REVIEWBose

Review: Bose QuietComfort 35 II

SAMENVATTING

De Bose QuietComfort 35 II heeft tegenwoordig veel rivalen. Maar toch blijft het een leidende noise-cancelling koptelefoon die niet zomaar zijn troon wil afstaan. De ruisonderdrukking is zeer efficiënt en het draagcomfort is bijzonder goed, maar voor kritische muziekliefhebbers zijn er betere keuzes, zoals de Sony WH-1000XM3 of de Bower & Wilkins PX.

PLUSPUNTEN

  • Extreem licht
  • Zeer flexibel, duurzaam
  • Goede noise-cancelling
  • Kan simultaan met meerdere toestellen verbinden
  • Gesproken instructies in het Nederlands

MINPUNTEN

  • Korte laadkabel
  • Voelt niet premium aan
  • App is beperkt in mogelijkheden
  • Muzikaal teleurstellend

Dat Bose een van de grootste namen in de audiowereld is heeft voor een groot deel te maken met hun noise-cancelling hoofdtelefoons. De nieuwste en de beste versie is deze QuietComfort 35 II, misschien de populairste NC-koptelefoon ter wereld. 

Bose ruisonderdrukking

Hoewel er nog andere onderzoekers op hetzelfde moment aan noise-cancelling sleutelden – bij Sennheiser bijvoorbeeld – mag Bose beschouwd worden als de uitvinder van ruisonderdrukking voor de consument. En voor militaire en burgerlijke piloten - en zelfs astronauten - maar dat is een ander verhaal. De QuietComfort 35 II is de laatste versie van deze technologie, verpakt in een hoofdtelefoon die je op bijna elke vlucht bij minstens één medepassagier kunt spotten. Dat komt wellicht omdat Bose slim genoeg is om zijn producten in elke luchthavenwinkel te leggen, maar ook omdat deze NC-koptelefoon gewoonweg een zeer goede reputatie heeft.

Een lange tijd was Bose daardoor de onbetwiste marktleider, maar inmiddels zijn er veel rivalen opgestaan die claimen minstens even goed, zo niet beter te zijn. De II-versie die we hier bekijken dateert alweer van 2017 en is de opvolger van de eerste QuietComfort 35. Echt veel verschillen zijn er niet tussen de twee QC 35-generaties, het belangrijkste verschil is de toevoeging van een actieknop die onder meer gebruikt kan worden om de Google Assistant te activeren.

Modern en licht

De doos en het meegeleverde etui waarin de QuietComfort 35 II verpakt wordt oogt zeer functioneel, een tikje spartaans zelfs. Er is niets mis met wat je krijgt, maar voor de hoofdprijs die je betaalt mag het nog iets meer zijn. Dat gezegd zijnde is de Bose-koptelefoon zelf heel goed gebouwd. Dat valt aanvankelijk niet zo op, vooral als we de Bose naast de Sony WH-1000XM3 of Denon AH-GC30 leggen. De Sony is veel rianter afgewerkt, met dikkere oorkussens en een weelderig hoofdband, de Denon pronkt dan weer met een heel stijlvol design. Daardoor lijkt de QC 35 II nogal sober, maar het lijkt ons eerder dat Bose wou gaan voor een functioneel ontwerp dat vele reizen zou overleven.

De koptelefoon is grotendeels uit kunststof en koolstofvezel opgetrokken, wat een troef lijkt te zijn. De hoofdband van de Bose is extreem flexibel; je kunt het helemaal verwringen en toch keert de hoofdtelefoon naar zijn oorspronkelijke vorm terug. De QuietComfort 35 II is een echt pluimgewicht van 240 gram, wat je meteen merkt als je de Bose oppakt. Het is een amper merkbare aanwezigheid in je hand én op je hoofd. Op je kruin voel je nauwelijks iets, met dank aan de dikke Alcantara-wattering aan de binnenkant van de hoofdband. De zachte oorkussens drukken wel iets harder op je oorschelpen. Maar het valt enorm goed mee, ook vergeleken met de meeste concurrenten. We hebben de QC 35 II onder meer op een lange treinreis van 8 uur gedragen, en zelfs na die lange tijd voelden onze oren niet vermoeid aan. Straf.

Een deel van de old-school uitstraling van de Bose-hoofdtelefoon komt door de fysieke knoppen. Hier geen touchpads of knoppen die verfijnd zijn afgewerkt. Het zijn kunststoffen dingen die slimmer zijn dan eerst misschien lijkt. Zo is de middelste pauzeknop tussen de hoger- en lagervolumeknop iets verzonken, zodat je heel snel je vinger er op kunt plaatsen. Bose is ook de enige die een fysieke schuifknop gebruikt om de QC 35 II aan en uit te zetten. Het lijkt wat oubollig, maar in de praktijk is een kloeke schuifknop wel handig. Je bent altijd zeker dat je Bose-koptelefoon hebt uitgeschakeld, iets dat bij drukknopjes die je langer moet indrukken niet altijd een zekerheid is.

