REVIEW

Multitest: 7 in-ears tussen 100 en 300 euro vergeleken

“Zijn ze helemaal gek geworden bij HiFi.nl?” Eigenlijk wel ja. Toen we de multitest voor de in-ears bedachten, hadden we niet verwacht dat die klus zo veel werk zou zijn. Maar we zien ook dat er een verschuiving in de markt is, waarbij Personal Audio steeds groter begint te worden. Inherent daaraan is de vraag naar kwalitatieve goede koptelefoons en in-ears. Want om eerlijk te zijn, die standaard Apple Earpods kunnen echt niet meer. In deze multitest kijken we daarom naar betaalbare in-ear modellen van Denon, FiiO, Final, Ikko, Sennheiser, Shanling en Teufel.

De markt voor in-ears

De enorme groei aan koptelefoons (of hoofdtelefoons) en in-ears heeft te maken met een paar factoren. De smartphone is tegenwoordig de meeste gebruikte bron om audio mee te beluisteren. Daarbij komt dat de prijs voor mobiele data enorm is gedaald ten opzichte van de hoeveelheid gigabytes. We kunnen dus gerust de hele maand Spotify streamen zonder onze bundel op te maken. En tegenwoordig draait alles om het individu. Een goed voorbeeld hiervan is het algoritme van Spotify, dat op basis van jouw muziekkeuze nieuwe muziek voorstelt. Dus dan zijn in-ears die aansluiten op onze muzieksmaak en ons ook nog eens onderscheiden van de rest een logische keuze.

We moeten wel meteen even iets duidelijk maken. Wij spreken over in-ears. Er zijn veel fabrikanten die spreken over In Ear monitors (IEM). In principe komt het op hetzelfde neer, maar vaak zien wij dat IEM van hogere kwaliteit zijn. Dit is trouwens niet altijd het geval. In deze multitest zullen wij alleen spreken en refereren naar in-ears. De prijsklasse van de multitest is grofweg van 100 tot 300 euro, waarbij de Teufel Move Pro met 99 euro de instapper is. Afwijkend van ons initiële plan is de Sennheiser IE80s met een adviesprijs bij introductie van 349 euro, maar een slimme koopjesjager vindt deze in-ears online onder de 300 euro.  

Opbouw van de test

Om de multitest met 7 in-ear modellen in goede banen te leiden, hebben we ervoor gekozen om de beoordeling vanuit een matrix te doen. In de matrix zijn diverse punten opgenomen. We luisteren naar de geluidskwaliteit, maar beoordelen ook op comfort en design. Een in-ear zal op al deze punten getest worden. Hieruit zal een score volgen. De complete scorelijst is toegevoegd aan de review, op de conclusiepagina. We houden namelijk van een transparante en eerlijke review. Daarnaast is het erg handig als je een in-ear wil kopen en bijvoorbeeld meer waarde hecht aan comfort dan aan design.

De geteste in-ears zijn van verschillende fabrikanten en variëren in prijs. Dit is in de review terug te lezen. In de conclusie is te lezen welke in-ear het beste presteerde qua audioweergave en welke de beste koop is.

Audio on the go

Alle in-ears zijn gericht op mobiel gebruik. Dat mag voor zichzelf spreken. Ze kunnen gebruikt worden met een smartphone of met een digital audio player (DAP). Een DAP heeft over het algemeen een betere versterker aan boord, die gericht is op het goed aansturen van hoofdtelefoons (koptelefoons) of in-ears. Er is nog een tussenoplossing, en diekomt in de vorm van een mobiele digitaal analoog converter (DAC). Deze vertalen het digitale signaal naar analoog, maar zorgen ook voor versterking. De AudioQuest DragonFly Cobalt hebben we recent uitgebreid getest en kan eenvoudig tussen de smartphone en in-ear worden gezet.

Op sommige foto’s zijn gaatjes in de behuizing van de in-ear te zien. Die dienen een groter doel, want ze zijn namelijk bedoeld voor het compenseren van de luchtdruk die zich in de behuizing opbouwt.

Voor deze multitest reviewen we de geselecteerde in-ears op twee manieren. Wij stellen eerst de baseline van de geluidskwaliteit vast door de in-ears direct op de smartphone aan te sluiten. Daarna zullen wij de in-ears beluisteren door een DragonFly Cobalt tussen de smartphone en de in-ears te zetten. De muziek die wij hiervoor gebruiken is uiteenlopend. Veel muziek die we gebruiken voor reviews, wordt overigens aangedragen door Eric de Boer. Hij weet ons namelijk altijd op bijzondere of speciale muziek te wijzen.

Wij zijn in de review tot slot een hoop opvallende zaken tegengekomen. Die zijn aan het einde gebundeld onder het kopje “Tips en Tricks”, eveneens op de conclusiepagina. Veel leesplezier!






EDITORS' CHOICE