnetisme. Dat verklaart ook meteen de naam Mag Lev, wat een afkorting is van magnetic levitation.
Over de exacte werking van de ML1 is niet veel te vinden. Op de eigen website maglevaudio.com nog wel het één en ander, maar heel diep gaat men niet in op de techniek. De gebruikte 9cc arm komt van het gerenommeerde merk Pro-Ject en het af-fabriek gemonteerde MM-element is een Ortofon OM10. De ML1 is een forse draaitafel en meet 47,7x.35,5 centimeter. Het totale gewicht blijft net onder de tien kilogram. Als accessoire is een bijpassende stofkap beschikbaar.
Plug & Play
De importeur levert de ML1 als een plug & play-concept. Toch dien je als gebruiker een aantal handelingen te doen alvorens er muziek klinkt. Gezien het technisch principe waarmee de draaitafel werkt, een sterk magnetisch veld, is het om te beginnen essentieel om eerst zorgvuldig de handleiding door te nemen. Gelukkig is deze zeer goed en helder geschreven met veel illustraties. Wanneer je deze stap voor stap volgt kan zelfs iemand die geen ervaring heeft met draaitafels de Mag Lev ML1 installeren. De arm en het element zijn al voorgemonteerd en afgesteld, hier hoef je niets meer aan te doen. Alleen het plaatsen van het contragewicht en het instellen van de naaldkracht vergen enig geduld en voorzichtigheid.
Verder moet het plateau geplaatst worden op de vier metalen pootjes die uit de console tevoorschijn komen zodra de draaitafel aan het lichtnet gekoppeld is. Het is zaak het plateau goed vast te houden aangezien de magneten direct hun aantrekkende werking doen. Aan de onderkant is het draaiplateau voorzien van een sleuf waar de pootjes precies in vallen. Even goed mikken dus. Om er zeker van te zijn dat het gelukt is, kun je het plateau handmatig in de rondte laten draaien. Als dit soepel gaat ligt het plateau goed. Standaard levert Mag Lev een fraaie interconnect mee om de draaitafel op een versterker aan te sluiten.
In tegenstelling tot veel andere draaitafels die als kant en klaar concept worden aangeboden is deze ML1 niet voorzien van een ingebouwde phonotrap. Houdt er bij aanschaf rekening mee dat uw versterker van een MM phono ingang voorzien moet zijn of dat er een losse phonotrap aangeschaft moet worden. Voordeel is wel dat deze Mag Lev flexibeler is qua element keuze en dat de phonotrap niet de beperkende factor is in de weergavekwaliteit. Al met al had ik ongeveer een half uur nodig om de ML1 uit te pakken en aan het spelen te krijgen. Bij dat uitpakken wist Mag Lev al de eerste punten te scoren. Alle lof voor de fabrikant, de verpakking is doordacht en alle onderdelen liggen logisch op volgorde voor het opbouwen van deze ML1. Nu de Mag Lev eenmaal speelklaar is, wordt het tijd om te gaan luisteren hoe dit fraaie stukje 'Lifestyle' klankmatig presteert.
Spelen
Plaatjes draaien met de ML1 werkt iets anders dan met een “normale” draaitafel. Je haalt de arm uit de vergrendeling en tilt hem met de armlift omhoog. Vervolgens hang je de naald boven de plaat en selecteer je met de grote draaiknop het juiste toerental. Vanaf dat moment gaat de Mag Lev een eigen leven leiden. Langzaam zakken de metalen pennen die het draaiplateau ondersteunen weg in de plint. Het plateau begint te zweven en gaat nog iets verder omhoog. Vervolgens komt het plateau in beweging, als het juiste toerental bereikt is zakt de arm rustig naar omlaag tot de naald de groeven van het vinyl raakt. Helaas is de procedure relatief rumoerig wat enigszins afbreuk doet aan de bijzondere ervaring. Ervaring, ja dat is het juiste woord.
Bij de eerste LP die ik draai luister ik totaal niet naar de muziek, maar kan ik niet anders dan met open mond kijken naar hetgeen zich op de bovenste plank van mijn Quadraspire rack afspeelt. Zwevend maakt het plateau zijn rondjes, ik wacht met angst en beven op het moment dat het plateau valt of erger nog dat het als een ongeleid projectiel door de luisterruimte vliegt. Natuurlijk gebeurt dit niet, onverstoorbaar speelt de ML1 de plaat af. Om het afspelen nog wat extra cachet te geven is de speler voorzien van cirkelvormige verlichting onder het plateau. Wanneer de naald in de uitloopgroef aanbeland is komt de arm automatisch weer omhoog en kun je vervolgens de arm weer handmatig in de armsteun vergrendelen. Een sensor geeft een signaal aan het binnenste van de ML1 die vervolgens het plateau tot stilstand brengt en de metalen pennen weer tevoorschijn tovert. Pas dan is het tijd om het afgespeelde vinyl van het draaiplateau af te halen.
Eenmaal gewend aan het visuele aspect van plaatjes draaien met deze ML1 wordt het tijd om de klankmatige kwaliteiten van de speler te beoordelen. Hoewel het lifestyle-aspect hoog in het vaandel staat, is deze Mag Lev ML1 uiteindelijk toch bedoeld om van vinylweergave te genieten. De eerste plaat die ik beluister is Kern van Stef Bos. Ik ben aangenaam verrast door de manier waarop de combi van ML1 en het Ortofon OM10 element muziek maakt. De stem van Bos klinkt prettig en herkenbaar, de laagweergave is verrassend goed en gecontroleerd. Het stereobeeld kent diepte en er zijn redelijk wat details te horen.