Sobere app

Bij de QC 35 II hoort de Bose Connect, een app die je ook gebruikt voor andere Bose-apparaten. Vergeleken met Sony kom je in de Bose-app maar weinig opties tegen. Ongeveer het enige nuttige is dat je de actieknop aan het linkeroor kunt instellen zodat je hiermee het niveau van ruisonderdrukking instelt of de Google Assistant activeert. Kies je voor het laatste, dan kun je enkel via de app tussen de drie niveaus van noise-cancelling schakelen.

Bose biedt via de app wel een unieke functie aan. Je kunt de audio die jij beluistert draadloze doorsturen naar een tweede koptelefoon. Zo kunnen jij en een vriend gelijktijdig naar dezelfde playlists op je smartphone luisteren. We hebben deze functie bij gebrek aan een tweede Bose-hoofdtelefoon niet kunnen uitproberen, maar we vermoeden dat er een lichte latentie op zal zitten waardoor bijvoorbeeld samen naar een Netflix-film kijken op een tablet enkel mogelijk zal zijn als je niet erg vindt dat het geluid wat achterloopt.

Kortom, je moet niet veel verwachten van de Connect-app – maar het doet wel de belangrijkste zaken. Bose sleutelt wel aan innovatieve functies, zoals Bose AR. Dit is een platform voor augmented reality-toepassingen. Het blijft nog wat in marketingspeak steken en we hebben nog geen concrete apps gevonden, maar het lijkt alsof Bose steun wil geven aan pakweg apps die bij het rondlopen in een stad je iets vertellen over wat je ziet.

Een eigen geluid

Het voorgaande schetst een beeld van een koptelefoon die sober overkomt en over weinig opties beschikt. Ten dele is dat helemaal correct. Een andere manier om er naar te kijken is dat de QuietComfort 35 II meteen na het uitpakken en opzetten klaar is om het beloofde te doen. Voor consumenten die snel een hoofdtelefoon aanschaffen in de luchthavenwinkel is dit perfect. Je moet de QC 35 II niet lang gebruiken vooraleer je overtuigd raakt door zijn twee grootste troeven: het lage gewicht en de goede noise-cancelling. Het is echt een koptelefoon die je lange tijd kunt dragen en die je effectief afschermt van repetitieve, lage geluiden zoals je op een vliegtuig of trein meemaakt. Toch is naar ons gevoel de NC op de Sony WH-1000XM3 marginaal beter.

Waar de Bose-koptelefoon volgens ons niet voor geschikt is, is voor kritisch luisteren. De geluidskwaliteit is niet slecht, maar echt diepe bassen of veel detail is er niet. Je merkt er niet al te veel van bij het bekijken van een film of tv-serie op je tablet of bij het beluisteren van popmuziek. Meer zelfs, we hebben bij een lange reis met veel plezier een aantal afleveringen van ‘Star Trek: Discovery’ bekeken. Maar als we ‘One United Power’ van de Berlijnse Modeselektor afspelen, missen we de volle rijkdom van deze track. Het klinkt ineengedoken en weinig spannend, met een focus op het stemmenbereik. Dat valt echt op bij Gary Clark Jr.’s ‘This Land’, waar de vocals kristalhelder doorkomen, maar de percussie volledig naar het achterplan verdwijnt. Misschien komt dit omdat Bose ingebouwde EQ’en gebruikt om op elk volumeniveau een gelijke klank te krijgen.

De autonomie van de Bose QuietComfort 35 II is wel behoorlijk goed. Bose belooft 20 uur en dat halen we ook. Wel even opletten: standaard is de koptelefoon niet ingesteld om na een periode van niet-gebruik zichzelf uit te schakelen. Als je dus vergeet de aan/uit-schuifknop in de uitstand te zetten, blijft de QC 35 II in zijn etui rustig verder zijn accu opsouperen. 

Conclusie

De Bose QuietComfort 35 II heeft tegenwoordig veel rivalen. Maar toch blijft het een leidende noise-cancelling koptelefoon die niet zomaar zijn troon wil afstaan. De ruisonderdrukking is zeer efficiënt en het draagcomfort is bijzonder goed. We missen wel meer geavanceerde functies die we bij andere vinden, met name bij de Sony WH-1000XM3. Qua klankkarakter is de QC 35 II een echte Bose. Stemmen en het midden, daar ligt de nadruk op, maar echt diep of gedetailleerd is het niet. Voor kritische muziekliefhebbers zijn er betere keuzes, zoals de Sony of de Bower & Wilkins PX.

Bose QuietComfort 35 II
349 euro | www.bose.com
Beoordeling 3,5 op 5






EDITORS' CHOICE