De Amerikaanse streaming-gigant Sonos heeft Lenbrook Industries, de maker van Bluesound gedagvaard wegens beweerdelijke patentinbreuk. Eerder heeft Sonos het Japanse Denon voor de rechter gesleept vanwege het Heos multiroom systeem. Nu is het Bluesound die zich moet verweren tegen de advocaten van Sonos.
Sonos en Bluesound vechten elkaar de tent uit, in de rechtszaal
Streamingspcialist Sonos heeft een dagvaarding doen uitgaan tegen Lenbrook Industries, het bedrijf achter het audiomerk Bluesound, volgens Sonos wegens patentinbreuk. Het is de tweede dergelijke rechtszaak van Sonos tegen een concurrent. Eerder heeft Sonos concurrent Denon voor de rechter gesleept. Deze kwestie is uiteindelijk buiten de rechtszaal met het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst beëindigd. Lees deel 1 en deel 2 over de rechtszaak tussen Sonos en Denon.
In de rechtszaak die eind vorige week in een rechtbank in Californië is aangespannen, beweert Sonos dat Bluesound-producten een totaal van zeven verschillende patenten schenden, waaronder enkele die de controle over het audiovolume over meerdere luidsprekers, het afspelen van media via een netwerk en de synchronisatie van meerdere luidsprekers dekken. Sonos zegt dat het Lenbrook in november 2018 een kennisgeving van inbreuk op 70 patenten heeft gestuurd, inclusief de zeven in de huidige reeks. Deze maand stuurde Sonos nog een kennisgeving van inbreuk op 45 andere patenten. In de rechtszaak gaat Sonos uitgebreid in op zijn positie als “een innovator en marktleider op het gebied van draadloze audiotechnologie.” Het in Santa Barbara, Californië gevestigde bedrijf heeft naar eigen zeggen “home audio voor het digitale tijdperk opnieuw uitgevonden”.
Sonos werd in 2002 opgericht. Lenbrook lanceerde Bluesound in 2013. Daarvoor was het in Ontario gevestigde bedrijf van 2007 tot 2008 een Sonos-distributeur in Canada, dus zij hadden sinds ten minste 2007 “een grondige kennis van de draadloze audioproducten en -technologie van Sonos”, aldus Sonos.
Naar verluidt was de ervaring van gedaagde, Lenbrook, als een Sonos-distributeur een katalysator voor de beslissing van gedaagde om het Bluesound-systeem in 2013 te lanceren en zich te richten op de draadloze audiomarkt die Sonos heeft gecreëerd. “In plaats van te innoveren om eerlijk met Sonos te concurreren, hebben gedaagden alleen maar Sonos gekopieerd,” aldus de advocaten van Sonos.
“Omdat veel van onze uitvindingen fundamenteel zijn geworden voor de multiroom, slimme en verbonden luisterervaringen van vandaag, hebben we een eerlijk en redelijk licentieprogramma ontwikkeld waarmee bedrijven onze uitvindingen rechtmatig kunnen gebruiken en beschikbaar stellen aan klanten. In dit geval heeft Bluesound ervoor gekozen om deze aanbieding niet aan te nemen,” aldus een woordvoerder van Sonos.
Lenbrook Industries heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Het bedrijf zal nog ruimschoots de gelegenheid krijgen om te reageren op de argumentatie van Sonos. We zullen dus moeten wachten op de indiening van het verweer van Lenbrook.
Niet de eerste rechtszaak van Sonos
Sinds de ontwikkeling van de eerste genetwerkte audioproducten in 2002 heeft Sonos een schat aan octrooien verzameld voor verschillende aspecten van draadloze netwerken en digitale audio. Het bedrijf testte voor het eerst zijn honderden patenten in 2014, toen het Denon aanklaagde vanwege zijn draadloze Heos-luidsprekers.
Meerdere rechtbanken kozen de zijde van Sonos in die rechtszaak, die vorig jaar uiteindelijk buiten de rechtbank met de ondertekening van een vaststellingsovereenkomst is geëindigd. De voorwaarden van die schikking blijven vertrouwelijk, maar algemeen is aangenomen dat Denon heeft ingestemd om licentiekosten aan Sonos te betalen.
Sonos heeft zijn patenten ook gebruikt als een manier om het speelveld te effenen in zijn onderhandelingen met grote concurrenten als Amazon, Apple en Google, die allemaal multiroom-audio bieden voor hun eigen slimme luidsprekers. Het bedrijf heeft niet publiekelijk gereageerd op de details van de deals die het heeft met de industriereuzen, maar de patentdreiging heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het overtuigen van de concurrentie om hun stemassistenten in licentie te geven aan Sonos.
Wordt vervolgd.