Opvallend punt is de stilte waarmee deze ML1 zijn werk doet. In stille passages heb je een heel mooie zwarte achtergrond, er zijn totaal geen mechanische bijgeluiden hoorbaar. Hier werpt het afwijkende bouwprincipe zijn vruchten af. Van Stef Bos naar Donna Summer is een grote stap, van rustige liedjes waarbij de tekst de boventoon voert naar swingende jaren 80 pop. De ML1 heeft geen enkele moeite om de muziek ritmisch en swingend ten gehore te brengen. Op het gelijknamige album staan hits als Love Is In Control en State Of In Dependance. Met de overall weergave is niets mis. Ik schat in dat het gros van de kopers die een Mag Lev in huis halen dit niet doen om een, voor deze prijs, maximale weergave te realiseren. Eerder willen ze een design statement maken en dit combineren met plezierig vinyl beluisteren.
Natuurlijk presteert de Mag Lev ML1 beter dan de gemiddelde budget draaitafel, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar de keuzes die de fabrikant gemaakt heeft wijzen duidelijk richting design en nieuwe technieken. Dit is onder andere te zien aan het gebruikte element, de Ortofon OM10 is een exemplaar uit de budgetklasse. Prettig in de omgang en geschikt voor nagenoeg alle muziekstijlen. De toegepaste techniek van Mag Lev, die gestoeld is op sterk magnetisme, staat een vrije element keuze enigszins in de weg. De fabrikant heeft een overzicht van elementen beschikbaar die geschikt zijn om de ML1 op een later moment klankmatige op te waarderen. Er is dus zeker ruimte voor een, nog, betere weergavekwaliteit mocht dit wenselijk zijn. Wanneer ik mijn recensentenbril afzet en de ML1 vanuit het perspectief van de vermoedelijke doelgroep bekijk zijn de prestaties ronduit goed te noemen. Niet zeuren over allerlei parameters als detaillering, plaatsing en dergelijke, maar gewoon lekker plaatjes draaien en genieten van de muziek en het bijzondere schouwspel van het zwevende plateau.
Muziekbeleving
Deze Mag Lev geeft een extra dimensie aan de muziekbeleving. Genoeg gepraat over het visuele aspect en de mogelijke doelgroep, tijd voor nog wat muziek. The Dream of the Blue Turtles van Sting lijkt me bij uitstek geschikt om de sterke punten van de ML1 uit te lichten. De prachtige muziek krijgt een boost door de afwezigheid van achtergrondgeluiden en mechanische bijgeluiden. Dit maakt dat zachte passages heel schoon klinken en relatief makkelijk te volgen zijn. De stem van Sting is goed herkenbaar en staat best los van de instrumenten. Het stereobeeld gaat netjes een eindje buiten de speakers in de breedte en er is zelfs wat diepte in het beeld. De bekkens missen wat puntigheid en zijn een beetje afgemeten.
Ik blijf in de rustige hoek met Promise van Sade, heerlijke luistermuziek waar deze ML1 uitstekend mee uit de voeten kan. De weergave is warm en aangenaam, de muziek vloeit met groot gemak uit de speakers. Wanneer je na een drukke werkdag even wil ontspannen is dit de uitgelezen manier. Het ont stressen begint al met het opstarten van de draaitafel en zet zich voort bij het beluisteren van de muziek. Toch kan ik het niet nalaten om tot slot een guilty pleasure uit de kast te trekken. De soundtrack van de film Saturday Night Fever bevat vele hits waarvan een groot aantal swingende nummers van de Bee Gees die met verve ten gehore worden gebracht. De gelijkloop van de Mag Lev is uitstekend, dit heeft mede te maken met de constructie van de speler. Een lager ontbreekt waardoor elke vorm van wrijving of frictie ontbreekt. Hierdoor klinkt de muziek snaar strak en blijven de hoge stemmetjes goed in het gareel.
Conclusie
“Cool” is het eerste woord wat bij mij opkomt als ik de Mag Lev ML1 moet omschrijven. Grappig genoeg geldt het tegenovergestelde voor de weergave. Die is namelijk prettig met een vleugje warmte, zeer geschikt voor veel luisteraars. Totaal niet vermoeiend en zeer geschikt om te combineren met een grote diversiteit aan versterkers en speakers. Ik kan zo een aantal kandidaten opnoemen die in combinatie met deze ML1 een design statement kunnen neerzetten en bovendien erg goed kunnen klinken.
De ML1 is leverbaar in een uitgebreid scala aan kleurcombinaties van ingetogen tot extravagant, u zegt het maar. De vanaf-prijs is 2899,- euro. Wil je de weergave naar een hoger plan tillen, vervang dan het standaard meegeleverde element voor een beter exemplaar. Wel even checken bij uw dealer of de fabrikant welke merken en types in aanmerking komen. Mag Lev bereikt met deze ML1, naar mijn idee, een nieuwe doelgroep. Mensen die mooie dingen koesteren en niet bang zijn dit te laten zien.
Mag Lev ML1 | Vanaf 2899 euro
Audio Innovations | www.audio-innovations.nl
Beoordeling: 4/5