Een jaar of tien geleden bracht Charles Hansen zijn eerste stand-alone DAC op de markt. Tot dan toe was hij altijd weg gebleven van een losse convertoer omdat het scheiden van de DAC en het loopwerk nogal wat voet in de digitale aarde had. Het vergrootte namelijk de kans op jitter en was daarmee naar zijn mening technisch en klankmatig niet echt een goede optie. Totdat hij samen met vriend Gordon Ranking van Wavelenght Audio op het idee kwam om de USB bus van de computer te optimaliseren voor audioweergave.
Gordon schreef het Streamlength Asynchronus Transfer Mode protocol, een stukje software dat een outboard DAC in controle stelt over de cruciale clock. Negatieve effecten van de computer worden daarmee buiten spel gezet terwijl de DAC de klankbepalende clock dicteert. Ayre Acoustics was de eerste die deze techniek toe mocht passen, en de QB 9 USB DAC sloeg in als een bom(metje).Â
Na de introductie onderging de QB-9 USB DAC een aantal kleine en grote verbeteringen en bleef een populair apparaat onder de muzikale oplossingen om muziek vanaf een computer of muziekserver tot een analoog signaal om te toveren, typische Ayre klank –warm, vloeiend en rijk van toonkleur– incluis. Trouw aan Ayre Acoustics filosofie zijn alle verbeteringen altijd als Upgrade beschikbaar gemaakt zodat een QB-9 van 2009 net zo goed en up-to-date kan zijn als de laatst geleverde QB-9 DSD uitvoering.
Van Ayre naar Beter: Upgrade QB-9
Ayre Acoustics pioniert verder en met de ontwikkeling van de QX-8 en QX-5 modellen innoveerde het merk technieken die de weergave vanaf de USB-aansluiting naar een hoger niveau weten te tillen. Die innovaties zijn nu als Twenty Upgrade ook beschikbaar voor QB-9 bezitters. Ieder model kan opgewaardeerd worden naar de Twenty-uitvoering. De belangrijkste verbeteringen op een rij:
- Compleet nieuw analoog uitgangscircuit op basis van Ayre’s Diamond output stage voor openheid in klank en verbetering van basweergave
- Verlaagde ruisvloer dankzij een nieuwe differentiaal versterker op basis van JFET’s
- AyreLock power supply voedingsregulatie
- Verbeterd AC filter minimaliseert de gevoeligheid voor vuil vanaf het lichtnet
- Nieuwste generatie ESS Sabre DAC chip vergroot de signaal-ruis afstand en de resolutie
- Zes-laags printlayout voor maximale separatie van verschillende circuits
- Ayre’s unieke Re-Clocking circuit
- PCM weergave tot 384 kHz
- Native DSD compatibiliteit tot DSD256 (4x)
De Twenty Upgrade is mogelijk voor alle QB-9 uitvoeringen en heeft een adviesprijs van € 1790,-. Aan de hand van het serienummer van de bestaande QB-9 bestelt de importeur het juiste Upgrade Board bij Ayre Acoustics. Zodra deze geleverd wordt, volgt er een afspraak om de Upgrade in te plannen. De Upgrades worden medio september verwacht. Reserveren is mogelijk en wordt ook aanbevolen.
Asynchroon, hoe zit dat ook weer?
Waarom was dat Asynchrone verhaal nu ook alweer zo interessant? We vroegen het Michael Huigen van Ayre-importeur Reference Sounds. "Nou kijk, in de digitale wereld rent alle data van digitaal bouwsteentje naar digitaal bouwsteentje op commando van de MasterClock. Timing is daarbij van cruciaal belang omdat ons analoge audiosignaal uiteindelijk gereconstrueerd moet worden uit die digitale pakketjes. Voor maximale muzikaliteit en minimale jitter (of andersom) willen we eigenlijk dat de MasterClock zo dicht als mogelijk bij de DAC zit – en dan bedoelen we de chip die de werkelijke DA-conversie doet. Voordat het signaal daar aankomt is hij namelijk al aardig wat digitale deurtjes gepasseerd, allemaal getimed op commando van die MasterClock. Het S/P-Dif protocol waarmee al onze digitale audioproducten werken, dicteert echter dat de MasterClock bij het loopwerk zit."
"Door slim engineeren is daar binnen de aluminium wanden van één apparaat goed omheen te werken maar ga je de DAC lostrekken van het loopwerk dan introduceer je problemen. Het Asynchrone protocol weet daar dankzij een stukje software heel slim om heen te werken maar functioneert alleen met een USB bron. De aangesloten DAC ‘praat’ middels het Asynchrone Audio protocol tegen de aangesloten computer en ‘vraagt’ de data op commando van de MasterClock in de DAC! Uiterst nauwkeurig en met minimale jitter dus."